Ga naar de inhoud

Noord-Holland, the Musical

RaDaCal, een jonge, ambitieuze productiemaatschappij zoekt tenminste 20.000 figuranten voor Noord-Holland, The Musical. Zangtalent strekt tot aanbeveling, maar is geen absolute vereiste. Van deelnemers aan de audities wordt wel verwacht dat zij kunnen neuriën, brommen en binnensmonds mopperen.

Mits de subsidieaanvraag voor dit spectaculaire gebeuren wordt gehonoreerd, zal de première van Noord-Holland, The Musical in oktober 2009 plaatsvinden tegen het decor van het statige, onlangs gerestaureerde Paviljoen Welgelegen in Haarlem. De hoofdrolspelers (momenteel op één uitzondering na demissionair) zijn reeds gecontracteerd.

Synopsis

In het eerste bedrijf lijkt er geen vuiltje aan de lucht in het Provinciehuis. Het is business as usual: mislukte reorganisatie volgt op mislukte reorganisatie, ambtenaren dubben over de beschoeiing van het verbindingskanaal tussen Nieuwe Niedorp (NH) en Winkelerzand (NH), Gedeputeerden maken dure studiereizen naar de bevriende provincie Shandong (China) of wandelen met een houten koe door de Kalverstraat (NH) om hun naamsbekendheid te vergroten. Commissaris van de Koningin Harry Worgkouts hengelt ondertussen op diverse stekkies ontspannen naar nevenfuncties. Muzikaal hoogtepunt is de Schlager Alles pluis… op het pluche!, gezongen door het voltallige College, terwijl op de achtergrond de opcenten klaterend binnenstromen.

Deze idylle wordt ruw verstoord in het tweede bedrijf. Als het doek opengaat zien wij onheilspellende, zwarte wolken kolken aan de einder bij IJsland. Daar verdampen miljarden euro’s door de wereldkredietcrisis, maar bij de Provincie NH zien ze de bui niet hangen. Ook van het donderend geraas van her en der omvallende banken (onze paukenist slikt reeds anabole steroïden om zich voor te bereiden op zijn taak) ligt niemand wakker.

Dan wankelt Gedeputeerde / heldentenor Ton Zooijmakers het toneel op en barst uit in de smartelijke aria Mijn deposito’s, deposito’s, mijn deposito’s zijn zoek!

Ton (Deposi-Ton in het vervolg) wordt hierop omstuwd en belaagd door zijn natuurlijke vijanden: journaille, SP-types en het gepeupel (de 20.000 of meer figuranten, afhankelijk van het succes van deze oproep). Zooijmakers weet een lynchpartij slechts af te wenden door op te zwellen tot tien keer zijn normale volume en uit volle borst te zingen: Ik deed niks fout, het komt door Nout! Ik deed niks fout, het komt door Wout!

In het derde en laatste bedrijf heeft niemand meer de regie. Chaos en verwarring heersen. Een onderzoekscommissie o.l.v. Joke Muntenhof (D66) constateert tekortkomingen in het financieel beheer. Deposi-Ton ontkent in alle toonaarden en… treedt af! Als verantwoordelijke. Het is een signaal, roept hij! Ook niet-verantwoordelijken geven signalen en treden af (en willen – bij wijze van tegensignaal – gelijk weer solliciteren op de vacatures). Harry Worgkouts ontkent alles en treedt níet af. Ook dat is een signaal. De kakofonie van signalen en niet-signalen wordt overstemd door de 20.000 stemmen van het Noord-Hollands massakoor: Wij zijn de Gedupeerden / van de Gedeputeerden!

De volkswoede slaat om in verbijstering als een doorgedraaide keuterboer uit Groverkarspel de Commissaris van de Koningin molesteert met een hooivork en een bizarre ontdekking doet: de hoogwaardigheidsbekleder is niet van vlees en bloed; zijn krijtstreepkostuum is gevuld met houtwol, piepschuim en papieren functies. De menigte druipt ontgoocheld af. Alleen achtergebleven op het toneel, vertolkt Worgkouts a capella het slotnummer van Noord-Holland The Musical: Deze regent, zit op zijn krent / Hij stapt niet op / na de Icesave-flop.

Het aanvankelijk geplande vierde bedrijf – met een deus ex machina, een pijnloze machtswisseling en een happy end – komt wegens omstandigheden te vervallen. Het publiek slikt veel, zo niet alles, dat is bekend, maar wij van RaDaCal staan, zowel in onze musicals als in de politiek, op een minimum aan geloofwaardigheid.

 

Geschreven voor het juli-nummer van het Straatjournaal (nu te koop)

13 reacties op “Noord-Holland, the Musical”

 1. RaDaCal,
  Mag ik alsjeblieft meedoen? Ik beschik over een heldentenor: een stentorstem die er wezen mag.

  Kan er eventueel een scene in worden geschreven, waarin het morrend volk van NH, dus de provinciale gedupeerden als het ware, de statenleden op mestkarren vanuit Welgelegen afvoeren naar het schavot? Zo ja, dan doe ik ook daar graag aan mede.

 2. van: Provincie Noord-Holland
  Aan: RaDaCal
  t.a.v. de directie

  Geachte directie,
  Naar aanleiding van uw subsidieverzoek ten aanzien van het opvoeren van de podiumproductie “Noord-Holland de musical” moet ik u helaas mededelen dat het college van GS in haar vergadering van 30 juni 2009 heeft besloten geen subsidie aan uw project toe te kennen. Hoewel het script een positieve waardering heeft gekregen van diverse onafhankelijke adviesorganen en ook het onderwerp goed paste in de criteria die wij hanteren bij het subsidiëren van podiumkunsten, gaat het ons budget te boven. Kort gezegd: het geld is op. Wij wensen u nog veel succes bij uw pogingen de productie gerealiseerd te krijgen

  Hoogachtend
  het college van Gedeputeeerde Staten
  namens deze
  Harry Worgkouts
  Commisaris der Koningin

 3. Nu nog een echt dakloze vinden eentje die het leiefst ook nog aan de drank is. De dame op de voorpagina valt af, ziet er verdacht gezond en gelukkig uit.

 4. Carel! Je gunt hier Joop van den Ende zijn ultieme triomf: Carel smeekt om mee te doen in een musiekal, ‘want dat is wat de mensen echt leuk vinden, dat is echt PLEZIER’, zelfs highbrow mensen, al durven ze dat niet hardop te melden.

 5. Ik wil heel graag meedoen. Ik kan geen toon houden en heb ook heel weinig volume. Wat betreft het dansen : ik hoor altijd andere ritmes dan anderen… Moet ik nog auditeren of ben ik ongezien en ongehoord aangenomen ?

 6. Ik wil graag de rol van Dirk Scheringa als deus ex machina. Dan kom ik Noord Holland redden. En passant stel ik Eelco Brinkman, Geert Dales en Cees Veerman buiten gevecht en formeer een college waarvoor ik John de Mol, Joop van den Ende en (als intellectueel) Alexander Rinnooy Kan uitnodig. Omdat laatstgenoemde weigert, verban ik hem naar de Cocksdorp op Texel waar hij een verhouding krijgt met Karina Wolkers. Dan wordt in een herfstnacht Hooijmaaier(?)aan land gezet in een bootje, met Kan en Karina. Ik als Dirk ben natuurlijk van alles op de hoogte….

 7. Jongens en meisjes, als jullie nou allemáál voor niks meedoen met Suzanne, dan kom ik wel voor niks kijken naar het resultaat in het Amsterdamse Piet Kranenbergstadion! En over het resultaat schrijf ik dan als contraprestatie wel een bijdrage aan RaDa. Is dat niet een genereus aanbod, an offer you can’t refuse?

 8. Joh, Harry Borghouts lacht zich suf als hij dit allemaal leest: interim bestuur ABP, €38.000. En dan al die andere klusjes. Hoe bestaat het: zo’n karakter bij Groen Links op het pluche en van geen wijken weten. Hoe Brinkman, CDA wil je je profileren: het lijkt wel Limburg. Borghouts is net zo erg als Dion Graus, onthoud die naam; een vasthoudend type. Krijgt Wilders nog veel moeilijkheden mee. De Venlose Berlusconi. Vastgoed en boekhoudgedoe. Paarlbergachtig gevalletje ellende. Gaan we nog veel van horen.

 9. Marius (directeur RaDaCal)

  @Tom: Liever had ik die 40 miljoen wxc3xa8l gehad, maar het doet me deugd dat de afdeling Subsidieafwijzingen van de Provincie zo snel en efficiënt werkt.
  @allen: de figurantenteller staat op 7.592, ideeën genoeg voor zeven bedrijven… Die musical gaat er komen, dat kan haast niet anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *