Ga naar de inhoud

Vergrijzing voorbij

Duitse wetenschappers vinden de oorzaak van grijs haar, meldt de online-Volkskrant. Hoofdbrekens, chronische sores en wanhoop zijn afgevallen als verdachten: de hoofdschuldige heet waterstofperoxide (roepnaam H2O2), hetzelfde spul waarmee veel blondines zich graag blonderen.

Dan komt het van de Etos, maar waterstofperoxide is bovendien een lichaamseigen stof. Bij jonge mensen wordt H2O2 vanzelf afgebroken; bij grijsaards ouderen niet meer en dan vergrijpt het zich aan het enzym tyrosinase, dat nodig is voor de productie van melanine, de kleurstof van het haar. Melanineloos haar is grijs, zodoende.

Drie hoeraatjes voor de wetenschappers uit Mainz!

In het bericht waar ik deze wijsheid aan ontleen, staat dat men hoop koestert op ‘een medicijn tegen grijsheid’.

Ja, een medicijn! Grijsheidlijders uit de hele wereld zien het leven weer zitten. Zoals één patiënt het uitdrukt: "Ik heb er een dubbel gevoel bij. Enerzijds ben ik blij dat voor ons het eind van deze beproeving nu eindelijk in zicht is. Een toekomst met melanine, dat klinkt te mooi om waar te zijn! Anderzijds wil ik hier graag even een moment stilstaan bij al die miljoenen grijsheidsslachtofers uit vorige eeuwen, voor wie deze ontdekking helaas te laat komt."

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *