Ga naar de inhoud

Derde Haarlem kennisquiz

Het RaDa feliciteert de winnaars, het Ampzing Genootschap! De andere finalisten, de historici verdienden ook een groot compliment. Hieronder deel 1 van de vragen en antwoorden van de Derde Haarlemse Kennisquiz. De volgorde is iets anders dan gisteravond in het Noord-Hollands Archief. Een aantal vragen sneuvelde bij de quiz door tijdnood. Zonde om ze weg te gooien, dus hier de hele lijst, zoals samengesteld door Harrie en mij.

Opschriften / gevelstenen / uithangborden / reclame / graffiti   

  1. In 1990 maakten Jan en Paul Schietekat een origineel kunstwerk. Op het Houtplein staat een stapel groene telefooncellen. Welke tekst staat er helemaal bovenop de toren?
  2. Op de stenen tuinmuur van de villa van Beijnes aan de Raamsingel (voorheen ook Sociale Dienst) is sinds enkele maanden na de kap van struiken een oude leus tevoorschijn gekomen. ….. RAUS  Wat staat er op de puntjes?  (Hint: De leus dateert uit 1985).
  3. Zijlstraat 56-58 is een pand waarop voor veel horeca-ondernemers een vloek rust. Momenteel is daar de Douwe Egberts Koffie en Kadowinkel gevestigd. Op de gevel van het gebouw staat ‘EIGEN HULP’. Waar verwijzen die woorden naar?
  4. Waar in Haarlem staat een gebouw met op de gevel het opschrift  DERDE VOLKSBADHUIS?] (Hint: er is nu een architectenbureau gevestigd van een voormalig stadsarchitect – Joop Slangen)
  5. Op welk Haarlems gebouw staat (stond?) dat u en ik onze tijd moeten beiden?
  6. Waar staat: ‘Beginnen kan ick, volherden will ick, volbrengen sal ick’?
  7. Idem: Komt hier en weest goedschik, gebruik na uw begeeren; Al is de beurs niet dik, gij kunt er hier na leeven
  8. Waar lezen wij de slagzin ‘Méér BINNENSTAD!’
  9. Waar vinden wij de leuze ‘Best Gekist, Minst Gemist’ ?
  10. Id.AL IS DIE SALM EEN SOETE VIS DE HARING SPANT DIE KROON GEWIS

1. E = cm2. (fout: E=mc2; het kunstwerk is een commentaar op de Vlaamse architectuur, benadrukt het belang van afmetingen) 2. ‘Paus’ 3. Zo heette een coxc3xb6peratieve winkelvereniging, opgericht in 1878. 4. Schotersingel naast Dolhuys 5. Zijlweg, uitvaartcentrum 6. Gevel van kledingzaak Pauw (eerst drogisterij) in Kruisstraat tegenover Klassika Z, met schitterende luiken – N.B. niet authentiek: gebouwd in 1930 – kopie van gevel uit Brugge. 7. voormalig logement/koffiehuis  VOLKSBELANG, hoek Jansweg/Parklaan 8. reclamebord bij nieuwe Raakscomplex] 9. schrijnwerker Hemelrijk, Bakenessergracht 88 – ook titel van boekje / kistje van George Moormann (voormalig stadsdichter): ‘De Gelukkige Schrijn’; het is verpakt in een miniatuur-doodskist.] 10. Jacobijnenstraat 3; bij boekhandel De Vries]

Oriëntatie / doorsteekjes / wegwijzen aan vreemdelingen /OV / vergezichten

11.    De Rijksstraatweg loopt van het Soendaplein tot het barre hoogste noorden van Haarlem. Tot hoe hoog loopt de nummering van de huizen op? A. Niet boven 750, B. tussen 750 en 850, C. tussen 850 en 950, D. tussen 950 en 1050
12.    “Succes ermee!” zegt de kassajuffrouw van textielsuper Zeeman hartelijk en je ontvlucht de zaak. Je doet nog een paar boodschappen in de Grote Houtstraat om het af te leren en pas als je midden op het Nieuwekerksplein staat ontdek je dat je het plastic tasje met twaalf onderbroeken bij Zeeman hebt laten liggen. Wat is nu de kortste weg terug?
13.    Waar vinden wij vroom zij aan zij St. Cunera, St. Agnes, St. Caecilia, St. Maria Magdalena, St Elisabeth, St. Theresa, St. Aagt, St. Margriet, St. Clara plus nog zo’n twintig heiligen? (hint: Mari Andriessen)
14. Je steekt – komend van het Vlooienveld- de Dreef over in de richting van het beeld van Frans Hals. Op de vluchtheuvel kijk je naar rechts… Welke kerk zie je?
15. Geef de lijnnummers van drie Connexxionbussen die het station met het Kennemer Gasthuis-Noord connexxeren.
16. Er zijn plannen voor een woontoren van 120 meter in Schalkwijk, ahum… Schalkstad. 120 meter is hoog voor een woontoren, zó hoog dat het vliegverkeer er mogelijk hinder van zou ondervinden; men hoopt op een ontheffing. Vraag: welk bestaand Haarlems gebouw is nog hoger dan de geplande toren?
17. Vanaf de Grote Markt loop je vanaf het souvenirwinkeltje de Lepelstraat in; je maakt een rondje om de kerk, tot aan het Lennaert Nijghmonument. Noem vier van de vijf winkeltjes/ zaakjes die tegen de Grote Bavo leunen.
18. Hoogwaardig openbaar vervoer, je moet er iets voor over hebben! 300 miljoen euro bijvoorbeeld, om de Zuidtangent 4 minuten sneller door de stad te laten rijden. Even om de gedachten te bepalen: hoe lang doet de Zuidtangent (= bus 300) volgens dienstregeling over het traject Amstelveen (busstation) Haarlem Station? A. 25 min. – B. 35 min. – C. 45 min.- D. 55 minuten E. langer?

11. [D, woonflat Poort van Noord t/m 998] 12. Via Nieuwekerksplein 11 –  deur met opschrift ‘Proveniershof staat overdag open 13. [Eemtraat/ J. Gijzenkade: Op initiatief van de Vereeniging van Groote Gezinnen (…) werden deze woningen gebouwd door de RK Coop. Woningbouwvereniging St. Jozef 14. Wilhelminakerk aan de Ged. Gracht die uittorent boven Houtplein & Grote Houtstraat gezien vanaf kruispunt Paviljoenslaan, Florapark/Dreef. 15. 2, 3, 5, 73, 75 (regiolijner), 675b (schoolbus)] 16. [PTT-toren, ongeveer 140 meter; NIET de Bavo, 85 meter, die lijkt hoog door zandwal] 17. jassenwinkel Coat Company (sinds 2 maanden), Bartoli (ijs, chocolaterie), tassen/lederwaren Pinth Vintage Luggage, kapper Belle Bleue, en Russian Treasures. 18.  [D is goed – 55 min.]

Verstopte boektitels van Haarlemse schrijvers (‘De vrouw liep de tuinkamer uit en knielde op een bed violen] N.B. Volledige  titel, niet onderbroken door andere woorden. De vrouw liep de muffe tuinkamer uit levert niks op!


19.    Vader stond eindeloos aan de strakke knoop te frunniken en toen kwam moeder. Met een mes sneed ze kordaat het touw door.
20.    Deze productieve schrijver wordt doorgaans geassocieerd met een kleine eeuw trappistenleven, geslenter door Rome en werken van barmhartigheid.
21.    Als misantroop jaren emmeren over de liefde, daar win je de AKO-Literatuurprijs natuurlijk niet mee.
22.    Eigenlijk ben ik volstrekt alleen, mompelde de suïcidale dagboekschrijver, een mens in de schemering…wordt het misschien tijd voor een enkeltje Haarlem station?
23.    De Kat in de Boom keek minzaam neer op de Bruidegom en Bruid in Elswout die gefotografeerd werden op het laantje met Gezicht op Haarlem.

19. Mizee: ‘Toen kwam moeder met een mes 20. ‘Werken van barmhartigheid’ – Ferron (niet Bomans: ‘Een halve eeuw Trappistenleven’ of ‘Wandelen door Rome’) 21. ‘Over de liefde’ – Doeschka Meijsing; (niet Wieners ‘Misantropenjaren’) 22. ‘Haarlem Station’ – Willem van Toorn (Muggenreeks)’; (niet Wiener ‘Eindelijk volstrekt alleen’ , niet Bies van Ede ‘De mensen in de schemering’. 23. Rein van der Wiel – ‘Gezicht op Haarlem’; (Niet Bastet – ‘Kat uit de boom’ / niet Kester Freriks – ‘De Bruid van Elswout’) 

Demografie etc,

24.    Het toch al zo grijze Haarlem is aan het vergrijzen. Stelling: er wonen in de stad meer mensen van boven de 65, dan jonger dan 19 jaar. Waar of Niet waar?
25.    Haarlem telt 147.600 inwoners; hoeveel daarvan komen er uit andere EU-landen dan Nederland: A: minder dan 6000, B. tussen 6000 en 8000, C. tussen 8000 en 10.000, D. meer dan 10.000
26.    Haarlem behoort tot de meest verstedelijkte gemeenten van Nederland. De Spaarnestad telde op 1 januari 2005 3.114 adressen per vierkante kilometer. Landelijk komt Haarlem daarmee op de achtste plaats. Van de 25 qua inwonertal grootste gemeenten kennen alleen de Grote Vier en Leiden een nog grotere omgevingsadressendichtheid (OAD). De wethouder die Haarlems OAD verder op moet/wil voeren is Jan Nieuwenburg. Wellke bijnaam heeft hem dit opgeleverd in het Raarlems Dagklad?
27.    In 1997 leefden 4500 Haarlemmers jonger dan 65 jaar van een bijstandsuitkering. Hoeveel waren dat er in 2007?

24. [Niet waar] (32054 (=21.7%) – 0 -19 jaar; 22479 (=15.2 % – boven de 65+)25. C is juist – 9000 inw. 26. De Stadsverdichter 27. 2586, alle antwoorden tussen 2300 en 2800 zijn goed

EINDE DEEL EEN (deel twee hier )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *