Ga naar de inhoud

Deel Twee Kennisquiz

RONDE TWEE (zie hier voor Deel EEN)

De verdwenen stad / de dubbele stad (opschriften die verwijzen naar verdwenen bedrijven, en gebouwen die een andere bestemming hebben gekregen)

1.    In de eerste jaren van de 20e eeuw zat op de plek van dit gebouw in de binnenstad Vischhandel H. Dielemans; voor de oorlog verder nog een schoenmaker, na de oorlog een fietsenmaker en tot aan de sloop in 1981 zat er een Derde Wereldwinkel. Het strak vormgegeven pand dat er nu staat is ontworpen door architect Gerard Rijnsdorp. Het staat op de hoek van de Zoetestraat en de Ursulastraat….

2.    Waar staat dit gebouw? Het is in 1876 ontworpen door architect Van Dijk uit Capelle aan de IJssel; het gebouw, dat nu een appartementencomplex is, deed tot 1946 dienst als graan- en meelpakhuis; het maakte deel uit van de Haarlemse Brood- en Meelfabriek.

3.    Er zijn er nu nog maar drie bioscopen in Haarlem. Palace, Brinkman en de Filmschuur. Anno 1976 telde Haarlem er nog zeven. Naast Palace was er tot 1995 nog een theater in de Grote Houtstraat, Luxor. Welke winkel zit er nu in dat gebouw?

4.    VVV en Stichting HAPRO gaan samenwonen op het ‘eiland’ op het Verwulft, onder de Millenniumklok, onder het toeziend oog van oud-burgemeester Pop. Geef vier voorbeelden van falend ondernemerschap op die plek in het recente verleden.

5.    Begrafenis Bos/ De Vrijwillige Liefde Beurs staat er op een gevel van een gebouw in de Korte Begijnestraat. Het gebouw is van A. van der Steur, uit 1871; ‘bos’ is het negentiende eeuwse woord voor fonds, als in ziekenfonds) Vraag: wat voor bedrijf is er tegenwoordig gevestigd in het pand?

6.    Wat hebben de volgende straten gemeen?  Bakkumstraat (bij de Zijlstraat), de Gonnetstraat,  de Paul Krugerkade/Ben Viljoenstraat)? (hint – industrieel erfgoed)

7.    Dit gebouw werd gebouwd op de fundamenten van de Schoter- of St. Pieterskapel uit 1392; momenteel is op Vergierdeweg 52 een dependance van het Rode Kruis; aanpalend is een verenigingsgebouwtje, waar onder meer Schaakclub het Oosten zijn partijen speelt. Welke functie kende het gebouw tot 1907?

1. Moskee (Arrahman)  2. Bakenessergracht 71 3. Sport ‘N Styles / Pim Jansen; sportwinkel  4. Segafredo (koffie), Haagen Dasz (ijs) Subway (broodjes), Wokstation (wokkernijen) 5. De onderlinge van 1719 6. fabrieksschoorstenen 7. Schoter Gerechthuis/ Regthuis

Oorlog en bezetting van AD 400 tot nu

8.    Hoe heette de Wilhelminastraat in de oorlogsjaren?
9.    De Haarlemse beeldhouwer Mari Andriessen is bekend om z’n oorlogsmonumenten overal in het land. Op de Dreef staat  ‘Man voor het vuurpeloton’. Waar in Haarlem staat nog een oorlogsmonument van hem?
10.    Op welke plek in Haarlem wapperde tijdens de Duitse bezetting de Zweedse vlag? (hint: denk aan restaurant)
11.    Over welke oorlog gaat deze passage? ‘Haarlem raakte steeds meer in de ban van de oorlog. De Janskerk werd als hospitaal ingericht en na de ‘Slag bij Bergen’ werden hier eveneens Russische krijgsgevangenen ondergebracht. Ook het Pest- en dolhuis werden voor de opvang van gewonde militairen ingericht en de Nieuwe Kerk kreeg de functie van kruithuis.’

8. Schouwburgstraat 9. Aan het Spaarne, aan de zuidoostkant van de Langebrug;  ‘Gebonden mannen’ dat verwijst naar de terechtstelling door verdrinking van 247 Haarlemgezinde soldaten. 10. Kennemerplein 5: ‘Svenska Restaurangen’, een restaurant dat werd opgezet door Eric Gunnar Ekman en zijn vrouw, Maartje Troost. Dat was in 1932, in wat eens de Villa Bezzago was. Tijdens de oorlog genoot het de bescherming van het Zweedse consulaat en wapperde er de Zweedse vlag. 11. 1799 – Brits-Russische invasie in Noord-Holland in de Franse tijd

Reli-stuff

12.   Van welke geloofsbeweging is het  Internationale hoofdkwartier gevestigd in Haarlem?
13.    Welke geloofsgemeenschap kerkte in de Jopenkerk?
14.    Welke twee kerkgenootschappen vieren hun erediensten in de H.H. Anna en Maria aan de Kinderhuissingel?
15.    In 1766 werd een joodse vleeshal in de kapittelzaal van het stadhuis gevestigd. Die vleeshal bestaat niet meer. Is er in Haarlem een plek waar je kosjer vlees kunt inslaan?
16.    In welk jaar werd de eerste Haarlemse moskee geopend? A. In 1959 – B.1969- C.1979 -D.1989 – E. 1999

12. Lectorium Rosicrucianum  oftewel de Rozenkruizers;  13. Vrijzinnig Hervormde Gemeente 14. Oud-katholieken en Anglicanen 15.  Neen. (Moslims mogen wel bij de kosjeren kopen, maar omgekeerd niet.) 16. C. 1979 – Turkse moskee in de Koningsteinstraat   

Muziek / sport / amusement
17.    Welke speler van HFC Haarlem heeft – als speler van Haarlem! – als laatste in het Nederlands elftal gespeeld? Meerkeuze: A. Kick Smit, B. Wytze Couperus, C. Ruud Gullit of D. Edward Metgod
18.    Het Patronaat wilde concerten in dit moderne genre niet meer vanwege ongeregeldheden, en de gemeente zegde deze zomer bij het Zomerpodium een concert af  in verband met de openbare orde. De PvdA maakt zich sterk voor de terugkeer van deze muziek in het Haarlemse. Welk genre is dat?
19.    Wat is naam van het pas gerestaureerde orgel  in de Oud Katholieke kerk aan de Kinderhuissingel?
20.    Een Haarlemse musicus bracht in 2006 een bijzondere CD uit met luitmuziek van Constantijn Huygens en tijdgenoten. De titel van de CD is Proba me Deus. Hoe luidt de naam van de luitist? (hint: trad op bij ‘Haarlemse Nachten’ van Moormann)

17. [D is juist]Edward Metgod – november 1982 – Ruud Gullit speelde toen al bij Feyenoord; 18. urban (met jongste raadslid Jeroen Fritz als voorvechter) 19. Kxc3xbcnckel-orgel; N.B. Niet het Kunkelsorgel. Kunkels is de naam van een kermisexploitant in Roermond. In zijn opdracht werd het Kunkelsorgel dat nu in het draaiorgelmuseum staat gebouwd. Kxc3xbcnckel was een Duitse orgelbouwer uit de 18de eeuw. 20. Willem Mook

BUITENBEENTJES

Er zitten  twee buitenbeentjes in elke reeks; Roep zodra u er een hoort die foutief is of niet bestaat. De hele reeks wordt TWEE keer gelezen

o    Haarlemse PEUTERSPEELZALEN: Beertje Bas, De Lieverdjes, Het Kabouterhuis, Drie Turven Hoog, Peuterlust, Katrijntje, Ienie Mienie Muizenhoek, Dwergjesland, De Grutto

o    HAARLEMSE HOFJES, door het VVV erkend: Hofje van Staats, Hofje Guurtje de Waal, Johannes Enschedéhof, Teylershofje, Hofje van Noblet, Hofje van Loodenstein, Frans Loenenhofje, Hofje van Drijfhuizen, Hofje van Oorschot

o    OUDE STADSPOORTEN: Eendjespoort, Raampoort, Kennemerpoort, Amsterdamsche Poort, Kinderhuispoort, Schalkwijkerpoort, Catrijnenpoort, de Velserpoort, St. Janspoort, Zijlpoort, Groote Houtpoort

o    KOREN : Malle Babbe, Vrouwenkoor Hoor Haar, Haarlemmer Olie, Hoge Noot , Haarlems Bach Ensemble, Meta Morfose, Koor Kippevel, Vrouwenkoor Kaviaar, Senioren 55+ Hoe Gaat ‘t Ermee , Vrouwenkoor 50+ Zanglust, Societykoor Geen Ladder te Hoog, Zang en Vriendschap. (N.B. Er staan 60 koren in de stadsgids 2006-2007)

o    Haarlemse EVENEMENTEN die zullen plaatsvinden IN SEPTEMBER 2009: Haarlemse Vaardagen, de Europese  Amfibieënbeurs, Stad als Podium, Open Monumentendagen, Jopenfestival, Haarlem Jazzstad, WK Honkbal (2e ronde), Harleydag, Zilveren Kruis Achmea Loop, Antiekmarkt (Dreef)

o    SCHILDERS DIE NIET in Haarlem werden GEBOREN (= Zoek de twee schilders die WEL in Haarlem werden geboren): Kees Verwey, Henri Boot, Salomon de Bray, Hendrick Goltzius, Carel van Mander, Frans Hals, Johannes Cornelisz Verspronck, Pieter Saenredam, Maerten van Heemskerck, Gerrit Adraensz. Berckheyde.

o    Bij welke Haarlemse ondernemers kunt u terecht voor erotiek, massage, SEKS? De Rode Loper, Het Steegje, Het Poortje, De Rode Lantaarn, MEVAR, Penthouse, Thaise Massagesalon Phang-Nga Bay

o    WONINGBOUWVERENIGINGEN nu of vroeger: Eigen Haard, Flatstichting Voor Vrouwen door Vrouwen, Maatschappij des Werkmans Vriend, Onder de Pannen, Onder Dak, Patrimonium, St. Job in de Hout, St. Jozef, St. St. Bavo, Tuinwijk-Noord, Coxc3xb6peratieve Woningvereeniging voor Gemeentepersoneel

o    OOIT in HAARLEM OPGETREDEN (=welke twee niet?): Simon & Garfunkel, Gilbert Becaud, Johnny Rotten, Radiohead, Cheb Khaled,  Joan Baez, Pete Seeger (Mr. We shall overcome), The Beach Boys.

o    OOIT HAARLEM BEZOCHT (= welke twee niet): Einstein,  Maria de Medici, Keizer Franz Joseph van Oostenrijk, Madame Curie, Maurice Ravel, Wolgang Amadeus Mozart, Napoleon Bonaparte, Keizerin Elisabeth van Oostenrijk (beter bekend als Sisi),  President Wilson.

Buitenbeentjes: Drie Turven Hoog + de Grutto – Hofje van Loodenstein + Hofje van Drijfhuizen (wel bestaan Hofje van Heijthuijsen en Hofje van Loo) – Kinderhuispoort + Velserpoort – Hoge Noot + Societykoor Geen Ladder te Hoog – Europese Amfibieënbeurs + H’lem Jazzstad (in augustus!) – Verspronck + Berckheide ((Kees Verwey (geb. in A’dam), Henri Boot (geb. Maastricht), Salomon de Bray (geb. A’dam), Hendrick Goltzius (geb. Mxc3xbclbracht/ tegenwoordig Bracht), Carel van Mander (geb. Meulebeke=West-Vlaanderen), Frans Hals (geb. Antwerpen), Pieter Saenredam (geb. Assendelft), Maerten van Heemskerck (geb. Heemskerk), Rode Loper + Phang-Nga Bay (=restaurant) – St. Job in de Hout + Onder de Pannen – The Beach Boys + Johnny Rotten – President Wilson + Keizer Franz Joseph

(Deel drie (incl. finale staat hier)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *