Ga naar de inhoud

WeTube

"Ton Hooijmaijers zegt altijd…"

"Ah!" Wij veerden op en spitsten de oortjes extra spits. Het was het begin van het eerste toespraakje voor een gezelschap van een m/v of dertig, dat ons rustige café rond half vijf plotseling bezette met de bedoeling een collega in het zonnetje te zetten.

We vonden de nieuwkomers aanvankelijk lastig te determineren. Zittend beroep, niet poenig… Zover kwamen we. De Nederlandse receptiejovialiteit beheersten ze volmaakt; de grapjes verrieden routine, colbertjes proostten met pullovers, niemand voerde hinderlijk de boventoon.

Provincieambtenaren wisten we nu, dankzij Ton (die er zelf helaas niet was). Een van hen nam afscheid, Jantine, een juriste van een jaar of veertig.

Graag zou ik bij de wet verplicht gesteld zien dat alle afscheids- en jubileumtoepspraakjes worden gefimd en bijgezet in een Nationaal Archief – WeTube, een uniek tijdsdocument dat de arbeidscultuur van heel Nederland in beeld brengt. En wie wil kijken of een bepaald beroep of bedrijf qua mentaliteit bij hem past, hoeft alleen maar even een aantal van die filmpjes te bekijken, met hun aaneengeregen clichés, flauwe plagerijtjes en geforceerde vrolijkheid.

"Een jurist is als een tandenstoker, zeggen ze weleens. Niemand wil ‘m gebruiken maar je kunt niet zonder." De man raakte op dreef. "Kostbaar is de wijsheid verkregen door ervaring, hoor je vaak, maar ervaring is ook een valkuil. Dan voel je je net een rivierkreeft – dan is het of je steeds één stap vooruit doet en twee achteruit." (Of zoiets.) "Als jurist zoek je altijd de randen van het speelveld op…" "Toen jij laatst die vergissing maakte, Jantine, je weet wel, dat je het over een structuurplan had in plaats van structuurvisie…"

Kennelijk was het een historische vergissing geweest die de gemoederen op de afdeling lang had beziggehouden. De toespraak duurde kort, maar ruim voor het eind snakten we naar frisse buitenlucht. Toen was die van de Gedeputeerde geleende, stevige binnenkomer alweer vervluchtigd:

"Ton Hooijmaijers zegt altijd: ‘Het recht is te belangrijk om aan juristen over te laten.’"

.

4 reacties op “WeTube”

  1. Ik hoop dat alle namen, behalve die van Ton, gefingeerd zijn. En heette ze nu Leonie of Leontien?

  2. Marius (red. RaDa)

    @ schulp: Leonie en Leontien zijn alletwee even gefingeerd! Ik maak er nu voor alle zekerheid Jantine van. Jammer dat wij die hartelijke afscheidsreceptie die wij destijds in Zaandam bijwoonden niet hebben gefilmd!

  3. Juristen – de spreker combineert hier het zijwaarts gang van de kreeft en een bepaalde processie waarbij het gaat van 2 stappen naar voren, 1 naar achteren. Ik heb het: de processiekreeftgang!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *