Ga naar de inhoud

Dieptemeter

In onze serie onvermoede apparaten vandaag de dieptemeter. Geen state of the art, er komt sonar noch GPS aan te pas.

 Wel een vriendelijke jongen (ook een dieptemeter), die schrijlings boven een prutsloot langs de Wagenweg staat. Hij hanteert een zelfgeknutseld meetinstrument, bestaande uit een geamputeerde hengel waaraan een meetlat scharniert met een verschuifbaar metalen plaatje dat op het wateroppervlak rust, zodat je de diepte kunt aflezen. In dit geval naar schatting 17,5 cm.

Het bedrijfje van deze  jongen werkte in opdracht van de gemeente Haarlem, die zo nodig op elk gewenst moment wil kunnen beschikken over actuele water-prutratiogegevens.

.

3 reacties op “Dieptemeter”

  1. Als ik me niet vergis heeft het beroep van deze jongeman een naam, t.w. schouwmeester. Iemand die zich onledig houdt met baggerschouw. Woorden die zeer ouderwets klinken, maar pas bestaan sinds het einde van de 19de eeuw. Komen dus niet voor als achternaam. Helaas derhalve niet: Henk Baggerschouwer, de onverzettelijke centrale verdediger van Emmen. Zie o.a.: http://www.hhnk.nl/vraag_en_antwoord?RubIdt=501420

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *