Ga naar de inhoud

Ministeriabel

Moet de PAVOHOVAHA zijn verantwoordelijkheid nemen? Is de tijd rijp voor een machtsgreep?

In mijn gecombineerde hoedanigheid van erevoorzitter, secretaris, lijstduwer en lijsttrekker van de PAVOHOVAHA (onthoud die naam!) bereiken mij niet al te vaak geluiden uit de achterban – op wat ontspannen gesnurk na – maar nu de informateur Uri Rosenthal zich steeds wanhopiger van speeddate naar speeddate rept en Nederland algemeen als onbestuurbaar wordt beschouwd, dringt één vraag zich onvermijdelijk op. Moet de PAVOHOVAHA gaan regeren?

Voor wie ons niet kent: PAVOHOVAHA (onthoud die naam!) staat voor Partij voor het Onnut van het Algemeen. Wij zijn een partij voor radicale luiaards en principiële levensgenieters uit alle groeperingen van de samenleving. Onze leden (onder wie 93% slapende leden) keren zich fel (zo fel mogelijk althans) tegen de jachtigheid van het moderne bestaan. Sinds jaar en dag luidt ons motto: Stel niet uit tot morgen wat je overmorgen kunt doen.

Deze levensfilosofie was er (samen met het verrukkelijke lentezonnetje) debet aan dat de PAVOHOVAHA de inschrijftermijn voor de Tweede Kamerverkiezingen overschreed en ik moet bekennen, aanvankelijk was ik er bepaald niet rouwig om. Ik zag me al staan bij die campagne, avond aan avond in de TV-studio, tussen al die opgefokte, overgeprepareerde lijsttrekkers, die beurtelings tussen de 28 en 30 seconden hadden om zo veel mogelijk gifpijlen op elkaar af te vuren. Breekpunten, speerpunten, actiepunten, pijnpunten, strijdpunten, twistpunten – de punten vlogen je om de oren – maar, zo vroeg ik mij thuis op de sofa af, waar bleven de rustpunten? De momenten van bezinning?

Op 10 juni had ik een snipperdag om met mijn kleinzoon naar Artis te gaan, maar toen ik op 11 juni de verkiezingsuitslag eens goed tot mij liet doordringen, bekroop mij een gevoel van onbehagen.

Limburg was van de PVV!!! Heel Limburg was van Wilders! En dat mag de PAVOHOVAHA (onthoud die naam!) zich zwaar aanrekenen. Want als ons gedachtegoed ergens in Nederland een rijke voedingsbodem heeft, is het daar, in het bourgondische zuiden, waar de levensgenieter nog niet met uitsterven wordt bedreigd. Dat ze daar smalen om theedrinker Job Cohen, laat zich denken; koffie met slagroom en vruchtenvlaai, en dan een pint of twee abdijbier en dan, ja dàn is het vroeg genoeg voor de hete hangijzers. Ik beken, wij als PAVOHOVAHA hebben Limburg electoraal verwaarloosd.

Normaliter zou het partijkader na zo’n droeve onstatering overgaan tot de orde van de dag. Vier jaar niet op het pluche, ach…. wat is er mis met clubfauteuils, ligstoelen en hangmatten? Ditmaal is het echter anders: nog nooit hebben de omstandigheden ons zó in de kaart gespeeld. Immers, die 1 juli van Rutte halen ze nooit. De zomer zal verstrijken zonder nieuw kabinet en naarmate er meer herfstbladeren vallen, zullen de kansen van de PAVOHOVAHA groeien. Als één partij heeft bewezen over geduld te beschikken zijn wij het wel – ons kan het nooit langzaam genoeg gaan.

Als buitenparlementaire partij zou van ons een kalmerende werking uitgaan op al die kemphanen en stresskippen die nu de dienst uitmaken in Den Haag. Weg met de waan van de dag! De PAVOHOVA ligt niet wakker van een beetje crisis.

Wij willen in het regeerakkoord niet het onderste uit de kan, dat ligt niet in onze aard. Het ministerie van Laksheid en Ledigheid komt ons toe, dat spreekt. En verder: weg met de powernaps! Wij eisen voor alle politici het recht op negen uur nachtrust; en een middagdutje voor iedereen, kamerbreed, van fractiemedewerker tot premier. In het landsbelang. Zoals mijn grootmoeder zaliger zei, een uitgerust mens telt voor twee.

Dus als die patstelling straks ontstaat: ja, ik ben ministeriabel! Ik heb geen 06-nummer, maar informateur Rosenthal heeft mijn adres en ik heb de goede gewoonte post binnen vier werkdagen te beantwoorden, tenzij er iets leukers  tussenkomt. De PAVOHOVAHA is klaar om te regeren. Gaat u allen rustig slapen.

Radio-column Ampzing Broodkast 16 juni

Voor meer Pavohovaha, zie de categorie

2 reacties op “Ministeriabel”

  1. Heel fijn….Ik heb een foute stem uitgebracht. Dit is wat ik wil..Pavohovaha….En dan nu slapen en morgen heeeeeeel langzaam wakker worden…Fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *