Ga naar de inhoud

Duiden op vermeende memo’s

‘Rookwolken rond Catshuis trekken op’, kopt de Volkskrant vanochtend boven het artikel over de brand in 2004 waarbij een schilder omkwam en over het ‘onvoldragen’, nooit aan het OM overgedragen TNO-rapport.

Is dat nou een humortje van die koppentappers, of oenigheid?                        

Uit onderzoek van de Rijksrecherche was niet gebleken dat ambtenaren weet hadden van het gebruik van thinner bij de schilderswerkzaamheden, staat er in het artikel. Volgt een citaat uit een ‘kabinetsbrief’ van 5 juni:

‘Evenmin was er iets aangetroffen ‘dat duidt op het bestaan van het vermeende memo van de directeur van de Arbeidsinspectie aan de ambtelijke en politieke top’.’

De ‘blind man in a dark room looking for a black cat that wasn’t there’ van Rowan Atkinson is er niks bij. Er was geen memo, er was geen vermeend memo, er was niets dat op het bestaan van een vermeend memo wees, of zelfs maar duidde op het vermoeden van een vermeend vermeend memo, voor zover iemand het zich kon herinneren. En zelfs als je iets hebt dat duidt op een vermeend memo, wat heb je dan nog? Dus dat is al met al best geruststellend, voor ons, als burgers.

Taal is mooi, zeker als ze zoveel waarheids-thinner gebruiken als in de politiek. Uit dezelfde brief: ‘Alle bij het onderzoek van 2004 betrokkenen verklaren op geen enkel moment en op geen enkele wijze druk ervaren te hebben bij de uitvoering van dat onderzoek.’

Dat we het maar weten! Dat we niet denken dat een enkele betrokkene geen enkele druk heeft ervaren bij het onderzoek, totaal niet, zij het wel op een enkel moment. Terwijl een ander daarentegen op geen enkel moment druk ervaren heeft, maar weer wel op een bepaalde wijze. Nee, het staat er precies goed zoals het er staat, in die kabinetsbrief. Ze hadden het niet beter kunnen formuleren, en dat schept vertrouwen.

.

2 reacties op “Duiden op vermeende memo’s”

  1. Ik denk trouwens dat dat “geen enkel moment en op geen enkele wijze” eerder een bijwoordelijke bepaling (bepaling van hoedanigheid ?) is bij het verklaren: ze verklaarden dat namelijk op geen enkel moment en op geen enkele wijze. Er staat dus in feite gedrukt dat ze druk (een drukje) hebben ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *