Ga naar de inhoud

Zijn Haarlemse oog

Mijn Haarlemse oog, heet de column van de nieuwe columnist die Grote Broer het HD zaterdag introduceerde.

Ik ken Paul Leive niet (hij woont pas tweeënhalf jaar in Haarlem) en kon hem ook niet goed Googelen. Ik vond maar één relevante link (‘Tchüss, meneer Leive: op donderdag 16 september wuifden de Montessorianen hun docent en collega Paul Leive uit’). Als ik erop klikte, flitste ‘s mans hoofd in beeld, om als de wiedeweerga plaats te maken voor HTTP Error 404.

De column, zo legt Leive uit, ontleent zijn naam aan het gegeven dat hij zowel in Den Haag als Haarlem een staaroperatie onderging, aan elk oog een. Zijn HD-debuut ging over die ingreep in het Kennemer Gasthuis, door een ‘grappige’, nonchalante, Cubaanse muziek draaiende, bijna gepensioneerde oogarts, die hem bij de controle voorhield dat het verlies aan scherpte in dat oog erbij hoorde; en zo werd Het Haarlemse oog geboren!

Juist, ja… De beoogde opvolger van Lennaert Nijgh als observator van het Haarlemse leven, sukkelt met zijn ogen.

Ik bond mijn enkels bijeen met zware boeien (we gaan geen intikkertjes intikken!), zette de prullenbak omgekeerd op mijn hoofd (geen inkoppertjes inkoppen!), liet mijn polsen strak achter mijn rug vastsnoeren (waarom zou alleen een doorgefokte Haarlemmer over Haarlem kunnen columneren?) en gaf voor alle zekerheid opdracht mijn toetsenbord te verbranden (Homerus, Milton, Borges, Joyce… slechtziende schrijvers blijken het in de praktijk ver te kunnen schoppen!).

Ik hield me in. Niet rot doen, geef de man een kans! In zijn eigen krant springen ze minder zachtzinnig met hem om. Vanochtend plaatste het HD deze ingezonden brief:

 

4 reacties op “Zijn Haarlemse oog”

 1. Maar Marius; je hebt toch wel eens een balletje opgegooid? Een voorzetje gegeven? Je columns gebundeld en naar het HD gezonden? Hen een linkje opgestuurd? Richard Stekelenburg gelikt? (…)Borst op een biertje getrakteerd? Het van de daken geschreeuwd: “kijk nou naar mij, ik ben er ook nog!!!!” Natuurlijk heb je dat gedaan; je bent ondernemend, innemend, haantje de voorste en wars van valse bescheidenheid. Met welke smoes hebben ze jou niet gevraagd/genomen? Nijgh opvolgen gaat niet zomaar!

 2. Ik vind het onbegrijpelijk dat het HD, na bijna vijf jaar RaDa, jou nog niet als columnist heeft aangetrokken. Hoe goed bedoeld ook, mijnheer P. Leive haalt het niet bij jouw kwaliteit. De uitzending van je column ‘Rode Droom’ op Haarlem 105TV heeft het station zeer veel enthousiaste reacties opgeleverd. Ik hoop voor de kijkers dat je meer van dit soor pareltjes gaat maken.

 3. Ik zou de gedachtengang van dit rare besluit wel willen achterhalen…Wie heeft de Hr. Leive benaderd, wie heeft gedacht; Ja DAT is een geschikte persoon! DAT gaan we doen! Zijn er andere columns of teksten te lezen van deze meneer?
  @Gonda: Same here!!!!

 4. Ik snap het wel: op de redactie van Grote Broer is een documentalist-stagiaire permanent bezig om weblogs af te speuren. Deze eeuwige stagiaire, een Leienaar, heeft de Montanelli-leraar uit ‘t Haagje al een decennium geleden als talent gespot en drukt nu eindelijk een punt. Diepgaande weblog-eruditie wordt haar toegedicht, het genius van de GB-redactie.

  Jaspers is een HORZEL HORS CATEGORIE van Grote Broer geworden, een gevaarlijke concurrent; met meer lezers dan Grote Broer (alhaast vijf jaar parasiet en snoeper van ons abonnementenbestand, GoVerdoeme!); die Jaspers moet dood door gebrek aan erkenning door ons, De Telegraaf; want dat is onze identiteit; Dat is de man wiens brood wij eten, wiens woord wij [s]preken!

  Leive heeft inmiddels al twee-en-een-half jaar een door GB betaalde ambtswoning en dito salariëring bij ons, en dat is best een investering, dus moet het nu gebeuren om Jaspers te vermorzelen met zijn RD.

  Onze laatste kans om van hem te winnen is Leive, een Blinde Vink; ja. Beter is niet betaalbaar voor Grote Broer.

  Jaspers is onbetaalbaar! De lul. Die vraagt goverjume 25,– per stukkie! We zijn geen clubblad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *