Ga naar de inhoud

Papierkoek

Is er, in deze tijd van nieuwe media, nog nieuwere media en veel te nieuwe media door opiniepeilers al eens onderzoek gedaan naar het effect van de anachronistische houten aanplakborden die zes weken vóór de verkiezingen verrijzen op opiniemakende plekken in de stad? En (door antropologen en psychologen) naar de diepgewortelde behoefte waarin die borden van oudsher voorzien, bij sommigen?

De vorst was koud twee dagen de grond uit of daar verrees (herrees?) de vertrouwde structuur bij het Bolwerk. Twee dagen bleef het bord blanco – aanplakkers van de diverse partijen hielden zich schuil in de bosschages en speelden een voor buitenstaanders volstrekt ondoorzichtig tactisch spel, in afwachting van de openingszet. Wie plakt het eerste plakkaat? En waar komt het? Links, rechts of in het centrum?

Toen ik vrijdag langskwam, hadden vijf partijen zich ineens geafficheerd (D66 met twee, kleine, posters).

Naarmate het bord voller raakt (er is nooit ruimte genoeg, dat hoort bij de folklore), nemen de ethische en strategische dilemma’s voor de vrijwilligers toe: wie plakt over wie? Plakt links over concurrerend links of juist over verwerpelijk rechts? Eerbiedig je de huidige coalitie? Hoe vaak kom je terug met plakselpot en ladder om te zorgen dat jouw partij bovenligt op de dikke papierkoek die daar groeit?

Inhoudelijk – dat is geen verrassing – komen we er bekaaid af. Stel je een Nederlandse emigrant voor die na dertig jaar Canada terugkeert in Haarlem en de politiek niet heeft gevolgd. Ga er maar aan staan:
JIJ SP.
Anders JA D66.
Zin in de toekomst (Groen Links)
Hart voor Haarlem, Hard op handhaving (CDA).
Samen maken we Haarlem (PvdA)

Bij het CDA twijfel ik ernstig aan de grammaticale juistheid (‘hard op…’?) en de PvdA vraagt er natuurlijk om. Dat wordt ‘Samen maken we HFC Haarlem kapot’.

.

7 reacties op “Papierkoek”

 1. Waarom moet die plakker van de JIJ-SP weer zo asociaal midden op dat bord? Valt me mee dat er niet zo’n naar voren wijzende Lord Kitchener-vinger op staat: “Your country needs YOU!”

  Van Hard-tegen-Haarlen CDA had ik zoiets wel verwacht.

  Andere partijen: overplakken die rechtse hap op dat bord!

 2. Mooi verslag. Ik heb er (en waarschijnlijk veel landgenoeten in mijn en andere gemeentes) erg weinig mee. Kan me niet voorstellen dat de stem van iemand iets waard is al hij of zij door zo’n plakkaat op een (ander) stemidee wordt gebracht. Ik zou me daar als partij dan ook voor schamen. Maar ja, de rest doet het ook.

  Ik kijk gewoon wat de partijen in de afgelopen 4 jaar gerealiseerd hebben en bepaal daarmee mijn keus. Ik ga ook niet af op (onrealistische) beloftes. Die ken ik onderhand wel, daar trapt een normaal mens toch niet voor een 2de keer (laat staan een 10de keer) in.

  Ik verwonder me nog wel over het hoge 2D-gehalte. 3D is niet meer dan plat op elkaar. Dat terwijl elke makelaar op huisramen gebruik maakt van de 3-hoekige uitsteekborden. Zoiets had ik ook al op zo’n bord als hierboven verwacht. Geeft maar weer aan hoever de politieke partijen achter de evolutie aansjokken.

 3. Gelukkig staat de Actiepartij hier niet bij op het plaatje…Om maar klein en lokaal te beginnen ben ik sindskort lijstduwer..Haarlemse zaken eerst…Binnenkort een verhaal op mijn Weblog; fjooltje.web-log.nl
  De lijst is lang wel 50 man. Maar zou leuk zijn de ondergeschoven cultuur weer boven te brengen…

 4. Marius (RaDa-reda)

  @xiwel: we hebben hier ook moderne politici: Jeroen Fritz (PvdA) bazuint het een en ander rond in Trouw (http://www.trouw.nl/nieuws/politiek/article2978394.ece/Haarlem_moet_meer_naar_jongeren_luisteren.html)
  Over het genoegen vn de die 2D-posters: zie het stralende gezicht van PvdA-lijsttrekker Joyce Langenacker: http://www.haarlem.pvda.nl/nieuwsbericht/937
  @suzanne: doe je wel voorzichtig? 400 voorkeurstemmen heb je zó, en dan zit je wel in de raad voor 4 jaar!

 5. Persoonlijk word ik altijd onaangenaam getroffen als wildvreemden me tutoyeren. Ik ben daar niet van gediend. SP: voor u ben ik gewoon meneer. U kunt wel gaan.
  Maar op wie moet ik nu dàn stemmen???

 6. @Xiwel: vanmorgen ontwaarde een nieuw type makelaarsbord: de uitsteek-kubus! Makelaars zijn scherp (de driehoek), maar in crisistijd moet het hoekig en à la kleerkast(spot niet met ons, wij slaan terug!). Hoe smooth de jongens en meisjes zich ook voordoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *