Ga naar de inhoud

Hij begrijpt, wij begrijpen

De gastvrijste zijn we sinds kort niet meer (dat is nu Breda, Arnhem, Den Bosch of Enschede of anders Assen of nog een andere stad in heinde en verre), maar misschien kan Haarlem een gooi doen naar de titel Begripvolste Cultuurstad 2010.

We hebben uitstekende papieren: een dag nadat de cultuurwethouders van de G9 zich openlijk kantten tegen de in hun ogen rampzalige combinatie van grove bezuinigingen in de cultuursector met een 13% verhoging van de BTW op podiumkunsten, zegt die van ons onbekommerd in het HD: “Ik snap wel dat beide moeten.”

Die van ons snapt het wèl!

Pieter Heiliegers (VVD) kan zich vinden in de snoeioperatie (die neerkomt op 10% van zijn cultuurbegroting). Wat meer ‘ondernemerschap’ en de poten die onder de podia vandaan worden gezaagd, groeien vanzelf weer aan. “Er moet nog meer marktgericht worden gedacht,” legt hij uit aan Janette Luichies, dan komt het heus wel in orde.

Heiliegers heeft ook al gesproken met de grote culturele instellingen hier ter stede – als een chirurg die een gezonde patiënt de keuze geeft of hij drie vingers, zijn linkervoet of zijn neus wil laten amputeren.

“Rot toch op met je voze praatjes over marktwerking en inzetten op educatie en jongeren – wij doen niet meer mee aan dat circus”, zeiden alle directeuren in ongesubsidieerd koor. “Zoek het zelf maar uit en we zien wel op de giro met welke fooi je ons afscheept!”

Maar niet heus. Zo gaat dat niet in de Begripvolste Cultuurstad 2010.

Zegt Heiliegers: “Iedereen snapt gelukkig dat er iets moet gebeuren.”

 P.S. 1: Klik voor een treurige aanblik op de website Haarlemcultuur. Ach, laat ook maar en ga liever direct door naar P.S. 2

P.S.2: All creative work is derivative is een kunstig filmpje over kruisbestuiving in de kunst.

P.S. 3: Eergisteren zag ik bij NTR Podium van Dieuwertje Blok prachtige fragmenten uit dansfilms, met als hoogtepunt The Cost of Living. Zie hier, hier en hier.

P.S. 4: Lees bij De Dwarse Man hoe hij en Haarlem elkaar vonden

4 reacties op “Hij begrijpt, wij begrijpen”

  1. Geef toe, we kunnen aardig bezuinigen op uitleggerige juffen en meesters die zo’n NTR Podium niet veel vooruithelpen.

  2. We kunnen vooral bezuinigen daar waar het echt nodig is;namelijk: op de conservatoria.Er zijn er 12 totaal. Er studeren gemiddeld 800 muziekstudenten af.in de klassieke sector, en er zijn momenteel 18 vacatures.

  3. Nee, dat zeiden de directeuren niet, zo begreep ik woensdag bij het Stadsgesprek in de Gravenzaal(zie ook HD van donderdag. Zakelijk directeur Maria Hansen van Philharmonie/Stadsschouwburg liet daar weten dat de vier grote podia al gezamenlijk naar de wethouder zijn geweest met een eigen bezuinigingsvoorstel. Kennelijk onder het mom: Liever in eigen vlees snijden, dan door een ander in laten hakken.

  4. @Richard: In het derde filmpje van Cost of Living is er één clown die zijn kont tegen de krib gooit. Zoiets had ik van de directeuren ook graag gezien. Overigens klinkt Frans Lommerse (Toneelschuur) vandaag in NRC bepaald niet lijdzaam: ‘bezuiniging zo disproportioneel dat het haast te abstract wordt om erover na te denken’ o.i.d.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *