Ga naar de inhoud

Strooiplan

Extreem weer op komst? En moet het RaDa (geen meteo-blog!) daar dan een weekendsupplement aan wijden?

Ja en nee.

De voltallige eenpersoons redactie (warme kruik onder de togus, beide voetjes behaaglijk op een eenpersoons stoof, grog binnen handbereik en Schuberts Winterreise op de stereo als muzikale oorwarmer) voelt weinig behoefte hier ook nog even te spuit-elven. Lees Grote Broer het HD en je weet alles over de van Meerwijk tot Delftwijk van stoep tot stoep falende gladheidsbestrijding en het door alle Haarlemse politicini geconstateerde gebrek aan improvisatievermogen bij de lokale overheid.

(Gratis suggestie van het RaDa: loof een prijs van €250.000 uit voor de sneeuwpop die het meest op verantwoordelijk wethouder Divendal lijkt en al die sneeuw is zó van de straat). 

Wat mij als glibberendbibberend burger nou intrigeert is het STROOIPLAN. Dat dat bestaat, is inmiddels tot alle Haarlemmers doorgedrongen, volledig van de buitenwereld afgesneden of niet. (N.B. Sommige stadgenoten waren er vroeg bij: de bewoners van de – jawel! – Finlandstraat en de -jawel!- Zwedenstraat tekenden er al jaren geleden protest tegen aan).

Het een prachtig plan, schijnt het, waar andere gemeenten in binnen- en buitenland ons tot voor kort om benijdden. Graag zou ik het hier in extenso afdrukken, tot en met de kleinste lettertjes.

Het strooiplan behelst ook een contract met Spaarnelanden. Dat contract vermeldt ieders verantwoordelijkheid, vanaf de eerste sneeuwvlok tot de laatste zoutkorrel! Wisten jullie, beste Raarlemmers, dat er PRIJZEN worden uitgeloofd voor zulke contracten? Waar ze in contractkringen om véchten?

En driemaal raden welk contract in september een prijs won? Terwijl jullie erover nadenken, ga ik de arrenslee inspannen, want ik moet de elementen trotseren. Ik krijg net door dat er geen peper meer in huis is (peper? Wij zullen eens níet  iets bijzonders hebben).

.

8 reacties op “Strooiplan”

  1. Nou Kees van Dijk; Even wachten tot het na middernacht is, en dan weer een cynische reactie achterlaten. Ik kijk er weer naar uit morgenochtend!

  2. Aan Marius’ bijtende cynisme in het bovenstaande heb ik niks toe te voegen.

  3. Marius bijtend cynisch? Nee, toch? Is dat niet – modern gezegd – wat kort door de bocht? Soms verlang ik wel eens naar de discussies op het scherp van de snede zoals je die in Franse praatfilms wel eens zag. Een café op de Rive Gauche waar 4 personen (mannen!) een uur lang met hoogrode koppen redetwisten over – ik noem maar wat – de juiste kenschets van de stijl van een minor author uit de 19de eeuw. Was zijn werk nou ‘cynico-romantico-realiste’, ‘cynico-burlesque’, ‘cynico-naïf’, of juist cynico -pseudo(!)naïf’?

  4. @Harrie: Nee, dat is niet kort door de bocht. Marius heeft natuurlijk een luchtige en stilistisch zeer geavanceerde touch, toon, stijl; idioom, zo je wilt. Maar de bottom-line van zo’n strooistukkie is door en door cynisch over het functioneren van het bestuur van ons aller Haarlemmers. Vandaar die Raarlemmers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *