Ga naar de inhoud

Woontoren

Drie manieren om tegen een nieuw te bouwen woontoren van 45 meter aan te kijken. Ik baseer mij op een artikel over het nieuwbouwcomplex rond het Sterren College in het HD van 21 maart.

De buurtbewoners, verenigd in het Actiecomité Badmintonpad: “Eerst zouden het hooguit tien eengezinswoningen worden. Die woontoren is er zomaar ingefietst.” (Gevolgd door het voorspelbare gemor: minder zon, minder privacy, meer verkeersdrukte.) Ze voelen zich ‘niet serieus genomen’ en stappen naar de bestuursrechter om dit ‘gedrocht van een plan’ aan te vechten.

De gemeentewoordvoerder: “Bij het maken van plannen voor het gebied is een hoogteaccent altijd mogelijk geweest.” (…) “We hebben ook altijd gedacht aan woningbouw, want dan heb je meer ogen op straat in de avonduren.”
Meer ogen, hoogteaccent… Vijf voormalige Vopo’s met krachtige schijnwerpers op een hoge paal, zou dus in principe ook een optie zijn geweest. Wel is er dan (behalve van een hoogteaccent) ook sprake van ‘een financieel gat’. “Maar dat is niet het leidende motief geweest om hier een toren te bouwen.”

Architect Sylvie Beugels van Mechanoo Architects, verantwoordelijk voor het ontwerp van de toren, vindt hem ‘stedebouwkundig erg noodzakelijk’. Er-rug! Het Sterren College heeft volgens haar ‘een ingang nodig om trots op te zijn’. “Daar heb je een icoon voor nodig, je hebt volume nodig om de locatie te markeren.”
De toren is in deze optiek meer een geste naar de vmbo-scholieren, die er anders tegenaan zouden hikken de lessen te volgen. (“Rot op, gast, zie jij volume? Die fokking locatie is ongemarkeerd!”). Dat er in het icoon toevallig mensen wonen is eigenlijk mooi meegenomen. En, stelt Beugels de buurt gerust: “We zorgen ervoor dat de toren heel mooi en slank wordt…”

Nou, dit is ‘m dan! Ik vind ‘m erg mooi, slank, uh…. zeer zonwerend, volumineus en iconeus! Er is ruimte genoeg voor heel veel ogen achter de vitrage. En zeker naast de school en de sporthal is de toren (zoals veel torens) ontegenzeggelijk een hoogte-accent! Ik wens de bestuursrechter veel wijsheid.

8 reacties op “Woontoren”

  1. en alsof iedereen daar graag zou willen wonen (en daarvoor betalen): drukke weg, spoorbaan en VMBO-scholieren…. Joepie!

  2. Ja het Kinheim-honkbalveld daaro was natuurlijk veels te gezellig, al vloog er af en toe wel een bal door de serre (een homerun was er vrij makkelijk te slaan op dit 90-meter veld). Gelukkig is de club weggejorist naar de Pim Mullier-bunker zodat er een ‘hoogteaccent’ kan worden geplaatst.

    Het begint er trouwens duchtig op te lijken dat alle vmbo-scholieren om en nabij de Westelijke Randweg worden geplaatst (elk ‘met een ingang om trots op te zijn’, dat weer wel natuurlijk).

  3. Bij Motel Haarlem Zuid wordt ook al een mega VMBO school gebouwd.Afgezien van het gemeentegeld dat op moet want anders krijgen ze volgende keer minder,zegt het ook best iets over het niveau van het aantal kinderen die van de basisschool afkomen.Vraag/aanbod.Mwah!

  4. Gezeur! Mooie plek voor een woontoren. Zou er best willen wonen. En dan natuurlijk met de verrekijker naar die sukkels op de Verspronckweg gluren.

  5. Volgens mij wil Haarlem al jaren meedoen met Amsterdam. Veel geld uitgeven aan dure projecten die lang zullen leegstaan omdat de “gewone”burger het niet kan betalen. Ik krijg rrn naar gevoel in mijn onderbuik..

  6. “Daar heb je een icoon voor nodig, je hebt volume nodig om de locatie te markeren.”
    Met dit fraaie stijlbloempje heb ik als headhunter een uitsmijter gezocht en gevonden voor een dubieuze uitgaanslocatie, 35 jaar, 1 meter 85, honderdvijf kilo een geen grammetje vet. Goeie tekst, het vlees is woord geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *