Tennispaus

Slaat Benedictus XVI ook aces? Zegent en zalft hij met een perfecte backhand? Smasht hij af en toe een ketter de Sixtijnse Kapel uit?

In de gratis kranten kwam ik vandaag tweemaal het woord ‘tennispaus’ tegen. Voor Roger Federer natuurlijk, na zijn zege in 77 games op Roddick.

Tennispaus? Google heeft ook zijn twijfels. ‘Bedoelt u misschien ‘tennispas’? Een kleine duizend hits, desondanks.

Is tennis de enige sport waarin je het tot paus kunt schoppen? Teamsporten vallen sowieso af (paus zijn doe je in je eentje), maar verder? Een sprintpaus? Een speerwerppaus, een zwempaus, een pokerpaus? Of heeft het iets met Wimbledon als ‘cathedral of tennis’ te maken?

De enige analogie die ik zo gauw kan bedenken is ‘cultuurpaus’. De humorpaus bestaat bij mijn weten nog niet, evenmin als de cocainepaus (daarvoor hebben we al de drugsbaron) of de roddelpaus (Albert Verlinde ipv ‘roddelkous’).

Als ‘- paus’ het echt gaat maken, zal ook de middenstand spoedig aanhaken en zullen de vertrouwde -koningen, -keizers en -giganten aanstonds worden afgetroefd door de tapijtpaus, de saucijzenpaus en de rubberpaus (zoals de condomerie wordt herdoopt).

.

3 gedachten over “Tennispaus

 • 08/07/2009 om 09:40
  Permalink

  ‘t Zal er wel niet van komen qua ingeburgerde term, maar omdat ie zich nu ook weer met de economie blijkt te bemoeien (caritas in veritate): poenpaus?

 • 08/07/2009 om 17:47
  Permalink

  Pianopaus heb ik ooit wel eens gelezen ook.

 • 09/07/2009 om 11:46
  Permalink

  En, in het kader van de gelijkberechtiging: de menopaus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *