Ga naar de inhoud

Politiestaat, neen!

Na gedogen komt ontdogen, zegt het spreekwoord, maar zonder slag of stoot gaat het niet, althans hier in Haarlem. Recentelijk was er al ophef omdat er wildblowers waren beboet en nu is er het kort geding over de sluiting van coffeeshop  ‘t Smeedehuys.

Inhaleer even diep en proef die naam. ‘t Smeedehuys, met dubbel ‘e’ en ‘uy’ – sinds 1758 het beste adres voor een ambachtelijke joint, vervaardigd volgens een eeuwenoude plaatselijke traditie, overgedragen van vader op zoon. Een zaak die het zou verdienen hofleverancier te worden, maar in plaats daarvan dreigt nu een half jaar sluiting op last van muggenmeester Bernt Schneiders.

Een agent had een 17-jarig meisje in ‘t Smeedehuys aangetroffen en maakte daarvan proces-verbaal op. Klanten zouden echter door de cannabiswolken heen met hun eigen bloeddoorlopen ogen hebben gezien dat hij het meisje sommeerde naar binnen te gaan(dat is een heel ander verhaal!) en legden dienovereenkomstige verklaringen af. Kinderlokkerij, was het geweest, met de sluiting als gevolg, zodat de eigenaar inkomsten zou derven, (ik citeer Grote Broer) ‘zeker nu de lucratieve Koninginnedag en Bevrijdingsdag in aantocht zijn’.

Liefhebbers van oranje libanon kunnen voorlopig gerust zijn: ‘t Smeedehuys mag weer open van de rechter, hangende de bezwaarprodedure.

Maar los van dreigende ongemakken voor de consument, er is een zware  principiële strijd gaande. Waakzaamheid is geboden (ja ook, nee juist als je wiet gebruikt!). Het gaat hier om niks minder dan het geestelijk klimaat in onze stad.  Ik citeer uit het HD (27-4): ‘Advocaat Kayed constateerde dat de Haarlemse burgemeester in zijn ijver om coffeeshops scherp in de gaten te houden, zo ver gaat dat hij zelfs maatregelen treft die thuishoren in een politiestaat.’

En een politiestaat, dat zullen jullie met Kayed eens zijn, dat moet je hier niet willen. Een politiestaat (politiestad), dat is zóóó a-relaxed!

.

2 reacties op “Politiestaat, neen!”

  1. Ik vraag me af of ‘thuishoren’ wel thuishoort in een politiestaat. In een politiestaat staat de politie en dat (die?) staat op gespannen voet met ‘thuishoren’ dat meer thuishoort in het rijtje: knusgezellig onderuitzakken in een oudleren sofa met de kat op schoot wat een thuisgevoel teweeg brengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *