Ga naar de inhoud

Zonder tralala

‘Er moet een nieuwe generatie fatsoenlijke mensen komen.’

Mee eens tot zover, iedereen?

‘Mensen die nederig en zonder tralala dat werk doen.’

Aan het woord is reclamegoeroe Eugène Roorda, door Grote Broer het HD (13-6) om duistere redenen ingehuurd om aan de lezers uit te leggen wat ze drie jaar geleden al hadden geweten als ze het RaDa hadden gelezen: dat windbuilen en egofielen niet de ideale provinciebestuurders zijn.

Nu die nieuwe generatie nog. Fatsoenlijke mensen… Nederig… Gaat Roorda die zelf voor ons uitkiezen? Dat is een praktisch probleempje, maar de roep om een lager Ton&Harry-gehalte onder volksvertegenwoordigers en ambtsdragers zwelt aan en klinkt inmiddels luider dan ooit sinds het overlijden van Marcus Aurelius.

‘Politiek als beroep, vooruit, maar dan sober en met eer’, staat er vandaag boven de NRC-column van Marc Chavannes, die hoge verwachtingen heeft van het Statendebat over het rapport van de Commissie Geldhof: ‘In Haarlem begint maandag de victorie’.

Een van de Gereputeerde Gedeputeerden kwam vandaag op een andere manier in het nieuws: Cornelis Mooij (VVD) is op zijn teentjes getrapt. Niet toen hij na zijn aftreden – gehuld in jute, as op het hoofd – als flagellant barrevoets door de straten van de provinciehoofdstad liep. Nee, Marjan Zoon heeft het gedaan, bij het debat over de Spaarnetunnel die er na veel vieren en vijven en zessen en zevenen uiteindelijk toch niet komt (onder voorbehoud). De toegezegde provinciale bijdrage van 100 miljoen kon de raad niet over de streep trekken.

“De fooi van Mooij”, noemde de PvdA-fractieleidster dat bedrag smalend en Mooij vindt die kwalificatie ongepast. En beledigend. En dat moest in de krant, sterker nog het stond vandaag in de krant. Met een reactie van Marjan Zoon, die daags na het debat zegt dat het ‘gewoon een leuk (sic) alliteratie was’.

En als je een leuk alliteratie hebt, gebruik je die natuurlijk: Mooij, fooi, zooi, klooi, zak hooi, laag allooi… Er had van alles uit kunnen floepen in het heetst van het debat. Waarbij de RaDa-reda (na consultatie van de huisdichteres) aantekent dat de ‘fooi van Mooij’ helaas zakt voor de nationale alliteratietest. Kokette Cornelis, demissionaire dwingeland, geborneerde boze bobo… Heb je ‘m, Marjan?

.

11 reacties op “Zonder tralala”

 1. “De fooi van Mooij”klinkt bijna als iets wat een PVVer had kunnen zeggen….

 2. Heb je de reconstructie van het aftreden van GS in het Parool van vandaag ook gelezen, Marius? Wat je verder van Mooij mag vinden, daaruit blijkt dat hij eind vorige week de knuppel in het VVD-hoenderhok heeft gegooid. Mooij (“een klassiek liberaal met gietijzeren principes”) wil dat Hooijmaijers zijn verantwoordelijkheid neemt en opstapt. ,,Hij eruit of ik eruit”, schijnt hij binnenskamers te hebben geroepen. Hoojmaijers wilde niet van wijken weten. Dinsdagavond bepaalt de VVD daarop dat ze er dan maar allebei uitmoeten. Een dag later eist Hooijmaijers het vertrek van alle gedeputeerden. De PvdA ziet de bui al hangen: het vertrek van de VVD zou de aandacht te veel vestigen op de in deze kwestie eveneens bekritiseerde Peter Visser en gaat akkoor, GL is solidair en het CDA ziet zich voor het blok gezet.
  Mooij moest van hemzelf niet per se met een reactie op die in mijn ogen tamelijk stomzinnige en klassiek PvdA-arrogante kwalificatie van Zoon, dat was mijn keuze als journalist.

 3. Helemaal eens met RS! Marjan is een leuk mens maar een domme fractievoorzitter. wat een stomme kwalificatie en een eveneens stomme verantwoording; zeg dan “Sorry, ik was fout”. (Maar wat wil je met Wouter Bos als leider die de lijsttrekker van PvdA-Europa eventjes fijntjes natrapt) Dat er ondanks zoveel geklungel toch nog bestuurd word verbaasd mij weleens. Maar het ergste dunkt mij dat de redacteur van het RaDa zijn meest geliefde aangever kwijt lijkt te zijn. Ton H gooide hem op en MJ kopte hem in. Wat nu?

  RS; gefeliciteerd met jouw boek! Klasse! Je weblog weigerde mijn reactie aldaar. Teveel keuzes (ID…? enzo)maakt het voor een simpel mens te ingewikkeld, maar het is je erg gegunt.

 4. Marius (red. RaDa)

  @Richard: niet slecht van het Parool, als het klopt. Ik had het niet gelezen. @Cees: Ja, RaDa zonder Ton H… Ik durf er nog niet aan te denken, ik blijf geloven in een Wederopstanding over drie dagen.

 5. De analyse van het Parool komt op mij plausibel over. In een interview dat ik met hem had woensdag vlak na het aftreden van het college bleek dat hij het begrip politieke verantwoordelijkheid veel serieuzer neemt dan zijn partijgenoot Hooijmaijers. Maatgevende Mooij ?

 6. Fooi van Mooij, verdiende loon van Zoon.

  Oei! Rada kan niet zonder Ton H., misschien kan hij vastgoedcorrespondent worden?

 7. VVD kan wel zonder Mooij; nou mooi niet! (althans…vlgs velen van GS, aldus HD vandaag)Integer zijn en VVD-Bobo zijn gaan kennelijk niet samen.

 8. Marius (red. RaDa)

  In de toespraak waarin Hooijmaijers aankondigde in de toekomst ‘niet meer beschikbaar’ te zijn, vroeg hij Prov. Staten het ‘daarbij te laten’ en zijn collega’s Visser en Borghouts te sparen.
  “Er is al genoeg beschadigd,” sprak hij met gevoel voor dramatiek. Hij zegt er niet bij door wie, dacht ik toen al. En nu blijkt Mooij ook niet ongeschonden uit de strijd gekomen te zijn in de VVD-ballentent.

 9. Bij Nova presenteerde Hooijmakers zich trots en nadrukkelijk als dé man die verantwoordelijkheid neemt, omdat hij zich niet meer beschikbaar stelt. Je moet wel een ijzeren plaat voor je hoofd hebben om dit aan het Nederlandse publiek te durven zeggen als onder jouw verantwoordelijkheid bijna 100 miljoen gemeenschapsgeld verspeeld is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *