Ga naar de inhoud

In de baan van het schot

Een krant die bovenop het nieuws zit, die niet wacht tot de kruitdampen zijn opgetrokken en politie en hulpdiensten hun werk hebben gedaan, maar die bij een gewapende overval onverschrokken in de vuurlinie gaat staan, oog in oog met de schutter die elk moment de trekker kan overhalen!

Dat kan alleen maar Grote Broer het Haarlems Dagblad zijn!

(Althans de internetredactie, die een berichtje over een overval op een woning in Heemstede verluchtigde met deze actiefoto.)

 

15 reacties op “In de baan van het schot”

 1. Dat kan alleen maar Grote Broer het Haarlems Dagblad zijn!

  Nou, die plaats moet het HD tch echt al jaren delen met landelijke kranten als bijvoorbeeld het ad.nl (zie bijvoorbeeld vandaag: ook plaatje van pistool bij gewelsdelictitem.) Het gebruik van niet-actuele stockfoto’s bij de combi plaatje/praatje is dus al jaren buiten de grenzen van Haarlem usance.

 2. Marius (RaDa-reda)

  @Richard: Ik neem aan dat jullie niet echt ter plekke waren in H’stede, maar dat John Oomkes of Janette Luichies (of was je het zelf?) op de redactie heeft staan poseren met een nylonkous over het gezicht en een neppistool. Of anders dat het bericht is versierd met een nogal willekeurige foto. Wat is het idee erachter? Dat de gemiddelde HD-lezer niet weet hoe een vuurwapen er uitziet? Lekker voor de slachtoffers, dat hun narigheid nog een beetje wordt opgeleukt! Mis, vind ik het, erg mis.

 3. @Richard: Beeld is net als tekst informatie en je mag van een krant verwachten dat deze betrouwbaar is. Stel dat bekend is dat de overval gepleegd is met een Walther P5, dan is er uiteraard niks mis mee als je een archieffoto plaatst van een dergelijk vuurwapen. Maar zomaar een plaatje van zomaar een pistool is not done. Althans dat vindt deze voormalige illustratieredacteur, die gewerkt heeft in een tijd dat het kon gebeuren dat een deel van oplage vernietigd werd als er per ongeluk een foto van de Franse Alpen bij een artikel over de Zwitserse Alpen was geplaatst…

 4. Het is nog erger: de foto suggereert bedreiging met een vuurwapen; maar de tekst rept slechts van bedreiging, zonder enige specificatie van welke aard die bedreiging was: woorden, mes, Walther P5, vastbinden op een stoel? De knieën bewerkt met een klauwhamer? Geen uitsluitsel, slechts oproepen van ideeën. Suggestie dus. Riooljournalistiek.

  John Oomkes met een panty over zijn hoofd: lijkt me knap angstwekkend.

 5. Wat ook mager is: een nieuwsbericht op de voorpagina van maandag: Ryan Shaw komt naar Jazz Haarlem. Breaking News! Zie nu al onze website voor een recensie van zijn concert gisteravond in Patronaat! En dan het bericht op de site: morgen recensie in de krant op papier. Vind je het gek dat de verkoop bij de sigarenman op het station de laatste jaren is teruggelopen van 50 naar 3. Arme man. Ik noem dit valsheid in geschrifte, als internetter.

  Ga overigens wel naar die Ryan Shaw toe, want die is wel echt goed.

 6. @Marius em Kees van Dijk: wat een zuurpruimerij bij zulk mooi weer. Niemand maar dan ook niemand van de bezoekers op de HD site zal denken dat het hier om een foto gaat van de daadwerkelijke gebeurtenis. Welkom in de wondere wereld van de internetbeeldcultuur waar stockfoto’s worden gebruikt ter attentie. Vergelijk het met een logo. Ik vind de foto’s op de HD-site die op die manier worden gebruikt lang niet altijd goed gekozen, en ook over deze kun je je twijfels hebben, maar “erg mis”?, “riooljournalistiek”? Kom op zeg! Wat een grote woorden en wat een al te lang en potsierlijk opgeheven vingertjes.

  @Harrie: Stockfotografie op een site heeft een totaal andere functie dan fotografie in de krant. Dat met dat laatste de afgelopen jaren ook het een en ander is veranderd, daar kunnen we samen vast een hele mooi boom over opzetten.

  @Kees van Dijk over Shaw: veel plezier bij het “Verrassingsconcert op Haarlem Jazzstad”. Kijk, als je daar nou over was gevallen. Dat vond ik namelijk nou raar aan dat bericht. Dat het hier om een “verrassingsconcert” zou gaan… over vier/vijf weken. Voor mij is de verrassing er dan wel af, denk ik…

 7. @Richard: Vingerheffen is niet mijn hobby, maar JIJ vroeg wat er mis was. Nogmaals, ik bekijk het vanuit de slachtoffers. En dan vind ik het niet zuiver.
  Trouwens, waar trek je de grens? Wil je bij een kop als ‘Fietsend meisje lastig gevallen’ een foto plaatsen van een gezwollen mannelijk lid (hoewel / omdat iedereen weet dat het niet het lid van de dader is)?

 8. @Richard: op (een verrassingsconcert op) Haarlem Jazz kom ik niet af. Als ik weet dat deze Georgiaan er komt wel. Blij dus met de info.

 9. @Marius: Nee zo ken ik je ook niet echt. Maar hoe kom je er toch bij dit het plaatsen van deze foto bedoeld is ter “opleuking”? Dat is volstrekt niet aan de orde. Zoals gezegd: het is ter verhoging van de attentiewaarde, je ziet in 1 oogopslag om wat voor soort bericht dit gaat. Als je nu op de HD-site kijkt zie je dat ditzelfde fotootje alweer gebruikt is bij een ander bericht over geweldadige overvallen. Maar het had van mij ook een politielogo bij gemogen. Ik heb hierboven al gezegd dat je kunt discusieren over hoe passend sommige foto’s zijn, maar ik zie niet in waarom dit kwetsend zou zijn naar slachtoffers.

 10. @Richard:ben ik met je eens.Maar er komen zoveel reacties binnen, omdat mensen in het algemeen erg veel angst kennen lijkt mij.Anders zouden zij wat milder zijn m.i. Best moeilijk, maar ik snap denk ik wel wat je bedoelt.Je stelt je flexibel en open voor discussie op in deze vind ik.

 11. @Suzanne, in het HD las ik over je heldendaad tijdens het Harry Potter evenement. Wat alert van je! Dit soort berichten wil ik niet missen, daarom ben ik blij dat er naast Kleine Broer ook Grote Broer bestaat, los van alle verbeteringen die mogelijk zijn.

 12. Dat is lief van je maar ik dacht niet aan beiden.Louter alleen aan mijn rechtvaardigheidsgevoel en misselijkheid.Het was echt akelig.De rest kwam later.Ik ben er nog steeds niet helemaal lekker van.

 13. @Suzanne, ik kan mij goed voorstellen dat je er naar van bent, sterkte. Wat een rotervaring op een kinderfeestje. Gelukkig is die engerd aangehouden, dankzij je daadkrachtig optreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *