Ga naar de inhoud

IQ-fluctuaties

Hoe dom ben je op je domst en hoe slim op je slimst? De ene dag zoeft het brein  als een rode formule1-bolide langs alle problemen, de volgende moet het langdurig aangezwengeld worden en dan nog pruttelt en hoest het als zo’n amechtig, rookbrakend vehikel uit Comedy Capers.

Hoe groot kunnen IQ-schommelingen zijn bij een en dezelfde grijze massa, zijn daar onderzoeken naar gedaan? Hoeveel IQ-punten scheelt het vóór de eerste koffie en daarna?  Kan een ochtenddebiel zich in de loop van de dag ontpoppen tot avondgenie? Hoe zit dat met ongestelde vrouwen, vergeleken met gestelde?

Er zijn dagen dat ik schaakproblemen, sudoku’s en cryptogrammen vréét, en het komt even vaak voor dat ik er machteloos op sabbel, als een oud besje dat haar kunstgebit kwijt is.

De laatste dagen heb ik hooikoorts; jeukende ogen, oorsuizingen en mijn hoofd lijkt vol watten te zitten. Beri-beri of bilharzia is erger, maar wat die hazelaars en elzen mooi wel voor elkaar hebben, is dat ik hier zit met een laagfunctionerend hoofd. Alle hersenprocessen gaan tien keer zo traag als normaal.

Laat de winter maar komen!

.

2 reacties op “IQ-fluctuaties”

 1. Zwarte Els heeft er bij mij ook voor gezorgd dat ik nu zo rond de 25 niezen per dag zit. Dat valt erg mee en rode ogen heb ik ook nog niet.

  Vorig jaar had ik veel meer (en eerder) last. Dat kwam omdat ik er aan voorafgaand een soort griep heb gehad. Deze keer ben ik dus (zonder griep) wat sterker aan de start verschenen en dat lijkt te helpen.

  Verder geloof ik in bioritme, dat een verklaring geeft voor slimme en domme periodes die elkaar afwisselen. Slim en dom zijn relatief. Ik merk het bij mezelf goed, maar anderen blijven me in mijn domdip nog altijd slim vinden. (De dommerts. 🙂

  Een jaar terug was er een aardig onderzoek dat aangaf dat als je eenmaal fouten maakt, je er mee door blijft gaan. Ook dat is goed te verklaren.

  Stel dat je een klein foutje met je printer maakt. De printer print niet en je blijft daar tot laat in de avond aan doorprutsen. En rond een uur of 2 ‘s nachts geef je het op. Vervolgens droom je ‘lekker’ van deze bezigheid. De dag daarop kom je dus met een slaaptekort op het werk, wat daar allemaal fouten (door mindere concentratie) veroorzaakt.

  De oplossing is simpel. Als je een mindere periode voelt aankomen, ga dan op tijd naar bed. Begin niet laat in de avond aan zulke stomme klusjes als een vastlopende printers.

 2. Vergeet ook de suikerdip niet, want hersens met een gebrek aan suiker zijn als een auto met gebrek aan benzine: het pruttelt wat, maar je komt niet echt vooruit, of je nou een Volkswagentje onder je kont hebt of een Bentley.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *