Ga naar de inhoud

Reis door Europa (de laatste meters)

Het HD was er snel klaar mee: ”Reis door Europa’ eindigt op Gedempte Oude Gracht’. Daar stonden de praalwagens van het 63e corso zondag opgesteld, na de triomfale intocht van zaterdag, die een miljoen toeschouwers trok.

Het RaDa ging verder dan Grote Broer, volgde volhardend het geurspoor en bezocht het corso maandag op zijn laatste rustplaats.

WAARSCHUWING: DE GETOONDE FOTO’S KUNNEN DOOR SOMMIGE  HYACINTENLIEFHEBBERS ALS SCHOKKEND WORDEN ERVAREN.

In een omheinde parkeerplaats bij het Kennemer Sportcenter stuitten wij op de ruïnes van de zaterdag nog zo frisse en feestelijke lenteparade. Ziehier wat er geworden is van het nijvere handwerk van duizenden kinderen in de Bollenstreek, die zich tot in de kleinste details beijverden om hún wagen te laten dingen naar de hoofdprijs.

Veel wagens waren al deels ontmanteld, of in het ongerede geraakt; het ijzeren geraamte was zichtbaar. Flenters PUR-schuim, matrassen, vodden en proppen krantenpapier puilden naar buiten, plaggen en verwelkte bloemen slingerden op de grond. (Ik heb voor de zekerheid nog even gecontroleerd of er levende, afgedankte bloemenmeisjes en majorettes tussen het afval lagen. Dat bleek gelukkig niet het geval.)

Werp nog eenmaal een laatste blik op jullie favoriete praalwagen.


Engelse herders met kudde (kenners herkennen meteen de Hampshire Down, een soort die minder snel verlept dan andere schapen).
  

De uitgewervelde Spaanse flamencodansers.

De Moulin Rouge met ontbloemde wieken, en de champagnefles met kurk in volle vlucht.

En misschien weet iemand voor volgend jaar een andere bestemming voor die wagens?

10 reacties op “Reis door Europa (de laatste meters)”

 1. Weer mooi gemaakt, Marius. Opeens zie ik het staan: ” Opgericht 24 april 2005. Ik blader even twee dagen terug en ja hoor. Gelukkig wist je het zelf ook. Hartelijk gefeliciteerd en blijf voorlopig doorgaan. Als Haarlemmer die niet meer in Haarlem woont, maar wel in de buurt (ik kom er nog wekelijks), blijf ik een regelmatige bezoeker van deze site. Hulde!!

 2. Ik heb 10 jaar tegenover deze parkeerplaats gewoond. Al die jaren hebben we genoten van een extra privé corso. Op de zondagavond kwam het voorrijden.

  De week na het corso stond ons huis vol met bloemen, de bloemdstukken werden van de wagens geplukt en uitgedeeld. Ik had nu wel zo’n schaap in de tuin willen zetten 😉

 3. Wat zonde van al die bloemen, al kan ik me ook indenken dat bepaalde thema’s in verlepte staat beter tot hun recht zouden komen, zoals oorlog en verloedering, maar dat zou dan weer kunnen misstaan in de vrolijke stoet van herders en danseressen enzo.

 4. Ik sta er ieder jaar weer versteld van hoe dat stinkende zootje tractoren onder politiebegeleiding mijn woonstede voorbij tuft na afloop van de zoveelste aflevering van een traditie die pas na de oorlog schijnt te zijn ontstaan en die inmiddels helemaal niet meer thuishoort in Haarlem. Onpasselijk word ik van de combinatie verlepte hyacinten- en dieselgeur. Alleen sommige bloemenmeisjes kunnen ermee door.

 5. Voor mensen met een lentedepressie is dit wel een opsteker. Dat zal ze leren die vrolijke overal de kop op stekende moffenvriendjes.

 6. Carel, het eerste bloemencorso werd georganiseerd door de jeugdbeweging in 1946. Ik heb er nog een foto van. Er liepen uitsluitend kinderen mee met versierde stepjes, kinderwagens en fietsjes. Ze werden begeleid door verkenners en gidsen. Na afloop kregen alle kinderen een ijsje, ik meen van vijf cent. Daarna heeft de commersie het bloemencorso overgenomen en werd het ieder jaar pompeuzer. En je ziet wat er tenslotte van komt.

 7. @ijsje: misschien wel aardig voor de variatie, een horrorcorso, of een thema ‘duizend bollen en granaten’ of ‘dood en verderf zaaien’.
  @H Sloos: de huisdichteres kocht gisteren bij AH asperges. Toen ze thuiskwam zag ze op de verpakking dat die uit Peru kwamen. Dat was ook weer niet goed. (Zuidamerikaanse herfstasperges, wat een deprimerende gedachte)

 8. Er was een tijdje geleden een uitzending van “Keuringsdienst van Waren” over de asperges. Zelfs als er op het etiket straks staat, dat de asperges uit Holland komen, jokken ze erover. Dan komen ze evengoed uit Peru…Trieste zaak…Weet niet of het op te vragen is via “Uitzending Gemist”…?

 9. Dan had ik zondagavond geluk toen ik onverwacht op het corso stuitte. Lekker overzichtelijk stond de zaak opgesteld met een keurig hek er omheen. Het gehele corso in vijf minuutjes gezien. Niet langs de kant van de weg wachten tot ze onder de beschutte deken der duisternis de stad binnentrekken noch door drukte en vertier over de Gedempte Oude Gracht en Nassaulaan slenteren. Heerlijk. Volgend jaar weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *