Ga naar de inhoud

Ridders en robots

Een reünie van mijn lagere school…?!?!? Ik krijg een vriendelijk briefje van de organisator (‘we hebben elkaar 50 jaar geleden voor het eerst ontmoet, tegen wil en dank’), met daarbij een Excel-bestand met oud-klasgenoten, en de adressen die al zijn achterhaald.

Een jongensklas was het. Een aantal namen zegt me niets meer, bij andere herinner ik me rare grimassen die ze trokken bij het ‘keten’, een wrat waar ze eindeloos aan pulkten, een weelderige zwarte haardos, hun positie op het cijferklassement dat permanent op het bord werd bijgehouden, een moeder met ordinaire oorbellen. Of dat je bij ze terecht kon voor goede magneten, of tollen…

In de rechterkolom is bij een enkeling een aantekening toegevoegd (‘getrouwd, drie kinderen, stucadoor’); niks opmerkelijks, op deze ene na: ‘ABSOLUUT GEEN BELANGSTELLING’.

Zo, dat is kras uitgedrukt. Die herinner ik me nog wel. Keurige, stille jongen. Schreef als enige van de klas met vulpen. Begenadigd tekenaar (vond ik toen). Zodra de gelegenheid zich voordeed leefde hij zich uit – bij de officiële tekenles in zijn schetsboek, of anders in de kantlijn van zijn schrift. Met zacht potlood. Specialiteit ridders en robots, strak uitgevoerd, in eindeloze variaties, ridders en robots.

Jammmer dat hij niet komt. Ik had hem graag gevraagd of hij nog tekende. En wat er mis was destijds. Zo erg mis dat hij kennelijk niet kon volstaan met ‘geen interesse’, of  ‘voor mij hoeft het niet zo nodig’.

.

1 reactie op “Ridders en robots”

  1. He Marius,

    Ben jij eigenlijk nog naar de reunie van het Zaanlands geweest?
    Ik niet en daar heb ik nu spijt van, want ik lig al nachten wakker van iets heel stoms. In plaats van over iets echt belangrijks na te denken, vraag ik mij continu af hoe ook alweer mijn leraar scheikunde heette. En toen kwam ik in ene op het lumineuze idee om dat aan jou te vragen, omdat hij (dat herinner ik me dan weer wel) ook weleens marathons liep. En bij proeven maakte hij altijd eerst z’n haar nat. Kortom, ik heb eigenlijk wel iets beters te doen, maar ik kan het niet uitstaan dat ik zijn naam niet meer weet, vandaar dus dit bericht.
    Mail me maar even als je tijd hebt,
    Groetjes Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *