Ga naar de inhoud

United States of America

Ik las een mooi stukje van De Dwarse Man, over het muzikale traject dat hij als jongen in de zestiger jaren aflegde: eerst veilig langs de hoofdweg (Beatles, Kinks, Troggs), toen avontuurlijker paden (Emerson, Lake and Palmer), om ten slotte na een lukrake doorsteek een compleet nieuw muzikaal LANDSCHAP te ontdekken.

Voor de Dwarse Man was dat Gentle Giant, een groep die mij destijds geheel is ontgaan, maar de ervaring die hij beschrijft herken ik wel (en miljoenen met mij). En zo kwam ik er gisteren zomaar achter dat er op Youtube muziek van The United States of America staat. Míjn Zachtmoedige Reus, zeg maar.

Ze maakten maar één elpee, met buitenissige instrumenten (kalliope) en veel, gul gesynthesize. De teksten soms raadselachtig en zeer inhaleerbaar, dan weer schurend van maatschappijkritiek. Voor mij destijds een openbaring, en met de kennis van nu (gaapgaap) … vind ik een aantal nummers eigenlijk nog steeds erg sterk.

DDM werd op het spoor van Gentle Giant gezet door Jerzy. Grappig, ik herinner me ook nog precies door wie ik werd ingewijd (dat was Hein Dirckx, die goed thuis was in het vakje ‘underground’).

Voor wie wil klikken (met excuses voor sommige ‘psychedelische’ filmpjes):

Coming Down

Garden of Earthly Delights

Hard Coming Love

I Won’t Leave my Wooden Wife for you, Sugar

The American Way of Love

Stranded in Time

 

5 reacties op “United States of America”

 1. Wist je dat Joe Byrd, de leider van deze groep, een tweede plaat gemaakt heeft, onder de naam “Joe Byrd and the Field Hippes”, en getiteld “The America Metaphysical Circus”?
  Persoonlijk vind ik deze, met slechts vier, collage-achtige stukken, nog aanzienlijk sterker (al zal ik daarmee wel weer het dwarse minderheidsstandpunt innemen – zucht). Als je het leuk vindt kan ik hem wel voor je branden.

 2. Voor mij was “Release of an Oath” van de Electric Prunes (1968) ook zoiets. Toen ik er begin 70er jaren naar luisterde bij familie was hij allang niet meer te koop. Nog tijden naar een cassettekopie geluisterd. En opeens, een jaartje of wat geleden, Bingo in de iTunes Music store.

  Een ander voorbeeld is “Achter Glas” van Rikkert Zuiderveld (1967). Mijn zus had die LP gekregen. Eens in de twee jaar of zo zocht ik op het net om te zien of-ie misschien toch nog ergens te krijgen viel. Ik vond tot nog toe alleen anderen die hetzelfde deden, maar vandaag: Bingo bij Fonos.nl. Meteen besteld :-).

  Ik merk dat ik geen links kan plaatsen in een reactie, dus belangstellenden zullen zelf even moeten graven.

 3. Paar jaar geleden de CD van deze USA aangeschaft. Blijft puike muziek, Hard Coming Love swingt toch zeker nog steeds de pan uit. Ik ben niet goed in namen onthouden, maar Dorthy Moskowitz(!) van USA is me wel altijd bijgebleven.
  The White Noise (m.n. An Electric Storm), ook muziek waar je veel naar luisterde; zoxc2xb4n beetje de eerste synthesizer (pop)-muziek. Of was dat van Wendy (toen nog Walter) Carlos?. Dat was in ieder geval wel een aardige introductie in het werk van Bach (Clockwork Orange)!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *