Ga naar de inhoud

Binkies

“Echt fok-king lul-lig!” zei een langsfietsend meisje tegen haar vriendin.

Haar dictie was keurig, alsof ze samen net van de logopediste kwamen.

Het viel niet mee een tijdvertaling van veertig jaar maken en te bedenken hoe vergelijkbare tutjes uit mijn klas op het Triniteitslyceum dat destijds zouden hebben uitgedrukt – zeg maar, de moeders van die meiden. “Wat een misselijke streek!”?

Als ik nog even door mag ewoudsandersen?

De schoolfotograaf was er vorige week. Gesjochte Amsterdamse jongen, radde tong, geen complexen. 4havo staat in de rij, zegt hij op vanzelfsprekende toon tegen een knap meisje dat ietwat ineengedoken op het krukje zit: “Even de binkies naar voren!”
En de binkies deden het, prompt en zonder gêne, en zonder dat er commentaar kwam uit de rij wachtenden.

Sommige woorden zijn voor mij niet weggelegd, dacht ik met enige spijt.

.

8 reacties op “Binkies”

 1. Hoi Marius,

  Mijn man Kees is een trouwe bezoeker en fan van je weblog.
  Helaas is hij afgelopen zaterdag getroffen door een hartstilstand maar gelukkig nog op tijd geranimeerd.
  Het gebeurde toen tijdens een fietsttocht met z’n club, ergens bij Station Heemstede.

  Misschien is het een idee eens aandacht te besteden op je weblog aan reanimatie.
  Te weinig mensen kunnen dat nog terwijl het niet echt moeilijk is.

  De vrouw die Kees heeft heeft gereanimeerd heeft zijn leven gered.
  Als je wilt (en als zij dat wil) kan ik je haar adres geven om er een aardig blogje van te maken.

  Uiteraard ben je geheel vrij om dit te doen, het is maar een idee.

  Weet jij misschien of er nog iets over in de pers is verschenen. Zou kunnen gezien de omvang van de hulpverlening met heli etc.
  Hij heeft in z’n val ook nog iemand meegesleurd die een hersenschudding heeft opgelopen.
  Voor hem zelf is dit misschien goed als hij er straks naar zou vragen als hij weer bij kennis is.

  gr eva

 2. @eva: oei, dat is een vervelend bericht! Hopelijk knapt Kees snel weer op. Ik kan me niet herinneren er iets over te hebben gelezen in de krant (Richard misschien?). Het RaDa plaatst wel eens gastlogs, dus schroom niet het op te sturen. En in ieder geval sterkte!

 3. ‘Misselijke streek’ lijkt mij toch eerder Joop ter Heul-taal. Als ik me het goed herinner, werd deze kwalificatie begin jaren ’60 door de oma’s van deze meisjes heel incidenteel nog wel eens gebezigd. ‘Gemeen’ was in die tijd echter het meest te pas en te onpas gebruikte woord om je ongenoegen uit te drukken. “Wat gemeen dat er geen kaas is”.

 4. @Harrie: Ik benieuwd of daar onderzoek naar is gedaan: persoonlijke taalontwikkeling bij individuen, over een periode van minstens twintig jaar. Met idioom dat in onbruik is geraakt, zinsconstructies die in ongenade zijn gevallen, etc. Zelfs bij mijzelf vind ik het al moeilijk te zeggen hoe ik ‘misselijke streken’ 30 jaar geleden aanduidde.

 5. @Marius: Dat ik me herinner dat het woord ‘gemeen’ me op de mond bestorven lag zo’n 50 jaar geleden, is slechts te danken aan het feit dat het een doorn in het oog van mijn ouders was. “Het geeft geen pas tegen je moeder te zeggen dat ze gemeen is” etc. Voor de rest is mijn woordkeuze, dictie en zinsbouw uit die tijd volstrekt tabula rasa. Als iemand zou zeggen dat ik toen sprak als een nieuwslezer van Vas Diaz of het ANP zou ik het zo geloven. Interessant onderwerp, inderdaad.

 6. Ouderen praten inderdaad anders dan toen ze jongere waren. Of er veel onderzoek naar is gedaan weet ik niet, maar het verschijnsel heet ‘age grading’, en dat moet je apart houden van idiomatische en grammaticale veranderingen in de taalgemeenschap als geheel, waar dus ook ouderen aan meedoen.

 7. @ eva

  Om te beginnen sterkte en beterschap voor je man toegewenst.

  Ik woon in de buurt waar het is gebeurt. Het enige wat ik er van heb gemerkt was het rondje van de traumaheli die erg laag bij ons overkwam. Heb er wel een artikel over gelezen op de site van de Heemsteedse Courant. http://www.echo.nl/hc-hc/ kan het daar nu niet terugvinden maar de redactie kan je ongetwijfeld aan het artikel helpen (ik krijg zelf de papieren versie niet anders had je die van mij kunnen krijgen). Ik zal ook kijken of er iets in de Heemsteder heeft gestaan.

  Nogmaals veel sterkte en beterschap voor Kees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *