Ga naar de inhoud

Mannelijke slet

Ik haalde twee blonde tienermeisjes in, die woordstrooiend door de Kruisstraat slenterden.

“Ja, weet je wat het met hem is, het is zo’n… uh… nou ja, een mannelijke slet!”
Ik kon het niet laten even geamuseerd om te kijken.
“Nee, het gaat niet over u, hoor, meneer.”

Nee, zo had ik het ook niet opgevat. Maar die ‘mannelijke slet’, ik zou er ook niet een, twee, drie een pasklaar woord voor weten.

(Don Juan, Casanova, dat klinkt voor mij toch positief; het woord moet een uitgesproken negatieve  lading hebben.)

.

11 reacties op “Mannelijke slet”

 1. Mijn gevoel zegt dat zoiets als een mannelijke slet als hetero-variant niet bestaat.

  Een slet laat ongebreideld met zich doen (passief). ‘Mannelijke slet’ is m.i. in innerlijke tegenspraak omdat hitsige heren op dit gebied vooral actief bezig zijn. Vandaar ook de prototypische rokkenJAGER Don Juan.

  Overigens is slet volgens de DvD ook een afgescheurde lap.

 2. @Carel: Bij het determineren van jeugdtaal helpen woordenboeken niet echt. Slet wordt tegenwoordig gebruikt voor een meisje met ‘slordige contacten’. Een ander synoniem voor slet is ‘actief persoontje’ en dat maakt meteen duidelijk dat ze niet per se met zich laat doen.
  De communicatie tussen bejaarden en tieners verloopt niet altijd soepel. Ben je net gewend aan de omkering qua betekenis van (duh) boeiend (= saai), moet je binnen de kortste keren je weer vertrouwd maken met de betekenis van ‘niet boeiend'(= spannend, leuk)…

 3. “Player” is echt in bij de jeugd.Ik heb vadaag even om mij heen gevraagd en dit was de meest genoemde term.

 4. @Suzanne: de ‘player’ doet wel hetzelfde als de mannelijke slet, maar het woord heeft een gunstige bijklank. ‘Een player’ wil iedere jongen wel zijn. Een slet (m/v) is iemand meestal volgens anderen.

 5. Hmmm… lastig. Bij de ho’s heet het een schandknaapje, maar of we dat ook voor deze jongens kunnen gebruiken?

 6. Zo’n jongen loopt z’n lul achterna, toch? Dat typeert hem wel, is niet positief bedoeld en wordt meestal óver iemand gezegd. Maar het is geen zelfstandig naamwoord. En dat wordt hier natuurlijk wel gezocht.

 7. Zelfs het Bargoens woordenboek levert niet een twee drie een fraaie benaming op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *