Ga naar de inhoud

Overgangsfase

‘Een voor een sluiten we de poortjes’, dreigt het GVB al tijden. En ze houden woord! Regelmatig staan op Sloterdijk drommen mensen te wachten bij drie gesloten poortjes en één open poortje, dat wordt benut door een forensenfile vanaf de andere kant. Ja, alles wijst erop dat we (net als twee jaar geleden trouwens) in een overgangsfase zitten. Na 27 augustus kun je niet langer op een strippenkaart reizen in de Amsterdamse metro en Staatssecretaris Tineke Huizinga heeft een landelijk uitrolplan gereed.

Vandaag laadde ik met het oog op de toekomst voor het eerst van mijn OV-leven een bedragje op mijn spoorabonnement/chipkaart. Toen het was gelukt voelde ik me een hele kerel.

Dat nog niet iedereen klaar is voor de overstap bleek later op de dag. Twee vrouwen met een ruime sortering uitpuilende boodschappentassen stapten samen met een onberispelijk geklede, wat oudere man op tram 9, tegen de richting van de klapdeurtjes in. Het ontging ze daardoor dat achterin een conductrice zat. De dames zegen neer, de man stond hulpeloos in het gangpad en speurde door het gouden montuur van zijn bril naar een stempelautomaat.

Toen die er niet bleek te zijn, trok hij zijn conclusie. Alsof hij nooit anders had gedaan, liep hij kordaat naar de kaartlezer en hield zijn roze strippenkaart er enkele tellen stevig tegenaan.

,

4 reacties op “Overgangsfase”

  1. Helemaal briljant vind ik dat de richting waarin je door de poortjes kunt gaan om de haverklap wisselt, zodat je altijd eerst moet kijken naar rode en groene lampjes (nu houd ik van gekleurde lampjes, maar dat is hier even niet aan de orde) terwijl je opgehouden wordt door medereizigers die inhouden om te trachten in een flits te beslissen welk poortje zij nu weer zullen kiezen, mede op grond van den bewegingen van de reizigers aan de ándere kant van de poortjes die precies hetzelfde aan het doen zijn.

    Optimist als ik ben vermoed ik dat men dit zo heeft bedacht teneinde te trachten het forens des ochtends uit zijn zombieïsme te doen ontwaken vóórdat zhij op de plaats des bestemmings ariveert, en aldus een impuls te geven aan de aanwezigheidsproduktiviteit.

    Maar misschien ook niet…….

  2. Even buiten de orde, maar de naam van dit stukje doet me denken aan een musical die werd aangekondigd op een poster in de lift van het gruwelijke Luxor Hotel (een piramide, hoe kom je erop), in het al even stuitende Las Vegas.
    ‘Menopause, The Musical’ en tussen haakjes eronder ‘The Change.’ Als wervende toevoeging stond er nog bij in een tekstballon: ‘Men like it too.’
    Ik ben maar niet gaan kijken, maar heb mijn poortjes gesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *