Ga naar de inhoud

Zo gaat ie goed, zo gaat ie beter…

Als vaste medewerker van de Radio 105 Broodkast bestudeer ik mijn Haarlemse medeschepselen zo tegen de tweede woensdag van de maand intensiever dan gewoonlijk, hetgeen kan leiden tot ontgoochelende conclusies. Ik begrijp ze niet, moet ik tot mijn verdriet vaststellen, er gaapt een onoverbrugbare kloof tussen hen en mij.

Neem nou de zwerm verwilderde parkieten die in de avondschemering neerstrijkt in het Staten Bolwerk, met veel misbaar. Gekrijs, gekissebis, koude drukte – of tropische drukte, wie zal het zeggen? Hoe dan ook, ze moeten en zullen per se met z’n tweehonderden in die ene boom aan het Kennemerplein. Waarom uitgerekend daar, op een tak boven het asfalt, boven de jakkerende automobilisten? 

Automobilisten, nog zo’n soort die ik niet begrijp. Wat moet je ervan denken? Op 5 december kregen de Nederlandse automobilisten een surprise: langs de wegen waren 250 flitspalen ‘verpakt’ in cadeaupapier. Het ging om een ludieke actie van het energiedrankje GO FAST. Snel rijden is onmogelijk geworden in Nederland, was de boodschap, maar vandaag, dankzij GO FAST (hé, hebben jullie ‘m?), bij wijze van uitzondering wel!!!!!!!!  Waarop menig bestuurder, zijn oerinsticten gehoorzamend (‘gassen!!!!") STRAFFELOOS accelereerde tot 15 kilometer boven de wettelijk toegestane maximumsnelheid en tot aan de eerstvolgende achterbumper, dit met een extatische grijns die in vroeger tijden was voorbehouden aan astronauten wier raket het controlecentrum in Houston ver onder zich liet en het heelal penetreerde. 

Wisten jullie trouwens dat Haarlem is uitgegroeid tot de voornaamste verzetshaard tegen het rekeningrijden? Onze stadgenoot Maurice Ulden leidt de oppositie tegen minister Eurlings en verzamelde op zijn website al meer dan honderdduizend handtekeningen, die de weg moeten vrijmaken voor een referendum. 

Camiel Eurlings? ‘Camiel Gluurlings’, grimgrapt de actievoerder in een kranteninterview. "Onze auto betekent vrijheid. Met de kilometerheffing worden we in een digitale kooi gestopt." 

De tijgers van Circus Renz hebben minder te klagen, daar komt het op neer, en dan is die Maurice van Ulden nog een wonder van weldenkendheid en relativeringsvermogen vergeleken met zijn getergde achterban op www.kilometerheffing-nee.nl. Daar voelen ze zich vies verraden door voormalige beschermers VVD en ANWB; aan de overheid en de rest van de wereld hadden ze altijd al een broertje dood. 

‘De mensen’ (zo zullen we ze voor het gemak maar noemen) voelen zich gepakt – nu al – en niet voor de eerste keer. Want altijd als ‘de mensen’ bloedig een paar miljard bij elkaar hebben gesappeld, bedenkt de perfide overheid een volstrekt ondoorzichtig systeem om ze die weer af te troggelen en in linkse hobby’s te pompen of in bijna failliete rechtse banken. Zo denken de mensen… en zeg maar eens dat het niet zo is. 

Psychologisch zou het daarom beter zijn als ‘de mensen’ voor de verandering eens iets terugkregen, en laat uitgerekend ik daar nou iets op gevonden hebben! Bij wijze van aanvullende maatregel op de plannen van Eurlings kom ik vanavond met mijn wereldprimeur, het ‘rekeningwandelen’. 

Rekeningwandelen werkt niet met een kilometerheffing, maar met een kilometerbonus. Deelnemers krijgen op vrijwillige basis een chip aan hun schoenveter die het aantal gewandelde kilometers registreert en wie stevig heeft gewandeld, krijgt aan het eind van ieder kwartaal een girootje met de complimenten van Klink, Cramer of (in uitzonderlijke gevallen) de premier zelf. Kassa! 

De praktische uitvoering is een peulenschilletje, lijkt me; mijn plan is goed voor het milieu en de volksgezondheid – kortom, ik zie eigenlijk uitsluitend voordelen. Het rekeningwandelen wordt gefinancierd uit de opbrengst van het rekeningrijden, wat inhoudt dat voor de autorijder die zijn ‘digitale kooi’ verruilt voor de ‘digitale veter’ het mes aan twee kanten snijdt: hij betaalt minder aan Eurlings en ontvangt meer van Klink. 

Natuurlijk, Holland blijft Holland, dus we moeten eerst nog even miemelen en mummelen en een paar verfijningen verfijnen en diverse uitzonderingen op uitzonderingen bedenken. Daar komen we wel uit. Voorlopig gaat het alleen hierom: zodra mijn website www.rekeningwandelen-ja!.nl in de lucht is, heb ik 40.000 handtekeningen nodig voor een burgerinitiatief. Kan ik alvast op jullie… uh… rekenen? 

Voorgelezen in de Ampzing 105 Radio Broodkast, 9 december ’09

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *