Ga naar de inhoud

Bakbeest

Bij de Letterenloop zullen de Haarlemse stadsdichteres Sylvia Hubers, Bach-violiste Suzanne Groot en de voltallige eenpersoons hoofdredactie van lyrisch-satirisch weblog het Raarlems Dagklad in het zicht van de eindstreep muzikale noothulp verlenen aan de ergste strompelaars.

Met zingende zaag, viool en ritmische spons zullen zij vanuit de bezembakfiets opbeurende deuntjes ten gehore brengen voor atleten die aan een inzinking ten prooi zijn gevallen. ‘You’ll never walk alone’ is al van intro tot en met slotakkoord ingestudeerd, het overige repertoire blijft een verrassing tot 7 juni.

Leuk plannetje! Het was snel geboren, het persbericht floepte de wereld in als het zevende biggetje uit een turbozeug en toen moest ik alleen nog even naar ‘t Mannetje om een bakfiets te bespreken.

Die bakbeesten barricaderen hier in de buurt regelmatig de stoep, daar ken ik ze vooral van als niet-kinderhouder en ja, natuurlijk zijn ze niet meer weg te denken uit het moderne verkeersbeeld, moeiteloos aangedreven door van die hooggemotiveerde, hoogopgeleide ouders. Met twee nodeloos hoogbegaafde kinderen, een hoogpolige hond, een kistje prosecco en een partij hoogwaardig openhaardhout in de bak bereiken ze onwaarschijnlijke snelheden, onderwijl telecommunicerend en wuivend naar al die mensen uit de straat met wie ik ze altijd verwissel.

Ik stapte op de fiets in de Spaarnwouderstraat voor een proefritje (het bakje was veiligheidshalve leeg) en stond op het oneffen wegdek duizend angsten uit. Alsof ik met een oceaantanker door de Heksloot moest manoeuvreren, zo voelde het. De volautomatische sensuele heupbewegingen waarmee je op een gewone fiets je evenwicht corrigeert maken op zo’n stugge bakfiets geen indruk, die blijft er net zolang op gefocust om zoveel mogelijk blikschade te veroorzaken tot je in paniek in de remmen knijpt.

“Per jaar van je leeftijd heb je een minuut nodig om het onder de knie te krijgen”, zei de man van ‘t Mannetje lakoniek.

Mwaaaahhh… Voor de zekerheid doe ik maar of ik honderdtachtig ben, want op 7 juni vervoer ik met dat kreng (onder commentaar van dominee Gremdaat) de onbetaalbare Suzanne Groot, haar Stradivarius van drie miljard euro en de huisdichteres, op wie ik niet zuinig genoeg kan zijn!

.

5 reacties op “Bakbeest”

 1. Ja, dat is eng! Ik heb de Hannes Kuiperbakfiets (ook leuk voor jullie actie trouwens) ooit getransporteerd van de Grote Markt naar Haarlem Noord. Voor ik de Zijlweg door was, was ik er al drie keer paniekerig afgesprongen. De terugweg ging al een stuk beter…

 2. En dat is zoooo lief!!Ik kan niet wachten!Het wordt hylarisch,al dan niet met de fiets dan met de muziek!Bedenk je wel dat we lopend het tunneltje van Bloemendaal ingaan,dat moet je wel enige rust geven…

 3. Ik begrijp dat de Asics niet aangesnoerd worden? Of misschien worden ze dan wel aangesnoerd, maar De Letterenloop zal er niet, al hollende, mee volbracht worden?

 4. Fijne doch kwetsbare Types! Wat een goed plan wederom.
  Kan er iemand filmen? ik kan er zelf helaas niet bij aanwezig zijn.
  (Ik heb met elke bakfiets het gevoel dat Hannes Kuiper in het bakje op en neer springt en zijn gitaar mishandelt.)

 5. Och Arme Marius.
  Wat zijn vrouwen toch goed in plannenmakerij. Want mooie plannen zijn het! Sterkte die zondag. Ik zie je wel verschijnen. Enne, er is een EHBO post aanwezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *