Ga naar de inhoud

Alternatieven

Voor hippie heb ik nooit gedeugd, maar als je, zoals ik zondag, door omstandigheden een avondje bij een festival in Ruigoord bivakkeert, dringt de betekenis van het woord ‘alternatief’ ineens weer in volle hevigheid tot je door. Je bezint je onwillekeurig op je eigen levenswandel en stelt je voor hoe het zou zijn om als late bekeerling je degelijke stappers te verruilen voor sandalen, en je colbertje voor een hemelsblauwe cape met gouden sterren erop geborduurd.

Vreest niet, beste Raarlemmers, het gaat niet gebeuren, net zomin als ik bij een ontstoppingsbedrijf ga werken, hoe opgewekt die man ook was die vanochtend in onze gootsteen kwam poeren met een elektrische veer. Hij was even blij als wij toen het water weer wegstroomde. Ja, een mooi beroep, dat vond hij zelf ook: als je komt zijn de mensen vaak wanhopig, en als je weggaat zijn ze nog dagenlang blij elke keer als ze met goed gevolg doortrekken. Dankzij jou!

En als ik dan eenmaal in de alternatievenmodus zit, is er geen houden aan. ‘s Middags was ik met de huisdichteres in de Waarderpolder, bij bronsgieterij Kameleon. Daar werkt Graziella Curreli in opdracht van de gemeente aan een drie meter hoog beeld van Kenau en Ripperda, dat bij het station komt te staan.

Kijk, dit is Kenau in haar blootje – de laatste vrouw die je je ooit in haar blootje zou willen voorstellen (om van die borrelprikkertjes in het vlees maar te zwijgen), maar de schaalmodellen worden pas later aangekleed. En bij zo’n kolossaal beeld moeten de proporties dan nog weer worden aangepast. Meer over het productieproces staat op Graziella’s eigen website en op haar weblog. Zoiets moet het uiteindelijk worden:

 In de gieterij stond een knoert van een oven, waar het wassen model maar liefst een week in moet staan, verpakt in vuurvast materiaal, tot alle was eruit is gesmolten en de ontstane holte kan worden volgegoten met brons. Mooi, ambachtelijk werk doen ze daar! De Bronstijd is al 3000 jaar voorbij en ik had geen vermoeden.

.

10 reacties op “Alternatieven”

 1. Wigbolt (http://tiny.cc/90gs8) en Kenau (http://tiny.cc/646xq) hebben allebei al een prachtig beeld in Haarlem, ze horen niet bij elkaar, de beoogde plek is bespottelijk, en Curreli weet zelfs van Kenau nog een lieftallig herderinnetje te bakken en maakt van Ripperda een operettefiguur. Pop heeft zijn miskleun met het Nijgh-monument, dit is (helaas) de miskleun in wording van Chris van Velzen…

 2. Ik ben het met Richard eens. Het is een publiek geheim dat ik een groot fan ben van de oud-wethouder maar ook ik had graag een ander beeld gezien van Kenau. Ik vreesde al het ergste toen ik het beeldje van Curelli zag dat zij maakte voor de emancipatieprijs. Vermeende kracht en bewezen kitsch zijn onverenigbare factoren. En het grote voordeel van brons is in dit geval een groot nadeel: het gaat allejezus lang mee…

 3. @Ziggy, het grote voordeel van brons is in dit geval dat het zonder enig probleem kan worden omgesmolten.

 4. @Ziggy: eindelijk erkenning! Ik weet niet in welke volgorde ze updaten (hopelijk ziet de Z(iggy) niet achteraan), maar straks krijg jij ook van die mooie plaatjes op je log. Het is eigenlijk de bedoeling dat je ze personaliseert – door er iets in te zetten dat jou typeert. Denk er eens over na.
  @Richard & Z.: Ik wil dat beeld eerst in het groot zien en er dan een paar jaar dagelijks langs lopen en dan een keer terugkomen van vakantie – dan weet ik wat ik er van vind. En wat is een stad zonder kitsch?

 5. Wat een keesvandijkachtige strengheid. Het is maar een standbeeld. Bedenk hoe mooi onze kinderen en kleinkinderen het zullen vinden, die niet met van die strenge oordelen over kunst zijn opgevoed. We zijn niet vrolijker geworden van al die pausen en prelaten. En nu niet meteen gaan roepen dat ik zeker op de PVV stem….

 6. Thankyou so much for posting about this magnificent work in progress and the links to the creators blog.
  I for one am most definately “motivated” and “inspired” to remain tuned to the artists blog which takes the reader on the progression with such poetic enthusiasm and practical detail. It is an education in itself.
  I have been to Haarlem and its beauty can only be futher enhanced by the majestic beauty and passion that this piece radiates from every pore.
  One word…Awesome! Thankyou again.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *