Ga naar de inhoud

Hier waait

'Haarlemse strijd om standbeeld', hitskopte Grote Broer het HD vandaag op de voorpagina – een standbeeld van Mulisch uiteraard, en wat ik jullie brombrom, bovenstebeste Raarlemmers, Harryminnend of Harryhatend, het laatste onvertogen woord is er hier ter stede nog niet over gezegd als het aan Cees van Ho. & Co. ligt!

Nee, NEEN, geen sta(n)dbeeld zegt Muggenmeester Schneiders, nee, alleen een plaquettetje, zegt Martin Hendriksma, nee, alleen een neus cum bril, zegt Gerrit van Dijk, nee, alleen een kop, zegt de CDA-fractie en nee, alleen een buste, zeggen George Moorman en L.H. Wiener.

Misschien, we kaarten het aan bij de begrotingsbehandeling, zegt Joyce van Langenacker van de PvdA, die daarmee aan lijkt te sturen op een politiek compromis (alleen een boven- of onderlijf).

En dan dat standbeeld (XS, S, M, XM, L, XL, of XXL / op Dreef of Grote Markt of bij de bieb /van papier maché, piepschuim, brons of gewapend platina, alles is nog open)… Jaap Lampe is er vóór, evenals de rector van het ECL en Lieuwe Zoodsma van het NH-Archief.

De eenpersoons voltallige hoofdredactie van het RaDa (niet benaderd) neemt een minderheidsstandpunt in: wat dachten jullie hiervan? In elke wijk van de stad een tien meter hoge standaard met een neusvormige windzak eraan met de tekst: 'hier waait sinds 1927 de geest van Harry Mulisch'?

Lang leve de meningenstrijd!

.

.

9 reacties op “Hier waait”

 1. Waarom niet een klein beeldje op een sokkeltje bij het Koepeltje van Eindenhout?

 2. Nee hoor, ik stelde R het afgelopen week voor en het leek hem een goed idee,vandaar.

 3. @marius Na een tijd te hebben gekibbeld over in hoeverre Mulisch nou een hekel had aan Haarlem (S: ‘Hij haat Haarlem!’; Ik: ‘Dat valt vlgns mij wel mee’), was Suzanne (Fjooltje dus) het met me eens dat er wel een beeld moest komen.
  Dat ging via twitter en wel zo http://twitpic.com/33xr9a.
  De link die je op de foto ziet, verwijst naar de foto van Mulisch in het koepeltje.
  Anders dan Fjooltje ga ik, zoals geschreven, wel voor levensgroot.
  Zie mijn collega Cees verder over deze plek in de krant van woensdag(te verscholen/potloodventer…)

 4. Voor degenen die vorig jaar het interessante interview van Suzanne met Harry Mulisch bij het Koepeltje hebben gemist: binnenkort te zien in het Noordhollands Archief. De voormalige medewerkers van Haarlem 105TV zijn reuze blij dat het NHA de vijftig Haarlemse Kwartieren in beheer neemt (hulde aan Maarten Brock en het team van Beheer).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *