Ga naar de inhoud

Vrienden voor het leven

In hun zoektocht naar een betere gezondheid, zoeken mensen hun heil bij doktoren, zelfhulpboeken en kruidensupplementen. Maar ze zien een machtig wapen over het hoofd, dat hen zou kunnen helpen ziekte en depressie tegen te gaan, het herstel te bespoedigen, het ouderdomsproces te vertragen en het leven te verlengen: hun vrienden.

Goedemorgen, vrienden! Goedemorgen, wapens!

Bovenstaand citaat is de openingsalinea van een gretig gelezen column uit de New York Times, getiteld What Are Friends For? A Longer Life. Vrouwen met een grote vriendenkring blijken een vier keer zo grote kans te hebben om te herstellen van borstkanker als diegenen die er geen hechte vriendschappen op nahouden. Mannen met vrienden krijgen minder vaak een hartkwaal dan verstokte vriendlozen. Wie veel vrienden heeft is minder vatbaar voor verkoudheid.

Enzovoort, enzogaap…

“Friendship is an undervalued resource. The consistent message of these studies is that friends make your life better.” Dat concludeert een professor in de platitudinologiegerontologie uit Virginia, en…

(ik wacht even tot een aantal kluizenaarsachtige figuren de zaal heeft verlaten – die gaan, nu de Mexicaanse zwijnengriep deze kant op galoppeert, snel even een vriendenploegje oprichten en innige betrekkingen met jan en alleman aanknopen)

… en ik denk dan:

Het zou pas echt interessant worden als de wetenschap aantoonde dat vriendschap SLECHT voor je was. Dat je als eenzame binnenvetter gegarandeerd de negentig haalt. Wat doe je dan?

Hoeveel mensen zouden dan voor alle zekerheid hun adresboekje verscheuren, de stekker uit hun mobiele telefoon trekken, de deurbel onklaar maken en de ramen afplakken met oude kranten? En bij het verbreken van de zoveelste vriendschap  schijnheilig zeggen: het is voor ons allebei het beste?

.

5 reacties op “Vrienden voor het leven”

 1. Shoot… heb ik daarom een hartritmestoornis? Geen Vrienden!

  Ik heb wel heel veel kennissen. Zou ik anders nu dan al dood zijn?

 2. Vrienden, veel vrienden. En dan vraag ik me toch af: stel iemand heeft al 10 vrienden, wiwat zou dan de waarde zijn om vriend nummer 11 te worden/te zijn. Wat schaars is, dat had toch waarde? Of rangschikken mensen kennissen ook al onder vrienden?

 3. Wel mooi zo’n vertrouwd, alledaags woord: vriend! Maar iedereen geeft er een eigen invulling aan. Een vriend is voor de meesten iemand die jou a) ‘begrijpt’ en b) altijd voor je klaar staat, vooral als je in de shit zit. Natuurlijk, dat hoort wederzijds te zijn.

  Misschien heb je wel eens een kortstondige confrontatie met iemand gehad, waarmee je zo verschrikkelijk goed communiceert dat het lijkt of hzij jouw gedachten werkelijk leest. Daar kan je het warm van krijgen, zo superieur kan zo’n ontmoeting zijn. Die ander zal dat ongetwijfeld ook ervaren en dan is het alsof niet jij of hzij maar het spel zelf de overhand gaat krijgen. Je bent beiden bijna verbaasd dat er veel meer in blijkt te zitten dan wat je voor mogelijk hield. Daarna is het weer verdwenen en ieder gaat, verrijkt en wel, zijns weegs.

  Er zijn natuurlijk ook langdurige relaties met hondstrouwe personen die je dan je vriend noemt. Hoe ziet hzij, die altijd een gewillig oor voor je heeft, jou? Is zo’n vriendschap gelijkwaardig?

  Of zoiets..

 4. En ook een prettige avond nog, Onwijsgeer, of moet ik zeggen…vriend – of zoiets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *