Ga naar de inhoud

Mantelzorgers

Voor mantelzorgers die niet weten dat ze het zijn, wordt het nog even uitgelegd in de brief die ik van wethouder Hilde van der Molen kreeg:

‘Kijkt u met regelmaat om naar uw zieke buurman? Zorgt u voor uw gehandicapte kind? Of voor uw partner die aan een depressie lijdt? Ja? Dan bent u mantelzorger.’

Wie onder de definitie valt, kan tot 12 september een mantelzorgattentie aanvragen bij de gemeente. Eenmalig, in de vorm van een cadeaubon. Om die attentie te kunnen sturen heeft de gemeente wel je persoonlijke gegevens nodig en die van degene over wie je je ontfermt – ze gaan die bonnen niet zomaar in een bak op de Grote Markt leggen, met een bordje ‘VOOR TOEVALLIG PASSERENDE MANTELZORGERS, niet meer dan een per persoon, s.v.p.’

En het hóeft niet, maar graag zou Hilde zien dat je een eenvoudig vragenlijstje invulde, voor Tandem, de regionale organisatie mantelzorgondersteuning. [Ik zorg voor iemand * minder dan 4 uur in de week / * tussen de vier en acht uur in de week / * meer dan 8 uur in de week, enz.]

Ik weet het niet… Hoewel ik alle mantelzorgers (‘uit liefde, of uit plichtsbesef’) het beste gun, word ik toch een beetje ongemakkelijk van zo’n brief. Misschien is het dat ze zich zelf aan moeten melden, of anders komt het door het feit dat er kennelijk geen enkele controle is (‘Zal ik je naam invullen, ma / niet zo heel zieke buurman / beetje depri partner? Doen we samsam met die bon’).

En naar wie gaan de volgende attenties, stel dat de overheid er een gewoonte van maakt deugdzaamheid onder de burgers te belonen? Naar goede moeders, afvalscheiders, gestopte rokers? Of anders de verklikkers die patsers aangeven bij de politie Kennemerland? [Ik heb het afgelopen jaar * minder dan vier / * tussen vier en acht / * meer dan acht patsers aangegeven].

.

8 reacties op “Mantelzorgers”

 1. Als alle mantelzorgers en trouwens ook oppas oma’s en opa’s het bijltje erbij neerleggen dan stort de hele Nederlandse economie in elkaar. En daar mag best een cadeau bonnetje tegenover staan.Maar de manier waarop dat nu gebeurt is best zielig.Je eigen naam op een formuliertje invullen voor een frutsel. Genant. Als ik bij papsje ben en hij wil zeggen dat hij van mij houdt en blij is dat ik er elke dag ben, dan speelt hij “La fille aux cheveux de lin” (Debussy).
  Dat is pas een cadeautje!

 2. lieve Suzanne,
  koester de momenten met jouw (leuke) vader en geniet van alles wat er nu nog is. Debussy voor je dochter spelen omdat je van haar houdt is ontroerend. mijn (dode) pappaatje was altijd goed voor gezellige lunches of diners. Het best wat hij voor mij heeft gedaan is mij de kunst van kijken, aanschouwen, beloeren, snuiven … en genieten heeft bijgebracht. over mantelzorg gesproken: volg je hart en geef op tijd je grenzen aan.ik vond jouw reactie lief. liefs van f

 3. N.B. aanvulling van fleur:
  snuiven is sfeer snuiven en geen andere niet-zuivere koffie. f

 4. Maar zoiets IS er toch allang? Het Mantelzorg Compliment. Nee, die naam heb ik niet bedacht…. En niks zelf aanmelden, aangemeld worden door CIZ. Formulier (ja, daaaaar ontkom je niet aan) toegestuurd krijgen door SVB, en dan krijgt de mantelzorger € 250,00 gestort op 10 november, de Landelijke Dag van de Mantelzorger. En ja, dat voelt een beetje ongemakkelijk, maar 250,00 is 250,00. En ik kreeg hem veel liever niet, als het mantelzorgen dan niet nodig was…. Ik begrijp niet wat Hilde van der Molen wil met haar bon. Maar ik begrijp wel meer niet…

 5. O ja, die 250 euro. Wordt die nog steeds verstrekt? Ooit las ik dat het vanzelf bij mantelzorgers terechtkwam, als je familielid AWBZ geïndiceerd was. Dus dat was nou eens handig! niets hoeven doen en toch vangen. Ik dacht er pas weer aan, toen ik in de krant las, dat er zoveel geld overgebleven was, omdat er minder uitgekeerd was dan gepland. “Geen wonder”, dacht ik toen. Want het kwam helemaal niet vanzelf de kant van de mantelzorgers op??!!
  En Marius, bedankt dat je me aan Hildes brief herinnnert. Voor je het weet, heb je het te druk om in te sturen en loop ik de
  ‘frutsel’ mis.

 6. @ Inge, ja, die wordt nog steeds verstrekt, maar je moet wel aan zoveel voorwaarden voldoen dat de meeste mantelzorgers erbuiten vallen. En nee, ‘vanzelf’ gebeurt er niets! Het formulier voor de ‘frutsel’ kwam bij mij pas vandaag, 9 september. Poeh, opschieten! En dat voor een drukbezette mantelzorger…. Ja, beetje genant is het wel. Het stomste vind ik nog dat aard en bedrag van cadeaubon zorgvuldig niet worden genoemd! Maar of we maar wél een hele lijst vragen in willen vullen! Pfff….

 7. Is allemaal gewoon een marketing-truc: vraag de mensen in de doelgroep het hemd van het lijf en beloof ze een lot in een loterij. Heb je weer een hele hoop sociaal-psychologische informatie zodat je ze gericht kunt bestoken met spam. Speciaal voor mantelzorgers: u krijgt nu extra korting op … bij besteding van tenminste … exclusief voor mantelzorgers! U als MZ’er maakt NU kans op! De maatschappij draait om U. Pak uw kans.

  De gemeente doet gewoon mee in dat circus.

 8. En vergeet niet: ooit is dit allemaal gekomen uit de koker van de meest invloedrijke lobbyist van het land die toevallig even minister van CRM was; thans na een hoop mantelzorg -want kanker- omgevormd tot opperhoofd van de Zuidas en bouwbaas des lands: Elco-shuffle B.; nét geen verdachte in de fraude van het Philipspensioenfonds m.b.t. tot de galerijflats op de Europaboulevard in Buitenveldert; op een steenworp afstand van diezelfde Zuidas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *