Ga naar de inhoud

Tennispaus

Slaat Benedictus XVI ook aces? Zegent en zalft hij met een perfecte backhand? Smasht hij af en toe een ketter de Sixtijnse Kapel uit?

In de gratis kranten kwam ik vandaag tweemaal het woord ‘tennispaus’ tegen. Voor Roger Federer natuurlijk, na zijn zege in 77 games op Roddick.

Tennispaus? Google heeft ook zijn twijfels. ‘Bedoelt u misschien ‘tennispas’? Een kleine duizend hits, desondanks.

Is tennis de enige sport waarin je het tot paus kunt schoppen? Teamsporten vallen sowieso af (paus zijn doe je in je eentje), maar verder? Een sprintpaus? Een speerwerppaus, een zwempaus, een pokerpaus? Of heeft het iets met Wimbledon als ‘cathedral of tennis’ te maken?

De enige analogie die ik zo gauw kan bedenken is ‘cultuurpaus’. De humorpaus bestaat bij mijn weten nog niet, evenmin als de cocainepaus (daarvoor hebben we al de drugsbaron) of de roddelpaus (Albert Verlinde ipv ‘roddelkous’).

Als ‘- paus’ het echt gaat maken, zal ook de middenstand spoedig aanhaken en zullen de vertrouwde -koningen, -keizers en -giganten aanstonds worden afgetroefd door de tapijtpaus, de saucijzenpaus en de rubberpaus (zoals de condomerie wordt herdoopt).

.

3 reacties op “Tennispaus”

  1. ‘t Zal er wel niet van komen qua ingeburgerde term, maar omdat ie zich nu ook weer met de economie blijkt te bemoeien (caritas in veritate): poenpaus?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *