Ga naar de inhoud

Twee luchtaanvallen

Twee luchtaanvallen, gisteren bij de wandeling door de Duin en Kruidberg en over het strand naar IJmuiden.

I.

In het duinmeer dobberen in de verte twee volwassen futen, met daartussenin hun twee jonkies. Wij genieten van het tafereeltje, eten een boterham, het kabbelt een tijdje zo door tot – out of the blue – een forse, zwarte vogel in het water speert, midden tussen het gezin. Na een felle krijs- en steekpartij vliegt de agressor weg. Wij turen en tellen futen, turen en tellen en ja… gelukkig, er zijn er nog steeds vier!

En de zwarte roofvogel, die in zo’n fuutje een aantrekkelijke prooi zag? Geen buizerd, geen sperwer, maar een… aalscholver!

II.

Op het strand worstelt zo’n man in een tuigje met zijn matrasvlieger, die onberekenbare duikvluchten maakt. Een héél klein hondje, zonder tuigje en niet van die man, keft almaar woedend naar de kite. Die voert af en toe een schijnaanval uit. Dan vlucht het hondje in paniek, maar zodra de vijand het hogerop zoekt, wint het subiet aan dapperheid en keft van zich af. De strijd duurt en duurt, tot de vlieger ter aarde stort.

De man in het tuigje nadert, maar is nog ver weg. Het hondje nadert ook, aarzelt even als de vlieger een laatste stuiptrekking heeft, bereikt de plaats van de crash, snuffelt aan het doek, overziet het strand met overwinnaarsblik en… tilt zijn pootje op.

Na de snelle spriets sprint het weg alsof twaalf wraakzuchtige kites de achtervolging al hebben ingezet.

.

4 reacties op “Twee luchtaanvallen”

 1. Geen kwaad woord over de aalscholver want :

  Een aalscholver is een sympathiek dier
  Recht door zee, goed voor zijn kroost en gevat
  Hij komt elke zomer uit Afrika hier
  Om te vissen op zee en in ‘t wad

  Aalscholvers zijn altruisten
  De hele fauna kan bij ze terecht
  De aalscholver is een soort christen
  Denk je van niet, nou, dan ken je ze slecht

  Een zonnige inborst, een prettig humeur
  Dat zijn ze ten zwemvliezen uit
  Mooi van verschijning, een heerlijke kleur
  En een innemend aalscholvergeluid

  Maar het mooiste aan een aalscholver is
  Hoe fijn hij naar aalscholver smaakt
  En lekkerder is dan een koe of een vis
  Wanneer hij soldaat wordt gemaakt…

  Jeroen van Merwijk

 2. Toen ik, enkele dagen terug, op het strand mijn tijd lag te verdoen (ik was mijn boek vergeten mee te nemen) lag ik naar de lucht te staren; opzoek naar beeltenissen in de wolken. Tot mijn verbazing zag ik regelmatig aalscholvers overvliegen van en naar zee. Jagen zij ook op zoute vis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *