Ga naar de inhoud

Boompamperaars

 

Bij Ajax had je op een gegeven ogenblik de patatgeneratie; maar wat te denken van deze stadsboompjes die alleen door een plastic rietje drinken?

Zo word je toch nooit een grote woudreus?

 

5 reacties op “Boompamperaars”

 1. Dan is de patatgeneratie nu aan de bal, denk ik dan: Groningen – Ajax : 1-0!Ademhalen, de bomen halen er door adem! Drinken hebben ze genoeg in ons natte landje.

 2. @Cees: Goed, die bomen happen lucht door dat rietje, maar waarom is dat ineens nodig, nadat ze tienduizenden jaren zonder boomstoma hebben geademd?

 3. Hier kun je misschien het antwoordt vinden Marius ( http://www.denhaag.nl/smartsite.html?id=37718)

  “Gaslekkages

  De omschakeling van stadsgas op aardgas heeft aan honderden bomen het leven gekost en heeft voor een nog groter aantal vitaliteitsverlies tot gevolg gehad. De oorzaak hiervan lag in het feit dat de loodstriktouw, toegepast op de verbinding tussen twee buizen, ging uitdrogen. Dit komt omdat aardgas, in tegenstelling tot stadsgas, droog is. Vele lekkages waren het gevolg.

  De jaren 1967 – 1970 mogen in dit verband, met name voor de oudere wijken, wel rampjaren voor bomen worden genoemd. Overal vielen bomen, t.g.v. zuurstofgebrek in de bodem, uit. Allerwegen werd gezocht naar methoden om het verlies van bomen te beperken. Na enige jaren begonnen de hierop afgestemde aktiviteiten vruchten af te werpen. Regelmatige zuurstofmetingen met intensieve visuele controles brachten de lekkages tijdig in beeld.

  Er werden direct maatregelen genomen, zoals het plaatsen van luchtkokers waardoor ‘t gas werd afgevoerd en zuurstof kon toetreden. Met het gasbedrijf kwam een goede samenwerking tot stand waardoor herstelprogramma’s tot stand kwamen. Hierbij kregen straten met bomen voorrang. Nu herinnert niet zoveel meer aan deze periode.

  De opengevallen plaatsen zijn ingevuld en nieuwe gevallen komen slechts sporadisch voor. De bezitter van kennis uit deze tijd wordt hieraan nog altijd herinnerd door de aanwezigheid van de z.g.n. gatentegels waarmee de luchtkokers werden afgedekt en het feit dat Den Haag destijds het voorbeeld was voor overleg en aanpak van de aardgasproblematiek in ons land.”

 4. Marius (red. RaDa)

  @?: Dank! In het HD stond onlangs een stuk over ontploffende trafohuisjes door methaangasvorming op de afgedekte vuilnisbelt bij Schoteroog. Er gebeurt toch van alles onder de grond wat zich aan het oog onttrekt (grapje).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *