Ga naar de inhoud

Alleen op de wereld

Over de rolverdeling bij de bushalte kon geen twijfel bestaan: zij, de knappe jonge vrouw in de nauwsluitende spijkerbroek, had de hoofdrol en wij waren nederige figuranten… of misschien slechts decor?

Ik zat op het bankje en speelde (uiterst rolvast) een gereserveerde, middelbare man. Iets verderop stond een kroezige jongen van een jaar of twintig in een mij onbekende taal te praten met zijn moeder, een degelijk uitgevoerde vrouw in een witte, gesteven verpleegstersrok en een zwart, gewatteerd jack.

De prima donna had laarsjes aan, zo puntig dat menige priem er jaloers van zou worden. Ze telecommuniceerde vaardig en al pratende, gebruikte ze (hoewel er links én rechts op het perron twintig meter lege ruimte was) het stukje stoeprand recht voor ons als haar persoonlijke evenwichtsbalk.

Bij één hoogstandje – haar linkerbeen precair op de trottoirrand, het andere secondenlang gestrekt in een hoek van 60 graden – trokken de jongen en ik (mooi stil spel!) het kleinst mogelijke aantal wenkbrauwhaartjes op en seinden elkaar onze verwondering.

Zij merkte niks. Haar lichtroze truitje lag op het bed, hoorden we, dat mocht écht niet in de machine, anders zou het zeker krimpen en die beige blouse… lag die in de kast…? Nou, kijk anders even in de mand… Hier onderbrak ze haar instructies. Ze nam pal voor mij plaats, kruiste haar voeten, en bukte diep voorover om aan een broekspijp te frunniken. Haar achterste was welgeschapen, heel erg dichtbij en op ooghoogte zo… uh, confronterend als een achterste kan zijn.

Negeerde ze mijn aanwezigheid? Bestond ik gewoon niet?

Ze stapte terug naar haar stoeprand en babbelde door over haar wasmand. Dat ze die bus niet zag aankomen, verbaasde mij niks. “Oh, my Go…o…d!” riep ze toen bus 90 naar Den Haag zonder te stoppen doorreed. “Oh, my God!”

“Die bus rijdt zomaar door!” zei ze in onze richting toen het Opperwezen niet snel genoeg reageerde. Wij moesten er nu voor haar zijn. Iets doen, iets voelen. “Die bus rijdt zomaar door!”

Drie gezichten keken haar neutraal aan. Nee, wíj waren van bus 80… Naar Zandvoort. De vrouw zag in dat die lotgenotenvereniging er niet zou komen. “Ik kom NU naar huis!” jammerde ze tegen haar mobieltje en liep weg.

Toen lijn 80 naderde, staken wij figuranten eendrachtig en gedecideerd een arm op en toen hij stopte, grijnsden we meer dan tevreden.

.

10 reacties op “Alleen op de wereld”

 1. Ik gun je alle tevredenheid maar als je naar Leiden wilt moet je toch echt lijn 50 of 51 nemen. Als de dame echter echt zo’n ravissante verschijning is dan volstaat elke buslijn, leer mij die buschauffeurs kennen.

 2. @H.Sloos: Je hebt gelijk. Het was echter wel degelijk lijn 90. Alleen gaat die niet via Leiden naar Den Haag,zoals ik veronderstelde, maar via Noordwijk, Katwijk en Wassenaar. Ik zal het aanpassen.

 3. Ja Marius en ik maar wachten tot het is aangepast! Pas als het is aangepast, vind ik dit een leuk stukje. Er staat nu (29-10-2010, 16.00) nog steeds ‘Den Haag’.

  Wat ik ook storend vind, is dat gestrekte been onder een hoek van 60 graden. Ten opzichte van wat? Ten opzichte van dat andere been, neem ik aan, maar ik kan me nog van school herinneren dat de complementaire hoek dan 120 graden is. Welke hoek zit aan welke kant? Ik bedoel als die 60 graden aan de andere kant zitten, kan je hier misschien uit afleiden dat ze bij een circus werkte of de Sovjet-paradepas aan het oefenen was of zo…

 4. @Carel: Godsamme, wat heeft iedereen ineens een noten op zijn zang! Moet jij nu ook al een foto en een reconstructie? Dit is een dagKLAD, tegen de tijd dat het onsterfelijk dreigt te worden controleer ik eerst alle OV-verbindingen en daarna meet ik alle hoeken nog een keer nauwkeurig na met gradenboog en passer.
  Twee benen naast elkaar op de grond / stoeprand is nul graden, zo had ik in mijn goniometrische onschuld bedacht, en als je dan gedurende een paar tellen met gestrekt been 60 graden haalt(zijwaarts of recht vooruit of achteruit of in welke richting slangemenselijkerwijs nog meer mogelijk is) ben je acrobatisch gezien hoe dan ook goed bezig.
  Zal ik Wiki-Rada oprichten, waar alle stukjes staan(open source!) zodat het publiek daar kan miemelen en friemelen tot er op een mooie dag helemaal niets meer te verbeteren valt?

 5. @ Carel: de complementaire hoek van 60 is 30 . Slechte school of slecht geheugen ?
  @ Marius : jouw reactie : mijn compliment !
  Door het noemen van een hoek werd mijn beeldvorming gestimuleerd. Maak er echter voor Carel maar 420 van.

 6. Kijk Marius, je wordt bekeken of gelezen. Carel heeft de makke dat hij school heeft gegaan en dies kan lezen. Misschien wel zo’n Montanellischool o.i.d. want hij stelt critische vragen

 7. Het ging toch over een Lekker Wijf!Jeetje! Doe normaal en stop met je berekeningen.Wees blij met zo een lekker wijf want Zij brengt de sjeu op de al sombere tijden die we doormasken.Laat haar bukken! Laat haar uitdagen! Anders was dit stukje nooit geschreven en hadden jullie mannen nooit zo massaal gereageerd.Wulps rules.Voor iedereen.Anders is de wereld een afzichtelijk gebeuren.

 8. Doet mij gelijk denken aan een van de Brallerige Sketchjes van Koefnoen met deHuppeltrutjes (o.a. Sanne Wallis de Vries)
  Fantastisch gewoon….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *