Ga naar de inhoud

Depolariseren door polariseren

Het seizoen is kort en hevig, er zijn maar twee BA’ Games per jaar. Helaas worden die gespeeld op Kerst- en Nieuwjaarsdag en wij konden geen zes maanden op Orkney blijven om deze primitieve vorm van massarugby zelf te aanschouwen. Jammer, jammer…

De BA’ word gespeeld tussen de stoere mannen van Kirkwall (met 7000 inwoners de grootste plaats op het Mainland, zoals het grootste eiland wordt aangeduid), die traditioneel worden onderverdeeld in ‘uppies’ en ‘doonies’ (zoiets als stadjers en platjers in Groningen). Van oudsher heerst er een zekere rivaliteit tussen beide groeperingen en de BA’ Game is daarvoor de beschaafdst denkbare uitlaatklep: de uppies moeten de ba’ (= een leren bal, met kurk gevuld) vanaf Broad Street doen belanden in de haven van Kirkwall Bay, daarbij meer dan stevig gehinderd door enkele honderden – jullie raden het al – doonies, wier onverzettelijk streven het is dezelfde ba’ tegen een muurtje aan de andere kant van het stadje te drukken. Daar kan gerust vijf tot acht uur zuivere speeltijd mee gemoeid zijn (zie hier voor een filmimpressie).

Op het gazon voor de magnifieke St. Magnus Cathedral, zag ik deze plaquette. Voor de gevallenen, vreesde ik even, maar dat was niet zo. Ondanks het weinig zachtzinnige karakter van het spel schijnt het met blessures erg mee te vallen – de meeste BA’-slachtoffers vallen onder nietsvermoedende toeristen die in de scrum verzeild raken. En om collaterale schade te voorkomen worden de ruiten in het centrum op de wedstrijddag gebarricadeerd.

Wat mij vooral aanspreekt in deze tribale krachtmeting is dat sluimerende maatschappelijke spanningen op een fysieke, maar niet gewelddadige manier worden afgereageerd. BA’ brengt de mensen dichter bij elkaar. Héél dicht bij elkaar!

In een overzichtelijke gemeenschap als Orkney ligt dat natuurlijk eenvoudiger, maar misschien kan Nederland toch zijn voordeel doen met dit concept door groeperingen die op gespannen voet met elkaar leven in een of andere vorm tegen elkaar aan te laten treden.

Touwtrekken, is het eerste wat mij tebinnenschiet. Een touw van 700 meter. De twee partijen aan weerszijden van een brede sloot en dan sjorren maar: de blijste rijders van de ANWB tegen OV-jaarkaarthouders, gelovigen tegen ietsisten, PVV-stemmers tegen Wildershaters, niet-stemmers tegen politici, politie tegen veelplegers, rokers tegen anti-rokers, Telegraaf versus Volkskrant, homo’s en homofoben, gedogers tegen verbieders, Amster- tegen Rotterdammers, etc. Samengevat: jij met je verlichte maatjes tegen een paar honderd idioten die het bij het verkeerde eind hebben.

Als zij jou de plomp in trekken, heb je mogelijk wat meer waardering voor ze. In het omgekeerde geval smaak je de voldoening van de overwinning. En na afloop trakteert de sponsor alle deelnemers op een verbroederend biertje.

Depolariseren door polariseren!

P.S. De RaDa-reda (terug van vakantie) dankt supersub Harrie, die toen zijn koffers al gepakt stonden nog een gastbijdrage schreef!

P.P.S. Meer oersport in het RaDa: hurling.

 

 

.

4 reacties op “Depolariseren door polariseren”

  1. Je bent er weer?! Mooi, net op tijd om God zelf te ontmoeten (1700 uur te Atheneum), wat een planning. Helaas zullen wij God later eens moeten opzoeken. Ik begrijp dat Ierland je erg inspireert en terecht kan ik uit een minieme ervaring zeggen. Maar touwtrekken? Ik trek altijd aan het kortste eind en kan slecht tegen mijn verlies.
    (dat vosje in het HD van vandaag? Gisteren trapten wij er met beide benen in! We snapten er niets van: ondervoed? Opgevoed bij mensen en teruggezet in de natuur? We gaven hem dropjes en een boterham met pastachoca)
    Welkom thuis.

  2. Het treft, 7 augustus vind het NK touwtrekken in de branding plaats. Sedert een aantal jaren vast onderdeel van het Noordzee zomerfestival in Katwijk. De rivaliserende groepen beperken zich hier tot Ouwehand vishandel tegen Machinefabriek Westend, maar dat mag de pret niet drukken.

    Het is met afstand het meest fotogenieke sportevenement in Nederland, inclusief een tot zijn kuiten in de branding staande scheidsrechter. Voor belangstellenden AS vrijdag van 18.00 uur op het strand van Katwijk. En ook ik ben blij dat je terugbent, net op tijd om Cees uit te leggen dat Schotland en Ierland twee verschillende landen zijn.

  3. Niet gek dat ik het helaas niet gezien heb. Ik was er in een zomerse maand. Overigens niet te geloven dat hun kerkje als cathedraal te boek staat.

  4. @Xiwel: kerk-JE qua afmetingen, maar ik vond het wel erg mooi. Grappig, ik heb net als jij in Ierland ook zo’n idiote sportwedstrijd meegemaakt waarvoor iedereen was uitgelopen. Complete chaos, en de mensen kropen door raampjes van het uitverkochte stadion naar binnen om niets van het rugby te missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *