Ga naar de inhoud

En nu stemmen

Tja, dan wordt het kiezen… profetische laatste woorden van mijn TV-column voor Haarlem 105. De opnames werden gemaakt bij het intensiefst bestudeerde verkiezingsbord van Nederland, op een gure zondag, rond een uur.

Niksaandehandtijd, niksaandehanddag. Er was al meer autoverkeer dan je zou verwachten (maar dat is er altijd), en de chauffeurs zagen een neutrale middelbare man iets voorlezen van een papiertje.

Aanplakbord, neutrale man, cameraman en assistente…Voor velen vormde die combinatie een krachtige stimulus, maar waarvan, waarvoor?

Er werd frequent getoeterd. Dat hadden we met een beetje goede wil nog wel op het conto van de blonde assistente kunnen schrijven, ware het niet dat sommige sujetten in het voorbijgaan de tijd vonden een raampje te openen en een vieze middelvinger naar ons op te steken. Er werden ons diverse ziektes toegewenst, anderen hadden zelfs de diagnose al klaar. Er sloften twee Marokkaanse jongens langs, van wie er een ostentatief zijn bovenlip optrok, à la de chinchilla die ik eens een stukje schimmelkaas voor zijn neus hield.

Statistici zouden zeggen: 95% van de stemgerechtigden suftuft gewoon langs, op weg naar kinderboerderij, pannenkoekenhuis of matinee. 

Het zou raar zijn als het niet zo was. Maar wat voltrekt zich in wildersnaam in de hoofden van die anderen? Camera, man met wit papiertje en een verkiezingsbord en plof! – die drie ingrediënten vormen een primitief explosief. 

Mocht u toevallig een van degenen zijn die ons van alles naar het hoofd slingerden of nijdig claxonneerden, stuur uw toelichting dan naar de redactie van het RaDa onder vermelding van ‘Onderbuik’.

.

3 reacties op “En nu stemmen”

  1. Neutrale man – da’s een goeie. Ik denk dat ik die omschrijving ook maar ‘ns op mezelf ga toepassen. Je omschreef hier jezelf, toch? Wat ik denk wat de motivatie van die reactanten was, ik denk dat, want ik was zelf niet in de buurt, men dacht dat die NEUTRALE man een …. politicus/lijsttrekker was. Zo eentje die behalve met z’n facie op een plakbord, ook nog ‘ns op de televisie moet. Dus je bent aangezien voor een politicus. Maar welke? En dan is de reflex, lekker boeh roepen, de uitzending/opname wat verstoren, lekker trollen, de plotseling optredende onvrede afreageren. Zegt toch wel iets over de bekendheid van de Haarlemmers met hun politici.

  2. @Maarten: Ria Beckers! En Politieke Partij Radikalen, met zo’n naam kan je nu toch beter niet aankomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *