Ga naar de inhoud

Maggi en Loots

De meeste kunst die je ziet, is kunst met voorbedachten rade (kaartje kopen, museum in, langs de schilderijen lopen in de volgorde uit de catalogus). Kunst in het wild is de uitzondering – dat je er zomaar tegenaan loopt, zoals ik woensdag. Ik moest bij iemand zijn aan de Nieuwe Gracht. De deur ging open, ik liep  nietsvermoedend de hal in en zag dit.

 

‘Winter’, één van vier grote muurschilderingen die de  jaargetijden voorstellen. Er scheen nog een schildering te zijn, maar die was overgewit (het pand is van een weinig cultuurminnende woningcorporatie).

De schilder is Frans Loots (1863 – 1924), Haarlemmer en voornamelijk bekend als kerkschilder. In de Josephkerk schijnt werk van hem te zien te zijn, en ook in de Elbakerk (nu een appartementencomplex) aan de Paul Krugerkade.

 

Iets anders: in de keuken had de bewoonster een internationale verzameling Maggi-flesjes. ‘De enige echte’ Hollandse Maggi stond er, naast Duitse Würze (Das gewisse Tröpfchen Etwas), het affreus klinkende ‘Liquid Seasoning’, Arome Saveur, Przyprawa uit Polen en in Tsjechië wordt de smaakmaker verkocht als Tekuté Koreni. Naar verluidt was Maggi in Italië nergens te krijgen – noem het snobisme, noem het culinaire trots. En wie nog Deense, Spaanse of Albanese flesjes heeft, al dan niet met inhoud, weet vanaf nu wie hij er blij mee kan maken.

Maggi selectie

Overigens is de Maggi-plant (lavas) naar het stinkende bruine goedje genoemd, en niet andersom. Iets over de geschiedenis van Maggi vind je hier.

9 reacties op “Maggi en Loots”

 1. Tot mijn genoegen constateer ik dat de conservator van het Maggi-flesjesmuseum de tentoongestelde objecten op kleur heeft gesorteerd. Hulde!

 2. @Marius, dank! Ik heb natuurlijk weer slordig zitten knippen en plakken. Ging op de kleuterschool al mis.

 3. Niccolxc3xb2 Maggi-avelli was toch één van de grondleggers van de culinaire filosofie?

  NB. Er doen geruchten de ronde dat er in Italië ooit twee flesjes Maggi zijn gesignaleerd.

  Hartelijks,
  Eric J. Coolen

 4. @Eric: Maggi-avelli? Wat dacht je van een mooi Maggiëla schort voor je productie-partner[met Maggi-flesje op de voorkant]?

 5. Geweldig verhaal, Marius!
  Ik zal de Maggihistorie opnemen in mijn rondleiding.
  Hartelijk dank! Groet Michaela

 6. Ik ben heel benieuwd naar deze vondst, want ik schrijf een artikel over Frans Loots. Graag hoor ik waar dit is en via wie ik er toegang toe kan krijgen. Met groet, Dolf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *