Ga naar de inhoud

Weesboom

Dat ik geen plattelandsbewoner ben, daar ben ik me van bewust, maar ze hoeven het er toch niet zo in te wrijven…

In concreto, we liepen door een mooi rivierdorpje in de buurt van Den Bosch, Ammerzoden heet het, toen we op partycentrum de Weesboom stuitten.

De Vleesboomgrap was snel gemaakt en de naam riep beelden op van een ongemene treurigheid. Aan lager wal geraakte schrijver van streekromans leeft van zijn laatste royalties in de Weesboom, op een dieet van plakjes overgebleven boerenmetworst en rozenbotteljenever. Hij mag overnachten in die kliko voor de deur. Op een dag…

Thuis wilde ik het weten. Was er in vervlogen tijden ergens aan de oever van de Bergsche Maas een weesboom geweest, waar overtollige weeskinderen iedere derde maandag van de maand stonden vastgeketend en desgewenst konden worden meegenomen door beurtschippers op zoek naar goedkope arbeidskrachten?

Nee. Een ‘weesboom’ wordt in het oosten des lands gebruikt voor een bindpaal. Ook wel bindstok genoemd. Juist ja. En (nu komen we dichter bij huis) in Noord-Holland gebruiken ze voor zo’n stok/paal het woord ‘ponder’ (‘pontjer’ in het Fries). Een ander synoniem is ‘poemelboom’ (als ik ooit nog eens een partycentrum begin, noem ik het ‘De Poemelboom’).

Resumerend: met weesboom, poemelboom, ponder (pontjer) en bindstok duiden we ze (die mensen op klompen) een lange paal aan. Je kunt die paal gebruiken om vee tegen te houden of om hooi in hopen (zogenaamde tiemen) bijeen te brengen. Dan functioneert hij eigenlijk als teem. Teem??? Op dit punt aangekomen, staakte ik mijn onderzoek.

Nog zoiets: als stadsmens weet je dat er in die grasvelden koeien kunnen staan, en paarden en schapen. Schapen zijn die met die wol, dat is makkelijk. En dan loop je daar langs een dijk en zie je dit bolvormige creatuur zonder oogjes.

Een kruising tussen panda, koala, walrus en schaap. Geen speling der natuur; er stonden drie van die koalaschaappandarussen en ze blikten (zonder ogen!) zeer zelfbewust in de camera. Ze hadden meteen door dat ik niet uit de streek kwam.

10 reacties op “Weesboom”

  1. Als ik later groot ben wil ik wonen in een lief huisje aan de Ringvaart, met een wei erbij, en in die wei een ezel met hangoren, en zo een schaap, zo een koddig knuffel schaap!!!!! Dat wil ik graag….

  2. In de Weesboom is ook de plaatselijke bibliotheek gevestigd. Het is tevens zo’n beetje “de schouwburg” van Ammerzoden.
    En die schapen zie je bij ons in de buurt ook, als het tenminste schapen zijn . Misschien is het echt wel een mislukte panda.

  3. Al geef je mij daar een huis aan een dijk en zet je honderd van die schapen op mijn weiland…Ammerzoden zou niets voor mij zijn. Ik heb genoeg gezien. Een koalaschaappandarus, het zou wat….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *