Ga naar de inhoud

Koudspaarnevrees

Na zo’n buitensteeds mini-tripje heb ik altijd last van koudspaarnevrees. Wat hebben ze uitgespookt tijdens mijn afwezigheid – rolden er koppen, en zo ja van wie en door wiens toedoen en waarheen? Wie zijn de dalers en de snelste stijgers? Wat lééft er?

Denk nou niet dat ik helemaal NIKS heb meegekregen in de driehoek Boerenhol, Kruishoofd, Scherpbier… Ook in Zeeuws-Vlaanderen hebben ze kranten, hoor, kranten van papier en met de actueelste datum erop zelfs. En zo gebeurde het dat ik bij een fietspauze in Hoofdplaat in cafetaria De Kromme Watergang een Telegraaf van het biljart griste en daar onze eigenste Beurstemeester aantrof.

“Hé, kijk, moet je zien!” riep ik uit. “Kijk, dit gaat over Meneer Schneiders! Van Haarlem! Die woont bij mij in de stad! In het stadhuis op de Grote Markt!”

Van opwinding nam ik het niet zo nauw met de werkelijke feitelijkheid, maar het gaf niet. De gelagkamer was leeg; de ober was naar de keuken gesloft omdat er geen schoon schoteltje was voor mijn appeltaart en de obese kat weigerde principieel te ontwaken voor iemand van buiten het dorp.

Toen ik het stuk uit had, over die audities voor straatmuzikanten, heb ik de krant besmuikt omgevouwen naar de beurspagina. Ze hoeven in Hoofdplaat immers ook weer niet alles van ons te weten.

 

.

9 reacties op “Koudspaarnevrees”

 1. Wat mij betreft is het de hoogste tijd om het kaf eens van het koren te scheiden als het om straatmuzikanten gaat. Voor een groot deel van de muzikanten die ik deze dagen weer voorbij zie komen (ik werk in het centrum) is het instrument een excuus om te kunnen bedelen. Er zit werkelijk niets muzikaals bij en ik heb toch echt een vrij brede smaak.

  Mijn collega’s en ik zijn erg blij als er iemand neerstrijkt met kwaliteit en een groter repertoire. We hebben dan echt de neiging om flink te doneren met het verzoek om toch vooral die plek bezet te houden.

  Maar ach, nu is er kermis dus horen we sowieso niets 😉

 2. Ik vind dat er een gemeentelijk, straatmuzikaal strijkkwartet moet komen dat de werken van de heer Beethoven ten gehore brengt. Het moet (op- en) neerstrijken hoek Barteljorisstraat – Grote Markt.

 3. Jarenlang woonde ik tot genoegen aan de Raamvest op een steenworp van de Houtbrug en de AH. Maar op zaterdag: ramen dicht en niks op het balkon zitten zonnen! Erbarmelijk uitgevoerde deuntjes als “Aan de Adamse Grachten” en “Tulpen van Adam” kwamen mijn neus uit temeer ze maar 2 deuntjes kenden! RS schreef een goed, maar onvolledig stuk in het HD, zo ik miste van hem én Hannes Kuiper kritiek op- en mededogen met die arme meisjes die uit die accordeons vreselijke tonen moeten persen voor papa-lief ipv naar school te gaan en een gewoon sociaal leven. Goed van de Burgermeester! Selecteren op muzikale en sociale gronden!

 4. Ik heb mij aangeboden om onze burgemeester bij te staan bij de audities en dat vond hij een uitstekend idee.Bij deze zal ik de lat hoog leggen!En gelijk vragen of ik een strijkkwartet mag formeren die in de zomer af en toe wat Van Beethoven mag spelen op de Grote Markt.

 5. Vooropgesteld dat ik meestal liever een strijkkwartet hoor dan Junge, komm bald wieder van een Boekarester straatmuzikant, vind ik toch dat Haarlem niet ‘te verantwoord’ moet worden. Als ik op zondagochtend door de Kerkstraat of het Proveniershof loop voel ik me al helemaal in de wereld van Anton Pieck en dan hoeft er voor mij echt ook niet – zoals in de Efteling – nog een soundtrack met Bach-achtige muziek bij. Kinderarbeid is natuurlijk een andere kwestie, maar daar zijn andere instanties voor.

 6. Het zal allemaal best waar zijn, maar geef mij nou maar zo’n Roemeen. Dat is echt altijd muzikaler dan een borderliner/schizofreen annex junk/zwerver met een gitaar, mondharmonica of panfluit.

 7. Het probleem met de Roemeen, is niet de Roemeen, maar zijn in het gevlei willen komen als hij westerse deuntjes te berde probeert te brengen. Die speelt hij heel slecht, terwijl zijn eigen Roemeense muziek zo mooi is! Vraag het maar aan Armando (dat is toevallig weer een westerling die zo nodig Roemeense muziek moet spelen 😉

 8. Integreert de Roemeen Nederlandse deuntjes in zijn repertoire, willen we juist weer dat hij zichzelf blijft! Rare jonges die Hollanders.

 9. We hebben er ruim twee jaar op moeten wachten maar het is zover. De burgemeester gaat van zijn hobby zijn beroep maken. Ik heb er geen probleem mee maar nu ook deze kans benutten en doorpakken!

  Pop heeft zeeën van tijd, hij wordt hoofd kiekjeswacht. Dagelijks worden er duizenden obligate foto’s van de Bavo of Loutje gemaakt, dat gaan we niet langer toestaan. Iedereen die zijn of haar camera trekt mag voortaan z’n portfolio in de gravenzaal tonen. Bij onvoldoende kwaliteit, inleveren die camera op te halen bij de stadsgrens.

  Weet iemand toevallig nog wat de hobby van Elizabeth Schmitz is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *