Ga naar de inhoud

Onverscheurde foto’s

Je hebt er van mijn generatie die stante pede een erectie krijgen als ze op een gelige foto een beschimmelde Fantareep uit de jaren vijftig zien.

Zo, zijn we wakker? Fantarepen…

Zelf ben ik niet zo van de zwijmelarij over vroeger, wat niet wegneemt dat ik een licht gevoel van opwinding niet kon (en wilde) onderdrukken toen ik in Grote Broer het HD las over de Toon Vrenegoorcollectie, 3500 foto’s gemaakt in Haarlemse volksbuurten in de jaren vijftig tot tachtig.

Deze collectie is donderdag door Spaarnestad Photo, binnenkort verhuizend naar het Nationaal Archief in Den Haag, plechtig overgedragen aan het Noord-Hollands Archief, dat de digitalisatie voor zijn rekening neemt en met behulp van het publiek zoveel mogelijk Haarlemmers wil identificeren. Wie is die vrouw bij de bakkerskar van Vermaat, wie zijn de drie ‘nozems’ bij de in de prak gereden auto met nummerbord ZX-68-71, wie zijn die drie geinige vrouwen in minirok?

 

Kijk naar de kleine fotoselectie en je snapt wat een schitterend project dat kan worden. Ik kom er waarschijnlijk later deze week op terug.

Al webschuimend kwam ik Toon Vrenegoor tegen op een Hyvespagina van de Leidsebuurt, waar ene Asta van Roon herinneringen uitstort:

Kerstbomen verbranden op de hoek van de Brouwerstraat bij melkboer Rutte. Kwam de brandweer, ging blussen en werd de slang doorgesneden. Kan nu wel vertellen wie dat gedaan heeft, is inmiddels verjaard: Wil Visser. Zwemmen in de Houtvaart, kom ik zomers nog steeds.

Ze plaatst er drie foto’s bij, met een wetenswaardigheid die waarschijnlijk niet is vermeld bij de feestelijke overdracht aan het NH Archief:

Eén foto is gemaakt door Toon Vrenegoor. Die was fotograaf en als je de foto niet nam verscheurde hij hem en gooide het dan in de brievenbus met een lelijk briefje der bij dat je een h..r was.

Die Toon!

.

3 reacties op “Onverscheurde foto’s”

  1. Teslastraat 36; mijn geboortehuis. Kan toch niet anders? Dan is dat links tante Tiny, in het midden tante …? uit Nijmegen en rechts haar knappe dochter en tevens mijn nicht. Alleen dat paaltje en die planten voor de deur herinner ik me niet.

  2. ASTA VAN ROON.

    WAT LEUK OM DIT TE LEZEN.
    MAAR HET IS DE PURE WAARHEID,WAS ALTIJD HEEL GEZELLIG IN DE LEIDSEBUURT.GRAAG WIL IK WETEN OF JE DIE FOTO’S VAN TOON KAN BEZICHTIGEN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *