Ga naar de inhoud

Vragen

Er was geen sprake van een ‘terreurling’, verstond ik gisteren bij een communiqué. Ik autocorrigeerde het vrijwel meteen tot ‘terreurlink’.

Maar ‘terreurling’…?

Zonde om zo’n woord weg te gooien. Mooi neologisme voor een terroristische eenling; iemand als Karst T., die in een stil dorp zijn haat koestert en zint op wraak op de maatschappij.

*****

Het imago van de rustige, aardige, blanke man zoals ik (niet bekend bij justitie, politie en geestelijke gezondheidszorg) heeft gisteren zware averij opgelopen, maar daar lag het niet aan dat ik me vandaag niet zo op mijn gemak voelde op straat. Mijn vage onbehagen werd vooral veroorzaakt door de onbeantwoordbare ‘waaroms’ die sinds gisterochtend door mijn schedel stuiteren. Ik begrijp dat ik niet de enige ben.

Met de huisdichteres stond ik gisteravond stil bij vijf pulletjes die onder ouderlijk toezicht gretig de oever afgraasden, zonder zich welke vraag dan ook te stellen.

Er fietste een jonge moeder langs met een vierjarig meisje in het kinderzitje. “Nou, dan gaan die grote eenden vrijen en dan na een tijdje komen er kleine eendjes uit het ei,” hoorde ik de moeder luchtig zeggen.

Vrijende eenden, wat stelt zo’n hummel zich daar nou bij voor, vroeg ik me af. En tegelijk verwonderde ik me over de onbekommerde toon waarop de uitleg werd gegeven. Wat is er veel veranderd sinds mijn moeder van de nonnen op de kweekschool haar hemd aan moest houden bij de wasbeurt in de badkuip. En toen ikzelf ‘voorlichting’ kreeg van meester Buis, keek die daarbij alsof een rijpe steenpuist in zijn bilspleet tot eruptie kwam iedere keer als hij het woord ‘plasser’ uitsprak.

.

3 reacties op “Vragen”

  1. De grote vragen van ‘leven en dood’ die ons altijd weer verbijsteren, positief of negatief, hoe oud je ook word.
    ‘Vrijende eenden’, heb je dat wel eens gezien? Laatst zag ik 2 mannetjes een vrouwtje net zolang navliegen dat ze uitgeput te water ging en …… (nee, dit is geen tekst voor dat hummeltje).

  2. Ja, ik hoorde ook terreurling, en vond dat ook een fraai woord. Doet denken aan de eerdere discussie over de levensverwachting van mensen met vrienden: Karest had er weinig, vermoed ik; en ook weinig kennissen bovendien. De ultrakorte levensverwachting van de terreurling.

  3. Dan zal ie toch wel terreurling en niet *.link (wat ik ook even dacht) gezegd hebben. Ik koppelde het daarbij ook aan het woord ‘teerling’ en iets met werpen. Zal ie daarop gedoeld hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *