Ga naar de inhoud

The fucking system

  • Begin halverwege de week met werken.
  • Begin met halve dagen. Eerst uitslapen, dan naar kantoor.
  • Ga ‘stiekem’ weer aan het werk. Hou de out-of-office reply van de e-mailaccount nog een paar dagen actief, neem de telefoon nog niet op.

Tips uit de NRC weekendbijlage om na de vakantie geleidelijk weer in het werkritme te komen. De NS kiest voor een minder softe aanpak.

“Dit is de trein naar Den Haag!” “Dit is de trein naar Den Haag!”

De forensen die om 8.04 uur de trap van ‘hun’ perron 1 op komen stormen kijken naar het bord (‘8.06 Amsterdam CS’), kijken bedenkelijk naar de machiniste, die werktuiglijk haar tekst blijft herhalen – “Dit is de trein naar Den Haag” – halen hun schouders op en drommen (zo zijn we geconditioneerd) naar perron 3a.

‘Amsterdam CS’ staat daar op het vertrekbord, dat zodra iedereen is ingestapt, verspringt naar ‘Niet instappen’.

Van spoor 3a worden we naar het nabijgelegen 6a gestuurd door die zwaar aspirerende omroepster die klinkt of ze door vier viriele conducteurs wordt gemasseerd met etherische olie, maar (6a? 6a?? Wij hadden er al een hard hoofd in) zij wordt overruled door een geirriteerd klinkende collega, die ons naar spoor 1 dirigeert.

Halverwege de trap blijkt dat er in het rayon Haarlem sprake is van een heuse competentiestrijd: de hijgster wil de reizigers met bestemming Amsterdam nu naar spoor 8 hebben. Hoongelach is haar deel, maar (wat moeten we anders?) de voettocht wordt aanvaard. Als de trein zich in beweging zet, horen we hoe de geirriteerde in de verte nog een zwakke poging doen iedereen naar spoor 1 te krijgen.

De terugreis vanuit Amsterdam verloopt vlotter, zij het niet geheel volgens dienstregeling. Als ik bijna bij spoor 1 ben, moet ik van de NS-regie naar 11a. Ik heb nog twee minuten. Voor mij uit spurt een langharige jongen met een rugzak. Op de trap naar spoor 11 ziet hij het vertrekbord van een trein naar Amersfoort. Hij maakt rechtsomkeer en heft de handen ten hemel.

“WHAT’S WRONG WITH THE FUCKING SYSTEM?”

Die arme buitenlanders denken nog dat er een systeem is, denk ik meewarig. En hij is al weggestoven voor ik hem kan uitleggen dat de trein naar Haarlem niet op 11b staat maar (met een beetje mazzel) op 11a.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *