Ga naar de inhoud

Kleurenconformisme

In de crisisjaren droegen ze grijs als ze gingen stempelen en in de Tweede Wereldoorlog was alles zwart wit. In de middeleeuwen ging de modale horige gehuld in modderkleurige gewaden; hoogwaardigheidsbekleders (= powerdressers ) staken zich daarentegen in purper, vermiljoen, scharlaken en hemelsblauw.

Zo stel ik het me voor tenminste.

Vandaag keek ik vanuit de coupé van een dubbeldekker uit over de perrons van Amsterdam Amstel. De kleurenoogst van de ongeveer honderd mensen die zich daar bevonden: één lompig korenblauw ANWB-jack en verder niets dan zwart, stemmig grijs en donkerbruin. Niet één jas in een tint waar een bloempje in gezien wil worden, dood of levend. De hele meute zou zonder zich om te kleden door kunnen naar een begrafenis.

Sinds wanneer is ons kleurenspectrum zo gekrompen?

Met auto’s is het al net zo als ik hier in de straat naar de parkeervakken kijk. Wat is er eigenlijk mis met een fuchsia Mazda, de zuurstokroze Mercedes, een violette Volvo of een hysterisch gele Land Rover??

.

7 reacties op “Kleurenconformisme”

 1. ijs met een knalrode kauwgombal

  Mijn theorie is dat mensen in het steeds prikkelrijker wordende leven, meer behoefte krijgen aan rust op andere, nog enigszins controleerbare terreinen (kleding, auto). Ook in de interieur-mode overheersen tegenwoordig de rustige ‘natuurtinten’. Mijn moeder noemde dat vroeger poepkleuren.

 2. Mijn theorie is: dat we in een land leven waar het motto: doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, hoogtij viert. En daar horen ook hele gewone kleren bij. Jammer overigens.

 3. Dat is natuurlijk het gevolg van de herprogrammering van de Nederlandsche Homo Sapiëns door de eeuwen heen.
  Vanaf bijna elke kant wordt ons voorgehouden dat je je hoofd niet boven het maaiveld mag uitsteken!
  Ikzelf ben daar bijna altijd tegen in gegaan!
  Er is niets mis met wat meer vrolijkheid in dit spruitjesruikende Nederland.
  De redactie van Rada kan dan ook vermoeden dat Ettertje binnenkort weer een ludieke actie gaat beginnen tegen het vertruttende kikkerlandje. Dit zal dan ook gepaard gaan met een bonte kleurenpracht en een zeer opvallend vervoermiddel.
  tot snel!!!

 4. waarheid als haai koe

  Mijn theorie is….:
  Je bent waarmee je je omringt.
  De vorm van de dingen is de buitenkant.
  De vorm van de mens is – volgens Aristoteles – de ziel.
  Welke kleur heeft de ziel?

 5. @haai koe: Ik zou het buitengewoon prettig vinden als het innerlijk van de kleurrijke mens zich ook uit in het uiterlijk. Ons oog wil ook wat. Of beweert U nu dat Uw oog niet over de buitenkant dwaalt heel soms dan…?

 6. Die kleurloosheid bij de auto’s is vanwege de inruilwaarde maar het zou wel heel toevallig zijn als al die mensen op Amsterdam Amstel in reïncarnatie geloofden.

 7. Als mensen zeggen: “Ik heb maar beige vloerbedekking/gordijnen/behang genomen, want iets kleurrijks gaat na verloop van tijd vervelen”, antwoord ik doorgaans: “Ja, dan kun je maar beter iets kiezen wat van meet af aan verveelt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *