Ga naar de inhoud

Dokter de Liefde

Soms ben ik wel eens bang dat hij mild wordt. Dat de gifangel er uit is. Vaste verkering met een mooie vrouw, romantische weekendjes in Brugge, is dat wel goed voor een zelfbenoemde stadsagitator? Krijgt hij als postbode nog wel genoeg tegenwind en slagregens op de Engelandlaan***?

De Stichting Haarlem Commotie leidt een sluimerend bestaan en de beatgitaar heb ik ‘m ook al een tijdje niet meer horen mishandelen. Hij zou toch niet stilletjes zijn overgestapt op harp of luit?

Nu blijkt dat P.M. Delèfre toch weer iets in zijn schild voert.

De Ting Tang Tang Beweging? Het ligt voor de hand te veronderstellen dat die is geëvolueerd uit zijn Comité Zet Die Klote Damiaatjes Af. En ‘Nietsisme’ past bij de ‘oude’, negatieve Delèfre, die afkraakt en afzeikt en afmaakt.

Anderzijds, een ‘beweging’ … Dat zweemt naar religie, naar wapperende jurken, naar sektevorming. Ik zie het ineens zomaar voor me: één welgemikte bliksemflits van Hogerhand (liefst op de vervloekte  Engelandlaan) en dan (bazuingeschal!) P.M. wedergeboren, bekeerd, sprekend met vurige tongen op de Grote Markt en in De Waag, in een lang gewaad door Haarlem trekkend met een schare volgelingen, die dansen en zingen: “TING TANG TANG, TING TANG TANG, TING TANG TANG!”. De reli-reda van het RaDa wacht in spanning af.

*** Een verwijzing naar Delèfres TNT-klassieker: ‘Als je post moet bezorgen op de Engelandlaan / daar komt geen einde aan, daar komt geen einde aan’  (16X)


 

17 reacties op “Dokter de Liefde”

 1. Laat P.M.maar schuiven hoor,ik ben benieuwd.Maar gisteren heb ik heerlijk mijn oortje te luister gelegd op de Grote Markt om te genieten van de heeeeeeerlijke “new and improved” Damiaatjes.Ik werd er helemaal warm van.Hmmmmmmmm….

 2. Guido Gezellig

  er wordt gefluisterd dat die P.M. Delxc3xa8fre niet meer onder ons is, sinds zijn mysterieuze fietscrash van ruim twee jaar geleden…. weet iemand daar meer over?

 3. Ging gong gong?

  Twee weken geleden was P.M. nog in de Waag, in de Waag, in de Waag.

 4. King Kong Kong.
  Wie komt met de beste vertaling/verdichting/verspelling van de drie pingelklanken tussen 21.05 en 21.30 in Haarlem?

 5. Er moet niet gezocht worden in een verandering van klinkers helaas.Maar wel van toonhoogte.Dat is best moeilijk op te schrijven want dat is eigenlijk helemaal niet mogelijk.De eerste toon is middelmatig hard,de klemtoon ligt op de tweede tingel,en de derde is het zachtst.Dan kunnen we alleen nog maar op papier de mate van volume aangeven in lettergrootte.
  Maar ook dat is niet helemaal mogelijk want er zijn maar twee lettertypes mogelijk namelijk de hoofdletter en de kleine.
  Dat gezegd hebbende is de enige arme mogelijkheid de volgende:tingTINGting

 6. P.M. Delxc3xa8fre

  DE DAMIAATJES
  Ting tang tang
  ting tang tang
  ting tang tang
  ting tang tang.

  Ting tang tang
  ting tang tang
  ting tang tang
  ting tang tang.

  Ting tang tang
  ting tang tang
  ting tang tang.

  Ting tang tang
  ting tang tang
  ting tang tang.

  Etc.

  xc2xa9 PM Delxc3xa8fre 2003

 7. Even voor de goede orde: Binnen het bureau Haarlem Commotie is Delxc3xa8fre weliswaar mijn hooggewaardeerde complice, maar daarbuiten is zijn damiaatjeshaat mij een doorn in het oog. Zodra hij binnen het luistergebied woont mag hij weer ageren.

  Gerrie Hondius (Comité Handen Af Van De Damiaatjes, en fanatiek religieus Allesist)

 8. Cees van Venz tot Hagelslag, hoogleraar poxc3xabzie aan de Faculteit der Letteren

  De geruchten over het al dan niet in het rijk der hemelen voortgezette bestaan van de dichter P.M. Delxc3xa8fre worden steeds sterker, dit naar aanleiding van de mysterieuze fietscrash die in 2007 op een vroege morgen plaatsvond in de Waarderpolder. Binnenkort kom ik met een essay waarin daar nader op bepaalde passages in zijn werk wordt ingegaan, getuige dichtregels als:

  ‘Ik schop door dode bladeren
  grijp een straal strijkkwartetlicht
  tuimelend tussen treurtakken
  & vul mijn zakken met poëzie.’

  alsook het feit dat Delxc3xa8fre zich thans steevast met pet en zonnebril tooit.

  onlangs werd ons de cryptische boodschap
  ‘daed si luaP’ per mail toegespeeld.

  was getekend,

  Cees van Venz tot Hagelslag, hoogleraar poëzie aan de Faculteit der Letteren

 9. Hartverwarmend!maar het is aan het Rada om te lezen/kijken/horen wat de juiste insteek zal zijn!

 10. @Suzanne. Ja, dat het feitelijk onmogelijk is om klanken als deze in schrift weer te geven was mij duidelijk. Daarom was ik ook benieuwd wat mensen zouden antwoorden: wat voor associatieve verbanden leggen mensen met dat pingeltje, DAT ABSOLUUT MOET BLIJVEN, EN GODZIJDANK SINDS KERST WEER VOLLEDIG KLINKT. Die amputatie in het najaar was gruwelijk.

  In mijn gehoor, en blijkbaar ook dat van anderen (getuige de afwisseling tussen het eerste woord/de eerste klank, en de TWEE volgende klanken/woorden), is de toon/pitch van de éérste klank hoger dan die van de twee volgende, en inderdaad is de derde de zwakste van de drie. Jouw perceptie van De Damiaatjes is dus duidelijk afwijkend van die van Carel, JP Delxc3xa8fre en mij.

  Overigens had ik ook nog een veel trivialer doel voor ogen met mijn opmerking. Zoals je van Hitler een lijst hebt hoe-of-t-ie genoemd wordt in bepaalde landen [Slarottimof in Rusland, Halopesebassie in Ethiopië en nog twintig andere (zie Battus’ onvolprezen Opperlan(d)se Taal- en Letterkunde voor de volledige lijst)], zo kun je ook zo’n lijst maken van De Damiaatjes: De Damiaatjes enteren Sjang Hai: Ging gong gong; Ze enteren de Hudson: King kong kong; Hamburg: Reep’ Bahn Bahn. Enzovoorts. Tuurlijk; beetje Trivialent allemaal.

 11. Ik ben het ook eens met Hondius. De Damiaatjes horen bij Haarlem.
  En ik hoop niet dat ik uit de school klap als ik jullie vertel: P.M. Delxc3xa8fre is niet dood, hij leeft!
  Ik “ken” hem nl. al ruim 51 jaar…

 12. @Juul,
  Ja als we zo aan de gang gaan, ga ik mijn meissie – Cora J. – ook in stelling brengen!

 13. Nu ik niet meer in het centrum van de reuring, zeg maar rondom de Grote Markt verkeer, maar werkeloos in het Noorden mijn tijd beit word ik wel een expert betreffende de supermarkten buitenom dat centrum van de reuring en creativiteit. Feilloos vind ik mijn weg tussen de groenten, gezonde dranken en kruiderijen…en daar kom ik PM vaak tegen: met boodschappenbriefje én met vriendin! En dat is leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *