Ga naar de inhoud

Rode Droom

Soms krijg ik weleens akelige dromen van de Rode Loper – jullie weten wel, dat stukje autovrij fietspad tussen HEMA en station. Normaliter wordt een rode loper alleen uitgerold voor keizers, koningen en andere hoogwaardigheidsbekleders, zodat die niet over hetzelfde plaveisel hoeven dat het gepeupel met zijn ongewassen zolen heeft bezoedeld.

De Haarlemse Rode Loper is evenwel niet bedoeld voor vorstelijke voeten, maar voor rubber banden. Van ordinaire fietsen met ordinaire fietsers, zonder een druppeltje koninklijk bloed. Het idee is dat die fietsers ruim baan moeten krijgen, zonder obstakels soeverein door kunnen zoeven zonder in de remmen te knijpen!

Op verzoek van Het Haarlems Kwartier schreef ik (inderdaad, tijdens het RaDa-reces!) een TV-column, waarvan hierboven de eerste alinea’s staan. De opname was leuk om te doen en het eindresultaat valt me alleszins mee, al blijft het moeilijk om naar jezelf te kijken / luisteren. Het item staat helemaal aan het eind, aansluitend op Sinterklaas.

Klik hier voor mijn TV-debuut.

Het Haarlems Kwartier wordt dit en komend weekend elk uur op TV 105 vertoond,  voor wie het liever op zijn breedbeeldscherm bekijkt.

3 reacties op “Rode Droom”

 1. De rode droom, de rode loper!!

  Als fietser zou ik me vereerd moeten voelen omdat ik zoveel ruim baan krijg in de stad, op de Jansstraat, de Kruisweg en op de kleine Houtweg. Daar hebben ambtenaren flink over nagedacht… denk ik… maar die ambtenaren zullen dan wel niet fietsen want ergens klopt er iets niet met die rode lopers.

  Heeft u ze wel eens goed bekeken? en dan vooral de randen direct naast de stoep?? hoe die gemaakt zijn? een soort afvoergootje met ongelijke stenen…

  Als fietser heb ik ruim baan, maar als er een auto over deze rode lopers rijdt moet ik uitwijken wil ik niet van de weg geduwd worden, en waarnaar moet ik uitwijken?? naar rechts… en dus… precies, de goot in!!!!

  eerst een richteltje over en dan in een soort ongelijke goot en daarna weer terug over dat richteltje om weer op de rode loper te komen. Iedere keer weer met de angst of ik niet onderuit zal gaan.

  Of zou het de bedoeling zijn dat de auto’s achter mij moeten blijven rijden en ik op de rode loper blijf? getoeter, geerger en een vinger naar het voorhoofd als de auto er eindelijk langskan??

  Het idee is zo mooi, maar is er nou niemand in dat hele proces die iets verder heeft gekeken dan zijn neus lang is? Leg die goot lekker in het midden en asfalteer de randen, dan heeft de fietser er ook nog iets aan.

 2. Op de Kleine Houtweg staan welgeteld twee bordjes. Een op de hoek Rustenburgerlaan-Kleine Houtweg, en een iets voorbij de hoek Singel-Kleine Houtweg. Op dat bord staat een tekeningetje van een autootje achter een fietsje. Er staat ook; fietsstraat, auto’s te gast.
  Wie heeft DAT verzonnen! Wat is DAT!
  Het bord is te klein en te hoog op de paal geplaatst. Je kijkt er als automobilist niet naar. Maar goed het werkt dus allemaal niet op die Kleine Houtweg. Het is er veel gevaarlijker op geworden, want ze halen natuurlijk toch in met gevaar voor tegenliggende fietsers. Een fijne Muggenzift voor Het Haarlems Kwartier!

 3. Het is de nieuwe mode in wegwerkersland. Ook in andere steden. In Amsterdam is het een jaar of tien geleden begonnen toen Guusje ter Horst wethouder was, op het Spui: snijscherpe stoeprandjes van blauwe hardsteen. De keitjes later, op de Dam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *