Ga naar de inhoud

Ach mijn plu, ach wat lig je daar stil, langs de kant van de weg…

De echte topeconomen zullen het wel te druk hebben met krimpramingen en het ombuigen van alle neerwaartse spiralen, dacht ik bitter terwijl ik in de forse wind het stoffelijk overschot van mijn vier maanden jonge Knirps van €40 in een prullenbak begroef (door het ontwrichte skelet en het wapperende doek leek het of ik met een gewonde, aangereden reiger worstelde), maar kan íemand mij voor eens en voor altijd voorrekenen of je statistisch gezien beter acht flutterdefluttige ‘wegwerpparapluutjes’ van €4,95 kunt kopen (waar je je emotioneel niet aan hecht, en die gezien de prijs bij het eerste plagerige briesje in het ongerede mogen raken) of dat het de voorkeur verdient te blijven investeren in dure exemplaren, met het risico dat je ze ergens verliest of dat ook die binnen de kortste keren ten prooi vallen aan een geniepige windvlaag?

.

26 reacties op “Ach mijn plu, ach wat lig je daar stil, langs de kant van de weg…”

 1. @Rigo Reus: mijn Senz, de superplu (op dezelfde dag aangeschaft als de Knirps van de Radaredacteur) heeft ook al twee gebroken pootjes (baleinen?). Misschien komt het doordat het een Senz mini is, die kan maar tot windkracht 7 hebben. Volgende keer een Super-Senz.

 2. De zieltogende parapluies die op dit soort dagen langs de kant van de weg liggen of nog nét boven een prullenbak uitsteken leveren een dusdanig trieste aanblik dat ik ooit heb besloten mij liever volkomen nat te laten regenen. Eerst is dat heel vervelend maar wanneer je na verloop van tijd doorweekt bent en het niet natter meer kan treedt er een enorm vrolijkmakende ergerdanditkanniet relativering op. Bij mij dan. En wij herstellen ons , in tegenstelling tot de omklappende regenschermen, door eenvoudigweg weer op te drogen. Dat kost niets…

 3. Kreeg ooit van een makelaar, als dank voor klandizie, een plu met een sterrehemel in zijn dak. Hij bleek onverwoestbaar. Niet stuk te krijgen! Alleen…liet ik hem eens ergens staan; dat zijn van die stommiteiten die altijd zeer blijven doen…althans bij mij. RigoReus heeft gelijk: ze bestaan!

 4. Ik doe wat Z doet al mijn hele leven.Gewoon nat laten regenen.Wanneer thuis begint het grote opwarmdouchenfijnikbenbinnenknus feest.En dat heb je allemaal niet als je een plu gebruikt…

 5. Why not a good old fashioned Brit Mac of the good sort? Forget about the French in general and their so called ‘parapluies’ in particular! Crap they are, all of them: the French as a whole; their parapluies in particular. Leave out the Sherlock Holmes hat, du reste: it’s too Bomans! Of is dit nou echt verschrikkelijk erg Engels? Sorry LHW.

 6. @Marius:
  Dus als ik het goed begrijp was het met een fors briesje dat de plu naar de galemiezen ging en dat ie lag te wapperen in een prullenbak, maar dat ie inmiddels stil langs de kant van de weg ligt?

  Dan ben jij dan toen de bries was gaan liggen nog eens gaan kijken oftie nog in de prullenbak lag. Lag ie niet, een of andere zwerver dacht natuurlijk: “He Knirps”, liep er mee weg en flikkerde het ding langs de kant van de weg: niet meer bruikbaar. Zoiets?

 7. @Carel: Het is veel simpeler dan jij (die alles graag goed wil begrijpen) kan bevroeden! Er klopt gewoon geen bal van dit stukje.
  [De titel was een knirpsoogje naar Boudewijn de Groots ‘Meisje van zestien’ en ik vond ‘m te mooi om langs de kant van de weg te laten liggen.]

 8. Op de synoniemen site staat vermeld bij Knirps:
  Baby,Dreikxc3xa4sehoch,Hozenmatz,Kleines Kind,Sxc3xa4ugling,en Wxc3xbcrmchen!

  Op de Knirps site staat het volgende:

  Technologie is bedoeld om ons te helpen, om ons leven makkelijker en productiever te maken.Bij Knirps geloven wij dat technologie net zo vanzelfsprekend moet zijn als de zonneschijn na de regen!
  Daarom ontwikkelt Knirps technologisch geavanceerde paraplu’s die speciaal voor U zijn ontworpen.Wij maken het U gemakkelijk, en houden U droog.

 9. Investeer ineen dure paraplu.
  Hou van die paraplu.
  Dan vergeet je hem niet,
  Ga een verbintenis aan met die paraplu,
  Zeg tegen die paraplu:
  ‘Je staat er niet alleen voor’
  ‘Je hebt een vriend, een baasje’
  Dan vecht zo’n paraplu voor je.
  En jij voor die plu.
  Zo kom je er samen uit, jij en je plu….

 10. @Schulp: Precies! Je moet ook altijd met een dure pen schrijven, dan raak je hem niet kwijt. En je voorwerpen toespreken, niet dat dat iets verandert aan de voorwerpen, maar je bent zelf voorzichtiger met voorwerpen die je bij wijze van spreken een naam hebt gegeven.

 11. Seksistisch intermezzo:
  Ik heb wel eens een dure vrouw gehad, maar die raakte ik mooi kwijt. Ik heb haar nog toegesproken: het veranderde inderdaad helemaal naks. Ik heb haar toen een naam gegeven die ik hier niet zal herhalen: weg was ze!

 12. @Carel: Een verschil tussen een vrouw en een paraplu is dat je een vrouw niet kunt inklappen en op heur kop in de paraplubak kan zetten. Dat zijn van die verschillen die mannen nogal eens uit het oog willen verliezen.

 13. Nu een zeker iemand toch over Boudewijn de Groot begint: dat zou natuurlijk wel een mooie stadsdichteres zijn als opvolger van SH. Ook al scheidt Henny Vrienten recentelijk de bokken van de schapen: liedteksten zijn geen gedichten & gedichten zijn no way liedteksten. Een waardige eminence blanche (dan wel grise) en ambassadeur der stede zou deze man wél zijn.
  Durfde niemand hem te vragen in 2009?

 14. Bommetjes gooien.Boudewijn de G.is de meest genoemde naam als antwoord bij de rose vragen bij Trivial Pursuit.Een beetje meevaren op het talent van Lennaert N.Qua persoonlijkheid,originaliteit, en talent, staat hij ver in de schaduw van Sylvia H.
  Now Way dat hij deze eer toekomt.Een ambassadeur van deze stad zijn houdt meer in dan zitten op een talentvolle stoel.

 15. Een suggestie aan de huisdichteres die stadsdichter werd: Vier Maal Zes – was dat niet Iets met Bakenes? – Gedichten: Verban Het S-Woord SPAARNE uit deze vierentwintig!

  Ware ik stadsdichter, dan was dit cliché mij een taboe; véél te jaren zestig – Waag -Simon & Garfunkel – Coby Schreier, Barend Rijdes [& Ampzing/Romeyn de Hooghe/Schrevelius/van Oosten de Bruyn & Allan!] of: Andriessen, Mulisch, BOOT en Heyboer. Voor mijn part: Wim Vogel, Luus van Dusschoten & Lenie Peetoom.
  Tenzij, … tenzij er een Kees Ouwens-Westerschelde-Gooise Bosschages-achtige wending aan gegeven kan worden.

  Nu moet het Raarlems Dagklad nog Kalief worden in plaats van De Kalief, zijn Grote Broer. Dan zijn de zaken weer in evenwicht. Pas dan nemen wij hem weer serieus. Leest Erik de Vlieger RaDa?

 16. Laat ik me eens kwetsbaar opstellen, dat kan ik wel een béétje: wat betekent dat dan: rose vragen bij TP? Ik ben niet zo van de gezelschapsspelen. Overigens zou ik zelf schrijven roze; wat mij betreft geen regelgeschil maar een smaakverschil.
  Verder denk ik maar beter een tijdje weer mijn mond te houden. Ze zeiden nog zo: “géén bommetje!” Ik plaatste geen bommetje, maar het werd er kennelijk wel weer een.

 17. nee hoor!ik gooi af en toe wat neer en dan kijk ik wat ervan komt.laat mij maar:;_)

 18. Paraplu in de pom pom regen

  Als de regen valt,
  dag na dag
  en ook de zon niet schijnt
  hou ik jou toch droog
  ik ben je vriend
  al plenst het nog zo hard
  al staan de stra-ten blank
  paraplu in de pom pom regen
  als de regen striemt
  paraplu in de pom pom regen
  als de regen striemt

 19. @de ECHTE Jan Kal: gewoon opnemen in het verzameld werk, zou ik zeggen, en ermee optreden in het hele land! En laat de pseudo-Kal maar aantonen dat het van hem is.

 20. @Suzanne: dat doen we dan maar, schoorvoetend & knarsetandend. Antwoord op mijn vraag blijft nadrukkelijk uit, helaas. Nogmaals: ik ben geen spelletjestype. Wat zijn rose vragen bij TP?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *