Ga naar de inhoud

Bakeneslantaarnschandaal

‘Ik heb een vraagje…’,  zeggen de mensen wel eens tegen mij en mijn standaardantwoordje is dan ‘wacht maar tot het een grote, dikke vraag is en kom dan terug’.

Maar voor een ambtenaar in functie liggen die dingen anders. Voor de ambtenaar bestaan geen vraagjes, alleen VRAGEN – van zijn superieuren, van raadsleden en schaduwraadsleden.

Van schaduwraadsleden die zich hebben gespecialiseerd (als het tegenzit), want de politiek is net de natuur – je hebt grote roofdieren, kudde-, knaag-, zoog-, week-, nacht-, knuffel- en pantoffeldieren… elke beschikbare niche wordt gevuld.

Onderstaande vraag komt van een VVD-schaduwraadslid dat zich heeft gespecialiseerd in licht en duisternis en het hele schemergebied daartussenin. Het bracht hem – in een stad die brandt (nou ja, de parkeergarages dan) tot onderstaande vragen over de Bakeneslantaarn. Althans de bestickering daarvan. De RaDa-reda wist door een beroep op de WOB (Wet Openbaarheid Bestuur) beslag te leggen op zowel de vragen (in vlammend rood) als de nuchtere antwoorden daarop die van gemeentewege werden verstrekt (al vertonen die tegen het eind sporen van haast, of zelfs ongeduld).

Benummering Bakeneslantaarn

Zoals beschreven in het Handboek Inrichting Openbare Ruimte (HIOR) heeft de gemeente Haarlem besloten tot vervanging van de huidige armaturen in de binnenstad voor o.a. de zogenaamde Bakeneslantaarn. Als het meest opvallende en sfeerbepalende straatmeubilair dient hier met extra zorg mee om te worden gegaan. Inzet is te komen tot een grotere uniformiteit, met een keuze voor modellen die goed passen bij de historische ambiance van de binnenstad. Sinds enige tijd zijn replica’s van oorspronkelijke masten en armaturen leverbaar, die betaalbaar en functioneel zijn, en (licht)technisch aan de eisen voldoen. Deze lantaarns kregen in het verleden een sticker met een nummer bevestigd op de wandsteun (zie foto A.) conform het HIOR. Echter de laatste tijd wordt de sticker op een apart plaatje bevestigd aan de lantaarn (zie foto B.) niet conform het HIOR. 

1.    Wat is de reden om de sticker met nummer niet meer aan te brengen op de wandsteun? Wie heeft daartoe besloten? (In overleg met bureau hoofd en zie antwoord vraag 3)   Zijn er bijvoorbeeld expliciet klachten over gekomen van burgers? Een klacht van een burger (vond het een nummerbord)
2.    Wat zijn de extra kosten van a) dit plaatje ( zie antwoord vraag 4) en b) de montagekosten?
Nee, dit is service van de aannemer. Deze plaatst dit in één handeling.
Er wordt dus geen extra gemeentegeld aan uitgegeven.
3.    Bent u het met ons eens, dat de het plaatje met het stickernummer, niet conform het HIOR is en dat dit qua uitstraling afbreuk doet aan de straatbeeldverbetering, die deze sfeerbepalende lantaarns voor ogen hebben?
Nee niet mee eens. Foto A. is genomen omdat de bordjes toen nog niet binnen waren, deze zijn later geleverd. Het zou foto.B moeten zijn in de HIOR.
Er is gekozen voor het nummerplaatje zodat we een eenheid hebben bij de staande en hangende modellen. Uitleg: bij de staande kunnen we de sticker niet op de mast plakken i.v.m. de ribbels op de mast. Geen gezicht en het laat los, de oplossing is een bordje.
4.    Bent u rekening houdend met de extra kosten die de huidige benummering met zich meebrengt en die ook niet conform het HIOR is, de oude benummeringswijze (op de  wandsteun) weer in te voeren? Extra kosten? Ja, de stickerhouder kost €  8,25
Als we de stickers op de oude gaslantaarn plakken kunnen we 3 keer per jaar langs om een   nieuwe sticker te plakken (per handeling kost dit €48,56) Dit kost tenslotte meer dan één keer een plaatje aanschaffen die er tenslotte nog gratis  gemonteerd word.

Namens de VVD-fractie,
Jeroen Boer

2 reacties op “Bakeneslantaarnschandaal”

 1. Conform de geldende wetgeving rondom Tijdsverspilling (WTT) voel ik mij genoodzaakt hier op te reageren met de volgende vragen:
  1 . Wat kost het vervangen van een schaduwraadslid?
  2. Zijn die kosten inclusief of exclusief het demonteren van het naambordje?
  3. Zou de fractie van de VVD bereid zijn dit schaduwraadslid te vervangen door een straatlantaarn ?
  4. Wat zijn daarvan de kosten wanneer er wordt gekozen voor het type Bakenes ?

  Namens de ZZP fractie, met vriendelijke groet.

 2. Mijn bewondering voor de Haarlemse gemeenteambtenaren! Een dergelijke mate van geduld en vriendelijkheid tegenover een niet-gekozen volksvertegenwoordiger maak je zelden mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *