Ga naar de inhoud

Blauw op straat

Het CDA(PVV)VVD-kabinet, dat maandag aan zijn eerste volledige werkweek begint, pretendeert stad en land veiliger te maken.

In een vraaggesprek met de NRC (16 okt.) plaatst Joop van Riessen, oud-hoofdcommissaris van Amsterdam, kritische kanttekeningen bij enkele beleidsvoornemens, die volgens hem vooral worden gedicteerd door de incidentenhonger van de media: meer beveiligingscamera’s, preventief fouilleren, een langere verjaringstermijn voor pedofilie, zwaardere straffen voor het molesteren van politie, brandweer en ambulancepersoneel.

Riessen voorspelt dat dit spierballenvertoon amper effect zal hebben. Zulke maatregelen zijn slechts een knieval voor de beeldvorming. In werkelijkheid is het nu veiliger dan een aantal jaren terug en wordt er bij zware delicten strenger gestraft, maar de politicus die stoer genoeg is om dat uit te leggen moet nog worden opgespoord .

Waar kan de politie mee ophouden?

“We doen geen evenementen meer en geen voetbal. Alleen als het betaald wordt. Geen bewaking van consulaten meer, dat doet het leger. Bonnen schrijven voor hard rijden doet Rijkswaterstaat. De minister kan dat op zijn eerste dag beslissen. Doe dat! We willen toch meer blauw op straat?”

Meer blauw op straat…

Is de bedenker van dit mooie idioom bekend (bij de politie of elders)?

De voltallige eenpersoonsredactie staart uit het RaDa-raam en probeert zich te herinneren wanneer hier voor het laatst een agent passeerde – eentje zonder blik eromheen. Geen sjofele stadswacht of parkeerbonnenklerk, nee, hoogwaardig, streng uniformblauw, over het trottoir schrijdend in een aura van gezag.

Ik kan me niet één agent in vol ornaat herinneren de afgelopen jaren. Omdat het ook aan mij kan liggen (meer bezig met linkse hobby’s dan rechtse fobieën) vraag ik het ook aan een waakse buurvrouw. “Zo’n echte Bromsnor…? Nee…”

Aan een juiste beeldvorming draagt deze minimalistische steekproef niets bij, besef ik, daar is meer voor nodig. Zoiets als Geluidsnet, een site die alle vliegbewegingen registreert, zodat Schipholhaters en vliegtuigspotters op elk willekeurig moment precies weten wat hen boven het hoofd hangt. Als alle agenten van Nederland voortaan een chip in hun pet krijgen, kunnen we Blauwradar oprichten, zodat zichtbaar wordt waar (en of) er gepatrouilleerd wordt in dit land / deze regio / deze wijk.

Om de criminaliteit niet al te zeer te faciliteren, worden de beelden met drie dagen vertraging uitgezonden; voor de beeldvorming maakt dit geen verschil. Als ijkpunt nemen we 1 december en zo wordt zichtbaar hoezeer de blauwdichtheid onder Rutte toeneemt.

Voor de zekerheid kijk ik nog even uit het raam. Nee, niks… nog steeds geen blauw.

Ik kan niet wachten tot ik mijn eerste ‘animal cop’ zie!

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *