Ga naar de inhoud

Vereniging van Eigenaars

Brief van de Kamer van Koophandel: ‘Er is belangrijk nieuws voor uw Vereniging van Eigenaars’.

Vereniging van Eigenaars? O ja, de benedenbuuf en ik. Het gaat uitstekend tussen ons – we leven al tien jaar in gemeenschap van dak en riool en nog wat van die dingen. Nooit bonje – huisnummer rood en zwart, tevreden onder één kap en boven dezelfde fundering.

Maar nu is daar de nieuwe Handelsregisterwet van 1 juli 2008, staat in die brief (2008?). De Kamer van Koophandel ontfermt zich sinds die datum in opdracht van Economische Zaken ook over eenmanszaken en maatschappen in de vrije beroepen, én over alle VvE’s, die immers ook deelnemen aan het economisch verkeer, zo beweren ze.

Ze willen het iedereen zo makkelijk mogelijk maken, schrijft de KvK aan mijn VvE, daarom zijn de acht kantjes A4 al ‘gedeeltelijk ingevuld’. Dat zal dan op mijn adres slaan. Dat staat er correct, dat hebben ze van het Kadaster. Verder mag ik zelf uitzoeken welk van acht modelreglementen hier vigeert en of ik een ‘natuurlijk persoon’ ben, etcerovoort. Je moet de hele rataplan opsturen (met de benodigde bescheiden, en kopie van paspoort) en dan sta je ingeschreven, voor het luttele jaarbedrag van € 26,14 en krijg je per omgaande…

Ja, wat eigenlijk?

‘Met adresbestanden uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel kunnen potentiële klanten, leveranciers en zakenpartners u benaderen.’

Daar kan je ook ‘nee’ aankruisen (dat wordt een agendapuntje bij onze eerstkomende jaarvergadering of toevallige ontmoeting bij de voordeur van onze VvE).

Wij worden grof genaaid, was dan ook mijn voordehandliggende conclusie. En het zal de overheid níet zijn! Ladenlichters, geldkloppers, zijn het. Maar toen was ik nog onkundig van het korte promotiefilmpje starring Frank Heemskerk (een stadgenoot, stadgenoten!).

Zoals de staatssecretaris van Economie ‘uniek handelsregisternummer’ kan uitspreken! Mij hoor je niet meer over die €26,14. Want dankzij deze ‘nieuwe, mooie handelsregisterwet’ (Franks omfloerste woorden) krijgen mijn buuf en ik spoedig na inschrijving een ‘UNIEK handelsregisternummer’.

Uniek… Oei, als het maar niet zó uniek is dat we ruzie krijgen van wie het nou eigenlijk is.

.

3 reacties op “Vereniging van Eigenaars”

  1. Herman van Mourik

    Juist ja, zo ben ik als kleine zelfstandige verplicht om lid te worden van de KvK, een club die de fietser als een hinderlijke verkeersdeelnemer voor de auto ziet.
    Binnenkort word ik ook nog verplicht lid te worden van onze nationale autoclub ANWB. (Annette Malherbe en Kees Prins, foei!)

  2. Herman?, Herman?, jij heette toch Harmen? (En ook ik zie wel eens fietsers vlak vóór de auto, kwa hinderlijke verkeersdeelnemerts.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *