Ga naar de inhoud

RaDa-vragen

Voor de Vierde Haarlem Kennis Kwis, glorieus gewonnen door het Ampzing Genootschap,  leverde de RaDa-reda ook een tiental vragen (de antwoorden staan onder de laatste vraag). 1. Deze vraag gaat over dode beesten op Haarlemse daken. Wie zijn hoofd in de nek gooit bij het Verwulft ziet twee levensgrote varkens met de tekst ‘t Gekroond Oost en West Indisch Worstvat. Vlakbij in de Grote Houtstraat, in zuidelijke richting, bevinden zich op een dak twee vogels die symbool staan voor trouw en toewijding, omdat zij, zo wil de legende, in barre tijden zichzelf verwonden en hun hongerige jongen voeden met hun bloed. Wat voor vogels zijn dat EN hoe heet de sociëteit waarop zij staan?

2. Wij zijn op zoek naar de naam van een uit Haarlem-Noord afkomstige TV-persoonlijkheid.

  • In zijn jeugd speelde hij zeer verdienstelijk als rechtsback bij de RK voetbalvereniging Onze Gezellen en later speelde hij zelfs enkele wedstrijden voor wijlen de HFC Haarlem
  • Hij studeerde geschiedenis in Leiden
  • Zijn interesse gaat uit naar godsdienst en spiritualiteit
  • Hij schreef een tiental boeken, onder meer over de brand in ‘t Hemeltje in Volendam, over kerkgemeenschappen (Het wonder van St. Maartensdijk) en het autobiografische Het jaar dat mijn vader stierf.
  • Jarenlang was hij het gezicht van het RKK-programma Kruispunt
  • Hij is getrouwd met de zus van de voorzitter van het Ampzing Genootschap. [En dat was tevens de reden dat deze vraag niet meetelde]

3. Van wie is dit gedicht? Hier, in deze Achterstraat werd de mug een olifant roerde Tilly in zijn ketels liep het wonder uit de hand geesten gingen ín de fles oprecht is de bekroning van een bierstad in de olie Haarlem mijn hartland Tilly de Koning

4. Het Van der Aart Sportpark en de Van der Aartweg zijn niet genoemd naar voormalig Broodkastpresentator Marc van der Aart. Naar wie wel? a. Andries van der Aart (1891-1959) was een bekend sportman en voorzitter van de KNVB afd. Haarlem b. Andries van der Aart (1891-1959) was wethouder van sport van 1946 tot 1954. c. De Haarlemse zwemmer Andries van der Aart (1891-1959) nam voor Nederland deel aan de Olympische Spelen van 1928 en behaalde brons op het nummer 100 meter rugslag.

5. Voorafgaand aan de raadsverkiezingen van 3 maart woedde hier ter stede de Smerige Haarlemse Plakoorlog. Partij-posters werden geplakt en overgeplakt. Aan de meeste ging tekstueel en artistiek niet veel verloren: JIJ SP, JA D66, GROEN WERKT, Geert stemt FORZA, enz. Welke partij paaide de kiezer tevergeefs met een prachtige, getekende poster en de slogan DE VAART ERIN???

6. Welke auteur schrijft het volgende over Haarlem: ‘Toen ik lang geleden in het genre debuteerde, woonde ik in Haarlem en vroeg ik me af waarom niemand die plaats als decor voor een spannende vertelling koos. (…) De stad is een veel beschreven lokatie in onze overige literatuur, zoals zij ook relatief veel auteurs heeft voortgebracht en geherbergd. Van Hildebrand tot Mulisch, van Van Deyssel tot Ferron. Des te opvallender is dat de stad in die ruim honderd jaar dat de misdaadroman hier te lande wordt beoefend op één uitzondering na niet figureert als achtergrond voor die literaire tak. Omdat ik die uitzondering vorm ( ‘Gouden Bergen’ uit 1991), maar vooral omdat ik er lang heb gewoond, lijkt het me niet meer dan passend (…) om een lans te breken voor Haarlem als Moordstad.

7. Dit jaar waren veel stadgenoten in de ban van Boomer Maxxx. Betreft het hier: a. Een beruchte DJ uit de getto’s van Detroit die onlangs het Patronaat deed trillen op zijn grondvesten. b. De enorme heimachine die veel indruk maakte bij de werkzaamheden aan het Delftplein. c. Een spectaculaire kermisattractie op de Grote Markt waar veel stadgenoten compleet ondersteboven van waren d. De bijnaam van de om zijn daadkracht geprezen stadsbouwmeester Max van Aerschot.

8. Het pand Jansstraat 64 (vlak bij het gebouw van Zang en Vriendschap) is een Rijksmonument, waar in de zeventiende eeuw een herberg zat. Op de fraai gerestaureerde gevelsteen lezen wij: DIT IS IN DE TOELAST, ANNO 1609. Wat is een ‘toelast’?

Hint: er bestaat een gezegde ‘mijn hoofd houdt net een stoop, mijn buik een hele toelast’.

9. Welk Haarlemse contreien staan bekend als de Verdolven Landen, een term die verwijst naar het winnen / delven van klei voor de bouw of versteviging van dijken?

10. Wij vragen de achternaam van de twee broers. Ze hebben dezelfde achternaam! Hun beider vader Hendrik was advocaat-generaal bij het gerechtshof in Amsterdam. Zij werden beiden geboren in de vorige eeuw. De een is componist, de ander schrijver. De schrijver schrijft detectiveromans onder het pseudoniem Fortinbras Vonk, de componist speelde in de jaren zeventig in het bandje ‘Grace’, samen met Jan Eblé. De voornaam van de componist/pianist is Jan Willem, de voornaam van de schrijver is Henk. De schrijver verzorgt, samen met Ewoud Sanders, al jarenlang een ramsj-rubriek in NRC en was ooit redacteur van Propria Cures.

Antwoorden: 1) pelikanen / Trou moet Blijcken, 2)Leo Fijen, 3) Willemien Spook, winnares poëziewedstrijd Haarlemmerolie, wordt muurgedicht in Anthoniestraat, bij oliepand, 4) a is goed, 5) Partij Spaarnestad van Cees de Vries, 6) Tomas Ross, 7) c, 8) een toelast is een wijnvat / inhoudsmaat = 614 liter. (stoop = 4 pinten), 9) gebied bij de Slaperdijk / Velserbroek 10) Lagerwaard

Voor ALLE vragen zie hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *