Ga naar de inhoud

Vakantiebestemming Europa

“Ik heb geen zin om dit jaar naar Europa te gaan.”

Op onverschillige toon gezegd door een onderuitgezakte, slungelige student schuin tegenover me in de treincoupé, een paar maanden geleden. Degene tegen wie hij het zei, knikte begrijpend en schakelde behendig door naar zijn eigen, ook niet onbelangrijke vakantieplannen.

Ik moest gisteren weer aan dat heerschap denken, nu de enige drukke plek in de stad de ANWB-winkel is.

Dat iemand WEL naar Azië wil, naar Afrika of Antarctica, daar kan ik nog net inkomen. Maar NIET naar Europa?

‘Nee, ik kijk wel uit! Dit jaar voor geen prijs kamperen op Terschelling (EU), voor mij geen Spaanse costa’s (EU) of die Noordkaap (EU). Ik heb atijd al een broertje dood gehad aan poesta’s (EU), fjorden, Alpen, Poolse moerasgebieden, Schotse Hooglanden, Griekse eilanden en de Baltische kust. En dan die stomme Europese steden! Verona, Tirana, Vilnius, Plovdiv, Sas van Gent, Parijs… wat heb je er te zoeken? Europa, weet je … het is gewoon niet mijn ding.’

P.S. Simon Vinkenoog is vannacht overleden aan een hersenbloeding. Op zijn webstek zag ik net de ontroerende foto’s die kort geleden van hem werden gemaakt na de amputatie van zijn been. Wat een benijdenswaardige levenslust!

Voor RaDa’s persoonlijke herinneringen aan Simon Vinkenoog zie Vergane lach en Slam voor je harses)

.

2 reacties op “Vakantiebestemming Europa”

  1. Nee, dat Europa vindt ik ook geen leuke vakantiebestemming. Wij hebben dit jaar een leuk stekje gevonden op de Caraiben.

    Het overlijden van Simon is een gemis, mijn vader kent hem nog uit zijn jeugd, samen op school op Kattenburg..

  2. De slungelige student zou het vleesgeworden culminatiepunt zijn van het Grote Europese Project als hij gezegd had dat hij geen zin heeft om dit jaar in Europa te blijven. Uit de wat hybride, kromme formulering blijkt dat er nog iets schort aan z’n Europese bewustzijn. Toch zullen mensen als Frans Timmermans en Sophie in ‘t Veld een bescheiden kuitenflikker maken als ze deze zin lezen.
    NB. Zelf ben ik iemand die bij Hazeldonk nog altijd vreest dat er geschoten zal worden als je met 80 kilometer per uur de Nederlands – Belgische grens passeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *